Tuesday, February 17, 2015

Шизофренията на Протестна мрежа




Преди няколко дни основният инкубатор за съветници на заплата за новата власт Протестна мрежа най-неочаквано пусна декларация и то пак по любимата си тема - #КОЙ?. Ама нали уж добрите сили от поне 100 дни са на власт вече, нали лично Джон Кери дойде да даде бащинска благословия на евроатлантическата утопия, нали "новият Бойко" управлява в небесна хармония с реформатори и всичкото кресливо протестър за което се сетиш...
Оказа се, че това не било достатъчно. Остатъците от Протестна мрежа (разбирай тези, които не се съумели все още да се уредят на държавна работа като държачи на папки) се чувствали фрустрирани, недоволни и дълбоко в стомасите си чувствали, че моделът КОЙ не бил демонтиран, защото още по местата си били, нека да цитираме: "Шефът на ДАНС - Писанчев, главният секретар на МВР - Лазаров, шефът на ДАТО - Китов, председателката на СГС - Янева, шефът на БНБ - Искров, шефът на КФН - Мавродиев".

Новата власт се кани да зароби страната с огромен дълг, но такъв обир не съществува в света на Протестна мрежа. Тях ги дразнят само горепосочените имена и това ги кара да нададат воят си, че КОЙ отново управлява. Не е необходимо да търсим логика в една политическа истерия. Защо искат оставката на посечените, а не на премиера, който ги е запазил е психиатрична мистерия, отговор на която едва ли ще открием бързо. Очевидно ПМ живее в нещо като обществена абстиненция, защото нито изфабрикуването на разработката "Червеи" успяха да повдигнат тонуса й, нито новите турнета на нейните кадри из телевизиите. И заради това се появява този документ, който трябва да разглеждаме като философски опит да се самоубедят, че още съществуват.

И сега стигаме до истинската диагноза. В първоначалния вариант на декларацията, текстът стигаше до своята кулуминация и направо придобиваше революционни мотиви. Дайте да четем: "Поради същите причини, които ни събраха на 14 юни 2013, ще има #ДАНСwithme отново. ОСТАВКА на монтираните послушни изпълнители на волята на КОЙ – Писанчев, Лазаров, Китов, Янева, Искров, Мавродиев."



Виждате ли - Протестна мрежа се кани да излиза на улиците отново, да залива зимният пейзаж със собствените си персони и направо да се изживява като кръжок от професионални превратаджии, които да са сивият уличен кардинал на политиката у нас.
Да ви кажа - този революционен устрем ми се видя доста неправилен, най-малкото, защото е в ярко противоречие с основната организация донор на кадрите на Протестна мрежа - "Америка за България". Без санкцията на институцията, която позволява на професионалните протестъри да не работят нищо друго освен фейсбук-активисти те едва ли са способни на самостоятелно мислене и аз удивено изхълцах като видях какво изречение се е прокраднало там и дори се запитах нима част от тия, които са написали декларацията искат наистина да тръгнат да си търсят нова работа в тия кризисни времена.

Само няколко часа по-късно обаче случайно зачетох отново окончателният вариант на декларацията качен на страницата на Протестна мрежа. Не, не, няма да ви го разказвам. Ще ви оставя сами да откриете основната разлика: "100-те дни компромисен толеранс изтекоха. Няма реални реформи. Няма реални заявки за демонтирането на модела КОЙ. Няма реални действия за изтръгване на държавата от ръцете на корпоративно-политическата мафия, която гарантира своя властови комфорт именно чрез лостовете на сектора за сигурност. ОСТАВКА на монтираните послушни изпълнители на волята на КОЙ – Писанчев, Лазаров, Китов, Янева, Искров, Мавродиев.!".




Ако все още не можете да се оправите в блатото от клишета, нека да ви подскажа. Изречението, че ще има нов #ДАНСwithme го няма. Няма го, бе! Изчезнало е като джепчия от градски транспорт. Като фолкпевица от оперно парти. Като крайпътна мома от евтин "Фолкцваген". Като мисъл от главата на преял депутат от Реформаторския блок.
Липсата на това изречение е като изваден зъб. При това зъб избит с кроше. Очевидно някаква задкулисна сила е свалила най-революционното заявление и го е пратила в кошчето за боклук. А без тази заявка декларацията е едно голямо нищо. Гневни констатации, които дори и гимназистка, опиянена от "50 нюанса сиво" е в състояние да направи. Всичко останало е мозъкомелачка за балъци. Коктейл от глупости за еднократна употреба.

Всъщност целият замисъл по писането на декларацията е симптом за някаква интелектуална малформация. Защото ПМ е основен крепител на топките на статуквото днес. Съжалявам за цинизма, но това е толкова очевидно, че вече всички го виждат. Оказа се, че тези, които претендираха да са общност на свободата са квартална банда на подмяната. Бяха толкова остри, неспиращи и фанатични срещу Орешарски, а сега срещу Бойко се държат като садо-мазо кифла, която обича да я налагат с камшици. А фактът, че скриха от погледа на публиката и дори плахият си опит за опозиция подсказва, че те са превърнати в нещо като пуделче на което му е разрешено да лае от време на време, но не и да пикае, където му се иска. И след като сме станали свидетели на такъв брутален опит за цензура или автоцензура, трябва да сме наясно, че сме с една стъпка по-близо до обявяването на окончателният край на платеното гражданско общество, точно онова псевдогражданско общество, което се опита да стъпче идеята за истински бунт срещу статуквото.

С други думи добре, че шизофренията на Протестна мрежа се обади в този случай. Тя ги спаси, честно. Защото, вече никой няма да ги търпи по улиците. Защото агентите на подмяната от ден на ден разкриват истинското си лице. Те не могат дори да назоват истинските проблеми, а претендират да бъдет лицето на нещо различно. И трябва да знаят, че са на път да изчезнат. Да изчезнат точно като изречението, което са свалили от своята декларация.

No comments: