Wednesday, February 11, 2015

Ама верно ли сме съюзник с по-добрата част от света?




Едва ли друго общество е преживяло толкова политически гадости и е минавало през такава буреносна инфлация на думите като българското и е обяснимо, че след системните бомбардировки на мозъчните ни кори с политически тъпотии, хората са претръпнали на ГМО-политика. Но има изцепки, които не бива да се подминават, защото те показват не само мозъчен и душевен бъг, те са ясен знак за някаква тотална подмяна, която се е случила край нас, докато ние сме блеяли упоени от мистично-злобен капитализъм. Точно такова беше изявлението на външният министър Даниел Митов, че приказките срещу командния център на НАТО у нас били ненормални и граничели с криминалното поведение. Но още по-идиотски са трафаретните тъпотии, които напоследък излизат от устата на военният министър (ще го наричаме точно така, защото министерството му напоследък става министерство на войната, а не министерство на отбраната) Николай Ненчев. В своето телевизионно турне, предназначено да оправдае огромният гаф за това, твърдяха, че у нас няма да има натовска техника, а ни стовариха танкове, министърът изръси нещо, което трудно може да даде покой на някой: "Ние сме в съюз с много по-добрата част от света и не бива да има съмнения в тази посока".


Какво по-дяволите трябва да означава това? Откъде се е появил този инстинкт на лакея у един довчерашен анонимник, че да разграфява света на добра и лоша част, а дори и да дава оценки? И какво се опитва да ни каже Ненчев - че трябва да се примиряваме с лъжите, измамите, интригите и грантовите вестители на омразата само, защото сме имали щастието да попаднем в слугинската част на господарската къща?
Замислих се упорито. Какво ли представлява не-натовската част от света в съзнанието на Ненчев. Някакви си там азиатци с дръпнати очи, араби, шантави руснаци, африканци, латиноамериканци и други лузъри ли? Да си военен министър и да описваш света в тийнейджърски термини не е само расистко, това брутална подмяна. Цирк, а не политика. Клоунада, не и стратегия. Но лично мен най-много ме психира, че в тази фраза има самодоволство. Все едно останалата част от света е изчезнала в мига в който ние сме се качили на влака и сега задачата ни е да ритаме всички останали. По-добрата част от света? Сериозно? По-добра ли е тази част, която ходи да прави бомбардировки над страни с петрол и да се изживява като универсален доставчик на "мироналагане"? С коя точно добра част сме в съюз - с тази, която окупира страна под измислен предлог или тази, която бе уличена, че измъчва затворници и то с тъмен умисъл?


Всяка национална катастрофа за България досега е започвала с идеята, че вече сме от "правилната страна на историята" (Даниел Митов) и, че сме хванали за пеша "по-добрата част от света" (Николай Ненчев). Наскоро ми попадна стенограмата от заседанието на Народното събрание от 19 ноември 1941 година, когато България става част от Тристранния пакт. Ето какво казва политическото чудовище Богдан Филов: "От друга страна, ние виждаме също така, че ние не бихме могли да постигнем нашето национално обединение, освен в едно тясно и искрено сътрудничество със силите от Оста, на което сътрудничество ние дължим и досегашните наши успехи..".
Схващате ли - и тоя е сънувал, че е в съюз с по-добрата част от света. И тоя е говорил за европейски ценности и европейски материк, което не му е попречило да набута България в съюз с нацистите. И именно тази психика на лакея, която се появава по нашите ширини всеки път, когато надвисне криза е причината никога да не успеем да надмогнем себе си и да поемем по пътя на историческия възход. Защото сме пълни с митовци и ненчевци, които се раздават, за да изпълнят външен интерес, понеже са неспособни да формулират реален национален такъв.
И заради този политически дефицит ни хранят с ГМО-политика. Трябвало да ни топли това, че сме съюзници с по-добрата част от света! Едва ли някой дава пет пари за този въпрос, особено, ако е формулиран по този начин. Тези думи са сигурен знак за лъжа, ясен знак за подмяна, метафора на обърканото ни съзнание. България поне веднъж в своята политика трябва да изходи от ценности, а не ситуационен слугинаж. Но това засега е илюзия, уви.

Гледайте Ненчев и помнете Филов. През 1941 година, опиянен от това, че е от по-добрата част на света, Филов твърди: "Не можеше да се намери начин, по който българският народ да изкаже своето пълно одобрение на политиката на правителството, освен по начина, по който той посрещна германските войски в България".
Сега само гледайте как ненчевците посрещат натовските танкове. Тогава ще разберете защо ни бомбардират с тъпотията за „по-добрата част от света”. Историята се повтаря като фарс.

No comments: