Saturday, February 21, 2015

Бедността въздига левите идеи в Европа





Анализ за сайта topnovini.bg - http://sofia.topnovini.bg/node/575553






В момента в Европа се наблюдава възход на левите идеи, които интересно са въплътени в партии, които могат да бъдат наречени антисистемни. Точно това е начинът, по който европейската левица започва да се променя. Тези партии са традиционни леви формации, извадени от калъпа на левите партии от 60-те години на ХХ. Това заяви журналистът Александър Симов пред София Topnovini.bg.
Ако левицата отново започне да говори, както говорят обикновените хора, тя ще започне да върви нагоре и да печели. Това е голямата причина за подема на гръцката СИРИЗА и испанската ПОДЕМОС, защото те възстановяват най-традиционните леви ценности. Поставят в центъра на програмите си борбата с неравенството, а левицата е левица, когато темата за неравенството и начините за преодоляването му, са водеща тема за нея, посочва той.
Според него ПОДЕМОС и СИРИЗА вървят нагоре, а Партията на европейските социалисти (PES) трябва да види и да се опита да си вземат поука от тях, без да се опитват да ги маргинализира. Това е пътят за възстановяване на левицата в цяла Европа.
 Относно българската левица, Симов заяви, че тя е поставила проблема с промяната си през последните 10 години. Тази промяна при нея вече е станала дори леко досадна, защото постоянно се говори за нея, но нищо не се променя.
“От време на време в лявото пространство се появяват някакви малки формирования, които се опитват да променят нещо, или пък да изземат гласа на недоволните, но не им се получава”, коментира Симов.
Затова, според него, въпросът за промяната стои така: Как трябва да се промени БСП, ако искаме в България да има левица, която да представлява по-голямата част от българския народ, а не влиянието й и подкрепата за нея да спадат до мизерни стойности, каквито има БСП в момента.



Пътят на промяната в БСП




Според Симов първото и основно нещо, което трябва БСП да направи, е да се “раздели с гняв” със своите решения от близкото минало като въвеждането на плосък данък, например.
Изобщо трябва да се отхвърли заиграването на лявата политика с десни догми. От тук нататък, ако БСП иска да печели доверието на хората, трябва да е ясно, че ще провежда само лява икономическа политика, без да се държи в момента, в който дойде на власт, като просветена дясна партия, която веднага зялага на приватизации, даване на концесии, заменки и др.
Според Симов е необходимо БСП да преоцени последните 10 години, защото това е именно периодът, когато левицата у нас е започнала драстично да губи своето политическо влияние.
Пътят е този - стъпване на една стабилна и ясна лява основа и наложителна смяна на старите лица на БСП, защото те вече са политически изхабени в очите на електората.
Освен това е важно за БСП да започне отново постоянно да поставя на дневен ред проблемите с бедността и преодоляването на неравенството в страната, което е достигнало до чудовищни размери, счита Симов.
“Безумието е, че много хора дадоха доверието си на лявата партия, а бяха “зарадвани” с дясна политика. Подобен тип заиграване на ценностно ниво на левия електорат, беше неизбежно да се върне като бумеранг като брой гласове, които намаляват”, посочва той.
Според Симов има предаване на традиционните леви идеи. Тази промяна в БСП ще е изключително трудна, но трябва да започне съвсем скоро.


Какво ново изгрява на левия хоризонт


Има политическа новост у нас - повечето проекти, които се говори, че се създават, вече няма да са традиционно десни, както беше досега, след като се усети кризата в лявото пространство.
Започнаха да се търсят някакви леви решения и се правят постоянни опити за създаване на българска СИРИЗА. Според Симов има такова поле за изява у нас. Има място за нова лява радикална партия, която да обхване по-голямата част от левия електорат. Въпросът е кои ще бъдат лицата и каква ще бъде риториката на тази нова формация.
Относно това, че Велизар Енчев се готви да направи такава формация, Симов заяви, че Енчев има страхотна популярност сред лявоориентираните хора в момента, но сам по себе си той не може да се справи.
Важно е да се види с какви хора ще бъде той, както и какви идеи ще представя. “Като цяло смятам, че това поле на радикалното говорене на крайната левица, е отворено у нас. Има много малки партийки и ако се намери кой да ги обедини, то този политик може да стане явление на следващите избори”, допълни Симов.


No comments: