Tuesday, December 21, 2010

Един призрак


Класацията на най-търсените думи в електронната страница на авторитетния тълковен речник Мериъм-Уебстър поднася една голяма изненада. Поне в България би се възприела като изненада - в първата десетка на най-търсените от хората думи се нарежда думата "социализъм".

Интересно защо е така? Как социализмът изведнъж изплува в интересите на хората и те са се втурнали, за да проверят какво пък точно е това, как се случва, как протича, що за птица е?
Обясненията могат да бъдат много. Но от години слушаме как социализмът е мъртъв, как от него вече нищо не е останало. Вероятно това е предизвикало интереса на хората - решили са да видят какъв е този толкова одумван мъртвец, чиито кокали не биват оставяни на мира.
Социализмът окончателно се спомина, твърдят младите, надъхани костюмари с неолиберални заплати и души и хората по света са пожелали да проверят какво толкова в мъртвеца предизвиква такава ярост.
По цял свят социализмът се използва за плашило, независимо че бе обявен за мъртъв. Това е новото заклинание за сплашване на демократичните режими. Всеки различен е обявяван за социалист. Най-нежното определение за Обама от страна на неговата опозиция e, че той е социалист, което в речника на американската политика означава, че си нещо като първи братовчед на Сатаната, който иска да вдигне данъците на милиардерите и да ги лиши от 15-ата им яхта. Съвсем друг е въпросът дали Обама наистина е социалист, защото той не е.
Вероятно е социализъм да се попиташ как така човек като руския милиардер Роман Абрамович може да даде 400 милиона долара, за да си купи един остров. Че това са по една пенсия отгоре за всички български пенсионери, пари за майките, 13-а заплата на чиновниците, а ще остане и за магистрали. Но вероятно дори подхлъзването към този въпрос също може да бъде разглеждано като социализъм, а той бе обявен за нещо, което е останало назад в историята.
Но социализмът изплува отново като плашило във времената на най-голямата криза, която модерната икономика е преживявала. И хората по света се втурнаха към речника. За да видят и разберат "заплахата".
Дали специалистите, анализаторите и професионалните конспиратори ще видят в този интерес поредната заплаха за установения ред? Толкова много интерес към нещо, което бе обявено за мъртво, сигурно изпълва душите им с безпокойство, а политическите им теории с нездрави пукнатини.
Времената интересно приличат на едни други. Толкова много хора да се интересуват от един мъртвец. От един призрак.
"Един призрак броди из Европа"


1 comment:

nana said...

Дано не се възстанови.Не знаякакво и чака , но само да не е назад.