Sunday, July 08, 2018

Какво ще работи Лиляна Павлова след края на европредседателството?



О, ужас, европредседателството (тези дни пишман парламентариста Веселин Марешки биеше камбаната, че в страната била в състояние на образователна катастрофа, защото имало хора, които го пишели "европрецедателство", без да схване, че това е опит за дисидентска ирония) на България приключи. Стопи се във въздуха като медийна въздишка на прекалено романтична телевизионна репортерка. Още отсега виждаме плахи напъни, които ще стават все по-големи и буйни, тези шест месеца да бъдат обявени за "исторически", "легендарни", а защо не и "епични". Българската политика напоследък може да съществува само, ако е огряна от някакъв външен блясък и бъдете убедени - поне още половин година ще ни се разкарват по нервите с разкази за успеха, постиженията, срещите и разговорите на четири очи с Макрон и Меркел. Но нека тези фойрверки да не ни отклоняват от една от най-големите мистерии на това "европрецедателство". Какво ще стане с Лиляна Павлова след него? Нима ще махне с ръка за сбогом на управлението? Нима ще бъде принудена да си вземе ваканция и малко по-евтини чанти? Ето защо ще се опитаме да предположим нейното бъдеще като водим не от разположението на звездите, а от стриктното следване на вътрешните логики и емоционални експлозии в нейната партия.
Истината е, че третият мандат на Борисов по никакъв начин не е върха в политическата кариера на Лиляна Павлова. Още в самото начало стана ясно, че тя няма да е регионален министър, което моментално бе разчетено като жълт картон, а след това, за да изглежда наказанието твърде голямо и, за да не стана Павлова храна на опозиционните акули тя получи временно министерство - за българското европредседателство. Дните й там обаче започнаха буреносно. Моментално като светкавица я разтресе скандала около НДК и конфликтът й с шефа на двореца Мирослав Боршош. Там именно се очерта едно невидимо разделение в ГЕРБ - тандемът Боршош и Румяна Бъчварова за малко щеше да обърне каруцата на Павлова и показа, че цената на нейните политически акции е сериозно спаднала. Наложи се министърката на европредседателството буквално да играе ва банк със своя авторитет и само тя си знае какво й е струвало да убеди премиера в своята линия, ако изобщо е успяла да го стори. Веднага след това стана ясно, че именно от медийния изход от европейското председателство ще зависи бъдещето й във властта, както и дали ще бъде заточена на парламентарните банки, където да умира от скука и да се чуди не й ли е твърде рано да пише мемоари. Половин година минава като едно мигване с очи и днес вече цяла България си задава въпроса какво ли е изтеглила Павлова като късметче от кадровата баница и какво ще стане с нея след като сдаде всички отчети и раздаде дежурните интервюта за успеха. Европредседателството остави Борисов видимо доволен - то му даде шанса да се разходи из Европа като авторитет за известно време, така че можем да предвидим за министърката едно по-щастливо и приветливо бъдеще.
И точно тук се сблъскваме с една универсална истина за безвремието на ГЕРБ. Борисов управлява хората като пешки - размества ги и ги разбърква по свое собствено усмотрение, дори и без ясна логика. Каква е логиката например - юристката Екатерина Захариева, специализирала се като министър на правосъдието след това да бъде преместена на поста външен министър? Или неуспялата кандидатка за президент Цецка Цачева, изхвърлена от Народното събрание с преференция изведнъж да поеме правосъдието? Тоест - пред Павлова са възможни много варианти за бъдеще.
Възможно е да видим Павлова и като външен министър, ако Борисов реши да размести пешките отново. Ясно е, че регионалното министерство е затворено завинаги за нея, но пък може би тя вече е експерт по костюмари, които говорят на брюкселски жаргон и знае как да ги посреща и да ги гледа мило в очите. Вече е наясно с каква сила трябва да бъде стискана ръката на Ердоган, за да не го ядосаме много, изобщо идеален кандидат за поста. Не е ясно как ще успее да балансира между двете линии в ГЕРБ, но нали за това са кадрите дялани камъни. Но двете линии са очевидни - от едната страна Борисов бързаше да се снима как прегръща Путин, а от друга тези дни неговия заместник Цветанов като новопосветен адепт в политиката изохка, че Русия и Китай са заплаха за сигурността. Коя ли страна ще избере Павлова? Мистерия. Мрак.
Следвайки тъмната логика на ГЕРБ обаче може и да я видим министър на културата. Само преди няколко седмици в медиите изтече нейна снимка със Стинг - колко му е да хване и културните дела и да ги довече до успешна кончина, пардон, край.
Аз лично обаче си мисля, че има и екзотичен финал на тази одисея - министерството на европредседателството да остане за постоянно. Следващият ни опит за ръководене на ЕС ще е чак след 2030 година, но пък представете си каква храна за медиите ще е това. ГЕРБ опитаха вече от сладката отрова на нагнетяването на очаквания. През цялата 2017 година отвсякъде ни бомбардираха с европредседателството, а само си представете какви възможности отваря факта цяла декада, че и повече да подготвяш очакванията за следващото. Направо настръхвам.
И кой, ако не Лиляна Павлова е най-достойна да остане на този пост. Представете си - след 2030 година може би най-накрая НДК ще е придобил приличен вид, ежегодният ремонт на плочките пред Двореца вече може да се прави един път на две години - изобщо невиждани постижения, чудовищен просперитет. Как да закриеш толкова успешно министерство? Към 2030 година Западните Балкани може и вече да се получили първоначален вариант на пътна карта, така че направо ще направим един мост между първото ни и второто председателство. И Лиляна Павлова ще ни разказва от телевизионния екран, че ни чака огромен успех, уникални висини и международен авторитет.
Как да се откажеш от тази упойка?

No comments: