Sunday, February 08, 2015

Как Цветанов излезе ангел небесен?




Тази история започва с едно ченге и една отверка.

Да, знам, ако трябваше да я продадем на някой издател изобщо нямаше да мине. Издателите обичат още в първата глава да има супершпионин, гола жена, изпито уиски поне за 500 долара, една престрелка и по възможност бой на покрива на хотел или под перката на въртолет. На 28 март 2013 година Радко Димитров, шеф на 4-и отдел в СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции) трябва да празнува 50-ти рожден ден. Вместо това обаче той зарязва партито по средата, взима отверка, напуска дома си и използва инструмента, за да изтрие данните, които са записани в спецавтомобила за подслушване на МВР. Димитров, казват по-късно колегите му, бил голям техничар, спец по всякакви джаджи, така че задачата да заличи уликите от автомобила, който е в състояние да подслушва от 4 до 64 джиесема, пада именно върху него. Интересна подробност - датата 28 март е не само рожденния ден на Димитров, но и денят в който тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев официално внася сигнал в прокуратурата да се проверят всички данни за незаконно подслушване, които той е получил.

След това сюжетът е ясен на всички. Прокуратурата даде една грандиозна пресконференция, за да обяви всички данни, които е получила в разследването. Именно от тази медийна изява излиза и историята за ченгето с отверката, а крайният резултат от всички изнесени информации е повдигнато обвинение. Под прицела на прокуратурата попадат вече бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, както и бившите шефове на служба СДОТО в МВР Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Така истинска плът придобиват слуховете, които се носят от ухо на ухо в София за сивите "Крайслери" на МВР, които са в състояние да подслушат всеки джиесем. Нещо повече - информацията изнесена от прокуратурата прекрасно се връзва и с официалните числа - само за 3 години от своето управление ГЕРБ хвърлят близо 400 милиона лева за подслушване, докато заплатите и пенсиите стоят замразени по симеодянковска рецепта. Нещо повече - през 2010 година тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев пред сутрешен блок на телевизия обявява, че за него няма проблем да бъде подслушван, с което потвърждава това, което се знае като публична тайна - Цветанов дебне всички министри със СРС-ата и не допуска нито един от тях да проявява своя лична инициатива. Междувременно в медиите тази тема почти не се обсъжда и България живее в своята лична СРС-утопия.

Именно след като публично изнесе данните за направеният опит да се заличи информация и за това как Цветанов е превърнал МВР в свой малък частен Мордор, тоест черно царство на започнал авторитаризъм, главният прокурор Сотир Цацаров бе привидян като борец срещу несправедливостите и като надежда за различен живот в България.
След това сами знаете какво се случи. Избори, Пеевски, протести, извратени протести, емиграцията на Бойко Борисов в Банкя, окупации, крясъци, "умните, красивите и богатите", оставки, крясъци, избори, преговори, Четворна коалиция...
И на този буреносен фон делото за подслушването се затлачи като крайпътно блато, Цветанов, който почти виждаше затворническите решетки и как трябва да избира раирана риза с подходящ номер, се окопити, а дежурните по любов медии изведнъж забравиха за скандалите и започнаха да го представят като невинна жертва на политическа репресия. И така се стигна до кулминацията на тази операта -миналата седмица Софийският градски съд оневини Цветанов и тримата други обвинени и то след като прокуратурата официално се отказа от обвинението. Един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов обясни, че делото е могло да бъде прекратено във всеки един момент заради последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година - изменен е текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина.

И обвиняемият Цветанов изведнъж се оказа невинен. Като ангел небесен. Като млада монахиня във францискански манастир. Изведнъж прокуратура и съд му подписаха индулгенцията и така на практика показаха какъв е бил смисълът от създавенето на Четворната коалиция - този колос на българската безпринципност.
Ефектът от тази невинност е много по-голям отколкото изглежда на пръв поглед. Така опрощение получава цялата полицейска репресия, режимът на киноакциите, където полицаите се правеха на Стивън Спилбърг и снимаха риалити-екшъни. Опрощение позволява разбирането, че можеш да превърнеш МВР в свое частно царство и да се държиш като ранна версия на Мусолини. Съдебна невинност получава и първото правителство на ГЕРБ, кабинетът свален с камъни и гняв. Ясно е сега защо толкова много се говори за съдебна реформа, очевидно нейната далечна цел е никога да не може да бъде осъсен министър на Бойко Борисов, особено от арогантният тип, точно този тип, който целият Цветан Цветанов символизира.

Невинният Цветанов, наречен навремето от Веселин Маринов "рицар на бял кон, който разнася светлина и доброта", вече може да осъществи своето триумфално завръщане в политиката на по-големи постове, защото очеидно, че избутването зад кулисите не му позволяваше да разгърне своя творчески потенциал. "Новият" Бойко Борисов се оказа осъществим, защото Цветанов бе изтикан на втора линия като призрак в гардероба на който не трябва да се обръща внимание. Сега обаче прокуратурата позволи на ГЕРБ да си извоюва ангелски блясък и това деградира цялата идея за справедливост, правосъдие и постигането на триумф на истинските европейски правила.

Трудно е да се коментира едно съдебно решение, което прилича на метнато паве в лицето на обществото, но сега е времето и мястото да се поставят важните въпроси, защото без тях злото ще триумфира абсолютно. Например - кога прокуратурата беше сериозна. Дали в началото в началото на 2013 година, когато извади цяла серия от доказателства или след това - когато започна да затлачва делото до безкрай? Не е ли парадоксално - само няколко дни след поредният евродоклад, където за пореден път върху съдебната система се стоварват тежки оценки, да покажеш, че всички критики са правилни. И, че това да вкараш бивш министър в затвор в България е мисия непосилна, сравнима с това да накараш фолкпевица да пее траш-метъл.
Лицето Цветанов, човекът, наречен системен изнасилвач на българския език, оплетен в своите схеми, показа, че политическите чадъри са част от нашето ежедневие, но най-отвратителното е, че вече ги няма журналистите и медиите, които да се възмутят от това. Още по-ужасното е, че тези, които се правиха на принципни критици и громители на полицейщината на ГЕРБ, сега застанаха в наведена поза и одобрително закимаха след чуването на присъдата.  Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов, наричан понякога генерал, а друг път просто "гнома" обяви: "Аз очаквах да се случи това, което стана с делото срещу Цветан Цветанов за подслушването. Не знам какво е отношението на главния прокурор Сотир Цацаров по случая. Българските граждани отдавна се запознати, че съдебната система е пълна с гнили ябълки". Нещо повече реформаторът се развилня, че това било политическа поръчка срещу неговия коалиционен партньор и, ако човек нямаше памет за нещата щеше да изпадне в умиление от тази политическа любов и емоционалност.

Само, че тези, които помнят знаят как преди Атанасов обвиняваше Цветанов, че си е създал служба за подслушване, която изпълнява политически цели. Точно нещо такова е споделил на 31 януари 2011 година. През 2015 година обвинението срещу Цветанов според него било съчинено от Сергей Станишев и "Позитано", въпреки, че четири години по-рано той е говорил абсолютно същото. Подобно еластично възприемане на действителността, подходящо повече за крайпътна жрица на любовта, е причината на хората да им се повръща, когато чуят за политика.
Атанасов май съвсем е изтрил от паметта си подозрителните случаи за това, че експерт по това дело загина при съмнителни обстоятелства, че всички хора, които не са замъглени от пропаганда ясно осъзнават в каква държава живееха при първото правителство на ГЕРБ.
Не реформаторите обаче сега им е по-удобно да се правят на слепи за своята политическа мерзост, защото те се хванаха на хорото на същият този Цветанов и иска или не, Атанасов ще трябва да се разхожда като стриптизьорка от студио в студио, за да обяснява отново и отново колко е невинен Цветан Цветанов и колко е било велико първото правителство на ГЕРБ.

Ето как поредната подмяна на морала в България се случи пред очите на всички. И с подобни действия Атанасов - Гнома всъщност не разбива единствено своята политическа партия, той деградира обществената среда в България. Оказа се, че нито елитите, нито правосъдието се интересува от постигането на някакво ниво на нормалност. Не, за тях беше по-важно като пластични хирурзи да предлагат нови политически тела на извергите от близкото минало. И всички батальони на амнезията са готови отново и отново да се слагат на статуквото с надеждата да получат своите малки облаги, които да ги карат да се чувстват значими.
А човекът с отверката от началото на разказа дори зачезна от хоризонтите. Направо могат да го направят заместник-министър на вътрешните работи. На власт пак са ГЕРБ, на власт са цветановците, на власт са неморалните клонинги на безумието у нас. Тоест - хора с отверки като нищо ще им потрябват. Ако вече не ги използват де. Не бих се учудил. И не бих се учудил, ако Атанасов даде гръмко интервю как това е една долна комунистическа пропаганда, която се гаври с доказано невинни хора и рицари, които носят бяла светлина и доброта.

No comments: