Sunday, July 29, 2018

Не са външни центрове, липсата на доверие клати ГЕРБ



Изминалата седмица ни поднесе ново ментално състояние на партия ГЕРБ - политическата параноя, съчетана с циклофренично раждане на теории на конспирацията. Основни говорители на тази болест станаха депутатът Тома Биков и екснародният представител Антон Тодоров, които заляха медиите като мътен поток от обвинения, проклятия и интриги. Техният сюжет може да бъде разказан като сюжет за сапунен сериал. В страната с най-стабилното управление, с най-добрите икономически показатели с ЕС, в държавата минала през епохално европредседателство, която има премиер-супермен изведнъж са се появили три центъра за подриване на властта и клатене на правителството. Злодеите са: банкерът-беглец Цветан Василев, който финансирал операцията през цяла мрежа от сайтове за фалшиви новини и журналисти-марионетки, "Позитано" 20 - мрачната черна страна на лошата господарка Корнелия Нинова и Елена Йончева възвисена в ранг на талибан с наклонности на наемен убиец. Дуетът Биков/Тодоров видя в тази паяжина мрачна фабрика за дестабилизация, подмолна комбина за сваляне на Бойко Борисов и инструмент за връщането на БСП на власт. От медийното турне на едната половинка от дуото обаче стана ясно, че от всички изброени злодеи най-голямо влияние се приписва на Цветан Василев и на неговата призрачна аура. Заради това си струва по темата да се кажат няколко думи.

Едва ли мога да убедя някого, че Цветан Василев е невинна жертва на обстоятелствата. Той няма ореол на светец и никога няма да го получи. В годините в които получи мощ и влияние (пикът му беше в първия мандат на Бойко Борисов, когато вестник "Труд" излезе с негов епохален портрет под заглавието "Искам да докажа, че съм най-добрия", където сълзливо се разправяше как той е банкер, който обича да си прави крем-карамел) Василев остави своите мазни отпечатъци по не една и две афери, но ще е трудно да убедите всеки мислещ човек, че един банкер в емиграция е в състояние да изплете ефективна конспиративна мрежа. Да, той се бори за своята свобода, сезира дори американски институции, но това все още не е никакво доказателство, че е в състояние да бъде толкова информационно ефективен на наша територия. Нещо повече, ако приемем, че все пак Василев е автор на такава медийна мрежа и заговори, тогава следва друг въпрос - къде е силната държава на ГЕРБ? Къде е тяхното противодействие? Или смятат, че само със заканителното въртене на главата на Антон Тодоров могат да разрушат тази атака? Всъщност фактът, че държавата не предприема нищо, а и че пускането на тази версия е дадено на дежурните изпълнители на мокри поръчки е най-яркото доказателство, че това е димна завеса за отклоняване на вниманието. При това техните обвинения са изстрел във въздуха - не беше дадено нито едно доказателство, нито едно проверено твърдение. Нивото на разговора там е махленско: "Цветан Василев и БСП са виновни". И всички тук сме длъжни да ръкопляскаме на ГЕРБ, така ли? За да не ме обвинят в крайна пристрастност отида една стъпка по-нататък. Убеден съм, че Василев по всякакъв начин се опитва да излезе от неприятната ситуация в която е попаднал, но, ако той има дори и една десета от мощта, която му се приписва, то Бойко Борисов щеше да е паднал от власт. Изобщо ситуацията тук тежко започва да намирасва на някакъв протобалкански авторитаризъм, който прекрасно осъзнава, че теорията за вътрешния враг кашля и киха сериозно и заради това трябва да бъде намерен Големият Външен злодей. 

Всъщност големият проблем на ГЕРБ съвсем не са тайни конспиративни центрове, които според техните мрачни фантазии клатят управлението или организират метежи в сянка. Скоро ще станат 10 години откакто Бойко Борисов е на върха на изпълнителната власт и още поне 10 в които е бил във висшите етажи. В България властта изхабява. ГЕРБ имаха достатъчно време, за да създадат непробиваема фабрика за гласове, машина за печелене на избори, паяжина от корпоративни зависимости и откровен политически феодализъм, но започнаха да губят единствения ресурс, който има значение - доверието. Те могат да си набавят избиратели, но доверие - не. Хората масово разглеждат управлението им като някаква крадлива схема, като затънала в пороци машинация и това води до тотален застой. Всяко действия на властта оттук-нататък ще се превръща в криза. Всяко намерение в проблем. ГЕРБ се намират в плаващи пясъци и протестите в Шарково ясно го доказаха. Една съвсем рутинна операция се превърна в грандиозен политически скандал. Той само за няколко дни нарасна лавинообразно и то до степен на пълна паника на властта. А вече на всички ни е ясно, че когато ГЕРБ се паникьосат те пускат оръжието си за масово унищожаване на мозъчни клетки Антон Тодоров. Човекът е експерт в производството на мрачно политическо фентъзи, безобразни интриги и най-долни инсинуации. Това обаче е палиативно средство. И е доказателство за пълния политически блокаж на държавата, за това, че тя е заседнала в някакво безвремие и единствената форма на живот е медийната инсинуация, която би трябвало да създава привидност за някакво модерно битие. Не Цветан Василев, а липсата на доверие накара хората от Странджа да нададат вой срещу властта и нейните безобразни действия. И тук дори не става дума за това има ли чума или не, а че държавата се провали напълно в информирането на хората, както и в това да ги накара да й повярват. Ние за първи път се оказваме в такава ситуация в историята на преходна България. Изчерпването на доверието е като на една кола да й свърши бензина по нанадолнище. Още някаква инерция може да има, но краят на пътя се вижда и той ще е ефектен, бляскав и тъжен, точно както се полага на такава мрачна и разтърсваща история.

No comments: