Sunday, July 31, 2022

Безславният край на ИТН и телевизионният им шоумен

 

Ако обявим награда за най-безсмислено присъствие в българската политика, то вече е кристално ясно, че наградата за цялостно творчество, телевизионна дейност и парламентарни глупости ще попадне в ръцете на "Има такъв народ". Само си представете - точно преди една година ИТН бяха първа политическа сила и спечелиха изборите на 11 юли 2021 година. Тогава колективното несъзнавано на българския народ беше влюбено като романтична гимназистка в телевизионния образ на Слави Трифонов и неговите сценаристи. Бях свидетел дори сериозни хора да говорят пред мен, че Бойко Борисов трябва да бъде разбит точно така - чрез перманентно хулиганство, избори до дупка, телевизионни къчове и свалянето на нивото на политическата стилистика до нивото на надписите по стените на градските тоалетни. Това беше модерната лудост на миналата година. Всички си мислеха, че хора без опит, творци на скечове и вицове могат да бъдат пречистващата струя в българското политическо блато. Въпреки, че още през април стана болезнено ясно и нещо друго - ИТН не просто нямат какво да кажат на българския народ. Те дори и не знаят какво да направят като стигнат до върховете на политиката...

Точно тогава Слави Трифонов заприлича на герой от романа "Generation П". Нека да ви припомня: в този гениален текст на Виктор Пелевин главният герой Вавилен Татарски внезапно разбира ключовата тайна на руския политически живот - че всички политици са само телевизионни образи, пикселови измислици на рекламни агенции. Те не съществуват като реални хора, а са само виртуални сенки, пуснати, за да са размътват съзнанието на народа. Това, което при Пелевин обаче е оригинална и литературна метафора, в България, както винаги се осъществи по брутален и почти комично буквален начин. Слави Трифонов започна да се появява по телевизора единствено в ключовите моменти в които трябваше да оправдае своето съществуване или да изчете това, което са му написали предварително. През 2021 година се появи, за да представи кабинет, начело с Николай Василев, който потресе всички. След това да представи кабинет, начело с Пламен Николов, който допълнително подлюти цялата ситуация, а най-накрая, за да обяви, че партията му няма да преговаря с никого и отиваме на нови избори.

Днес картината се повтори буквално същото. Пикселизираният Трифонов изфуча преди месец и нещо, че слага край на агонията и изтегля министрите си от кабинета. А в края на миналата седмица отново се материализира от телевизионното нищо и с черни дрехи и поглед на врачка, която вещае апокалипсис обяви, че ИТН повече няма да участва в преговорите по съставяне на правителство с третия мандат. Вероятно аналогията нямаше да е така брутална и смилаща съзнанието, ако Слави Трифонов всеки път не говореше като проповедник на върховния морал и честа. Към всичко това трябва да добавим и неговите фейсбук-статуси, които вече се появяват само, ако Шоумена се чувства уязвен или емоционално разтърсен. Миналата неделя например той се появи два пъти във виртуалното пространство - един път, за да оплюе Христо Иванов и втори път, за да оплюе Корнелия Нинова. Подозирам, че това беше направено със стратегическа цел - Слави Трифонов искаше да е сигурен, че е изгорил всички мостове за диалог и разбирателство срещу себе си, че е минирал всяка възможност за постигане на пробив, за да може да се върне в своя в своя сървър, където вероятно живее като сбор от пиксели.

В ситуация в която ИТН за трети път торпилира парламент смятам, че най-безсмисленият въпрос е защо го правят. Отговорът е очевиден. ИТН от самото начало е терористичен проект. Той не само не възникна на базата на реална управленска програма, а визия, а беше имплантиран като вирус в политическата система на България, за да бъде гарантирано, че "изчегъртването" на Борисов няма да се случи. Преди време вероятно нямаше да бъде способен на такова твърдение, защото то звучи дори леко конспиративно. Но е крайно време да си отворим очите - партията на Слави отново и отново за пореден път вдига щит около ГЕРБ и ДПС и това би трябвало да накара и най-големия скептик да рухне.

Всъщност истинският въпрос, който трябва да ни тревожи и може да ни доведе до реални политически отговори е - защо ИТН бяха активирани точно сега. Защо те в продължение на десетина дни го играеха диалогичен политически партньор, който е готов отново да се включи в мнозинство на промяната. Всъщност нека да не се лъжем - повечето ключови играчи в политическия живот на България не вярваха, че Корнелия Нинова и БСП могат да съберат мнозинство за избор на правителство. А стана точно обратното - Слави Трифонов беше активиран като подводна мина точно в деня в който стана ясно, че в Народното събрание има антикорупционно мнозинство и то е в състояние да се справи с поставената задача - да избере шеф на КПКОНПИ и да приеме нов закон за тази ключова позиция. Знам, че много хора направиха кариера и пари с това да плюят Корнелия Нинова и да упражняват метафоричните си таланти върху нейния гръб - но именно тя с нейния опит, инстинкт и подход успя да сглоби наново един механизъм, който всички смятаха за безвъзвратно строшен. И заради това Слави Трифонов беше изваден от телевизионно забвение отново, за да може да сложи кръст на всяка възможност за правителство, което ще е твърдо решено да прави реформи, да се бори с корупцията и да смаже дългите пипала на ГЕРБ и ДПС, които в абстиненция днес виждаме да се мятат из политическото пространство. Всъщност за първи път от много години насам и ГЕРБ и ДПС бяха лишени от достъп до реална власт, което напълно промени тяхното политическо поведение, ако забелязвате. Те се държат истерично, драматично, а наскоро дори Йордан Цонев заплаши с протести, ако БСП не върне бързо третия мандат. Ето значи къде е големият залог на цялата медийна война, която не спря в течение на шест месеца - да няма силно правителство, което да постави край на старите схеми и корупционните паяжини.

Всъщност точно в това е големият залог на битката, която предстои оттук-нататък. Виждам, че мнозина се опитват да представят управлението като провалено, но как да кажеш, че е провал едно правителство, което осигури най-мощния социален пакет в историята на целия преход, което направи така, че всеки българин да усети държавата в окото на бурята? Да, геополитическите проблеми прелитат край нас като заря, но в края на деня дори и най-големия фен на САЩ или Русия трябва да се прибере у тях и да си отвори хладилника, нали така? И точно тук стана големият пробив. Появи се власт, която мисли за хората, появи се правителство, което без пиар-димки все пак си свърши работата. И заради това отново ни стовариха Слави Трифонов като чук по черепа. Неговата задача е точно това - съскащ проповедник на голямата катастрофа, чиято основна метафора е самия той. Само вижте какво се получи. Той изтегли министрите си заради "Македонияяяяяя!!!", което се оказа върховна измама. А сега прекрати участието в преговорите заради изказвания на Христо Иванов в които дори и доказан хейтър на градското дясно като мен не видя абсолютно нищо скандално. Слави Трифонов не просто не осъществи нито една от идеите с които спечели вниманието на своя електорат, в края на своя политически живот той се доказа просто като една бактерия, която трябваше да разтресе устоите на цялата политическа система, за да може Борисов да изкара пенсията си на свобода. Но проблемът е, че хората вече знаят как да виждат отвъд телевизионните пиксели и ще запомнят Шоумена точно като това - едно ГМО, което танцува само едно лято. Една кратка и безумна аномалия, която завинаги ще се стопи след известно време. И днес, когато много хора изпитват истинска ярост от поведението на телевизионния проповедник, нека просто да стиснат зъби. Времето на ИТН изтече. 

Заради това вероятно освен разрушения днес те нищо друго не могат да предложат.

 

No comments: