Friday, December 10, 2010

Софийското античудо


При разпределянето на съвсем постния бюджет тази година най-големият губещ (лузърът, както биха се изразили младите) бяха общините. Финансистът на държавата, готвачът на пици, приличащият на Брад Пит Симеон Дянков пожела на кметовете да бъдат добри финансисти, скастри ги за излишни харчове и затегна докрай примката около вратовете им.Резултата ще го гледаме на живо през цялата друга година - тъмни нощи без осветление, непочистени улици, задръстени от боклуци градове, затварящи детски градини.
В комшмарния бюджетен трилър единствено София остана нещо като финансовия любимец на кабинета. Парите за столицата не бяха пипнати по никакъв начин дори и в кризисната година. Въпреки това вече излизат повече от тревожни данни за състоянието на София. В бюджета на най-големия български град зее дупка от 100 милиона лева, а общински съветници от всички цветове предупреждават, че това е знак за незапомнена криза.


След като столицата, чиито пари не са намалявани, се задъхва в кризисната ситуация, можем да си представим състоянието на останалите общини. София, която привлича основен процент от чуждите инвестиции, изнемогва, а какво да кажем за малките общини, където чужд инвеститор е като извънземно - чували са за него, ама никога не са го виждали.


Столичната ситуация разрушава митовете, които управляващите искат да наложат, за да оправдаят калпавия си бюджет - че управлението на общините зависи основно от мениджърските качества на кмета и способността му като хрътка да надушва пари. Когато държавата не отпуска средства, и финансов гений да управлява някоя община, ще потъне като "Титаник".


Ако приемем тезата на Дянков, то тогава трябва да заклеймим Йорданка Фандъкова като най-слабия кмет на територията на страната. Е, да, Фандъкова винаги има коз в ръкава, защото нейният патрон Бойко Борисов ще успее да запуши резултатите от нескопосаното й управление. Но останалите градоначалници не могат да разчитат на такава намеса свише. Те трябва да се оправят в кризата (според Дянков тя е свършила, но защо не попитате някой кмет по въпроса) и да търпят войната на държавата срещу тях.
Ако се върнем на столичния проблем, трябва да си поставим и логичния въпрос - а нима някой е очаквал управлението на ГЕРБ да изведе столицата на космически висоти?


Фандъкова е просто заложник на своята партия, а нейната партия никога досега не е решила конкретен проблем. Завода за боклука го чакаме от години, чистотата е на същото кошмарно ниво, а градът се задъхва от хаоса в него.

Дупките по улиците са станали и дупки в бюджета.

И така до края на света...

No comments: