Wednesday, February 25, 2015

Черното тото на Георги Първанов




Една политическа загадка за посветени маниаци в българската политика. Кой е казал ето тази фраза: "Готов съм да се обзаложа, че АБВ няма да отстъпи от позицията срещу емитирането на нов дълг от 16 млрд. лева". Дали е някой социалдемократически талибан сънувал бедни хора след вечерята си с хайвер и шампанско и зарекъл се да брани политическите права на пролетариата? Или пък е някой млад абевеец, който още не е в състояние да разчита дзен-партийната линия, която партията му изповядва. Не, не, и пак не.
Думите принадлежат на самия гуру на партията, ексдържавния глава, некоронованият монарх на АБВ Георги Първанов и са от 20 февруари. Истинско сатори е да четеш изявленията му пет дни по-късно. Първанов като някакъв герой от епос за супергерои раздава оценки, категорични мнения и огромно количество перчения. Човек дори може да изпита известни съмнения, че някакви хазартни страсти са опустошили душата на лидера на АБВ. Негова стара страст е да предлага облози на журналистите. Беше се обзаложил, че партията му ще има евродепутати. Беше предложил бас, че АЕЦ "Белене" ще има. Сега търси залози за това, че АБВ няма да подкрепи новия дълг. Боже мой, човек като едното нищо може да заподозре експрезидента, че е нещо като демон на черното политическо тото. Всички знаем, че големите хазартни къщи предлагат и политически залози. С други думи - не бих се учудил, ако този политически образ залага крупни суми срещу своите помпозни изявления и след това да се гуши като барон с кинти...


Защото истината е, че телевизионното хълцане на Първанов и поканата му за политически хазарт се оказа клоунада. Групата на АБВ като зомбирани пионки на олигархията гласуваха за обира на века и май дори изпитаха наслаждение от публичното си унижение. И си струва да обърнем внимание за този поклонник на черното тото, защото останалите съучастници в грабежа така или иначе са ясни.
ГЕРБ няма какво да ги мислим. Те винаги са били партия, която може да мисли само в материални, а не в идеологически измерения. За тях върховното постижение на политиката е да си напълнят портфейлите и да врътнат някоя схемичка.
Реформаторският блок не е партия, а психиатрия с остър недостиг на лекарства. Плюха на целия си небесен имидж, за да угодят на ГЕРБ докрай. А поведението на лидера на ДСБ беше просто ментално неподредено. Той гласува "против" на първото гласува, а на второто подкрепи големият обир. Дори във ФБ се пусна шега, че искал трето гласуване, за да може да гласува и "въздържал се". Този публичен гърч на РБ е пряко следствие за това, че те станаха фабрика за лъжи. Властта се оказа като свръхдоза за тях. Загубиха представа за реалности и в крайна сметка плюха в лицето на най-твърдия си електорат. Техен проблем. Както е техен проблем това, че Радан Кънев благодари на ДПС. Това е любов, май, май...
Патриотичният фронт и БДЦ няма какво да ги коментираме. Това са насипни търговски холдинги, които не познават граница на своята безпринципност. Много шум, малко смисъл. Крякащи депутати и нулева ефективност. Те са като пародия на всеки патриотизъм и като грозно отрожание на брокерството в парламентаризма. Тоест всеки, който е очаквал ПФ да воюва за кауза е все едно да очаква фолкпевица да пусне любовника си милионер и да тръгне с някой момък от пролетариата. Гадното е, че ги купиха пред очите ни.
Особено внимание заслужава петият играч в коалицията - ДПС. Винаги е опасно да слушаш категорични заявление от депутат, чийто прякор е Ментата. И те преминаха през телевизионните турнета на лъжите, и те се клеха, че няма да подкрепят дълга и те биха чело в парламентарните банки, че ще постъпят като мъченици на честността. Но в крайна сметка 16 милиарда бяха добра причина маскарадът да свърши. Стана ясно, че коалицията всъщност е ГЕРБ и ДПС, а останалите са някакъв болнав придатък, нещо, което са принудени да търпят в името на имиджовата осанка. И присъствието на ДПС в мнозинството на грабежа издава съвестен план, издава добра закваска, издава стратегическа мисъл, издава колко дълго време българите са били правени на балъци.


И точно тук, в тази коалиция на безчестието, в тази банда на 16-те милиарда, трябва да намесим псевдолявото АБВ. Когато си част от мафията, няма как да се правиш на алтернатива. Забележете само в изявлението си пред БНТ на 20 февруари на въпрос дали Патриотичният фронт търгува с гласове, той дава следния отговор: "След пет дни ще знаем кой, кой е". Пет дни минаха като миг. И сега видяхме Кой? Той. Или по-скоро и той също. Партийката на Първанов захвърли образа си за нещо независимо и изпълни истинската роля - на бутиково бижу на ревера на Генерала. АБВ обслужи ГЕРБ по един циничен, вулгарен и подъл начин. Това наистина е черно тото със съзнанието на електората. И със съзнанието на недоволните леви, които подкрепиха АБВ, за да бъдат те нещо смислено, а не публичен дом за задоволяване на ГЕРБ. АБВ е пародия на левица, защото в мига в който можеха да бъдат на страната на хората, те избраха да са на страната на грабежа и станаха съучастник във всичко онова, което знаехме, че ще ни сполети. Създаването на четворната, пардон, на петорната коалиция беше безчестно мероприятие. Направо разработка срещу бъдещето на хората. Операция "Четворката". И псевдолевицата радостно се присъедини към този цирк от крадци. Защото тя беше създадена с тази цел.

Но пък е радостно да видиш как се давят в блатото на собствените си лъжи. Да ви припомням ли клетвите на Калфин, че ГЕРБ остават негов основен противник. Сега в същия капан падна и Георги Първанов. Видя се, че думите му не струват абсолютно нищо. Той се оказа просто една карикатура на политик. Съжалявам за тежките думи. Съжалявам, че аз съм бил един от хората, които са вярвали в него и са го мислили за политик от европейско ниво. Но сега виждаме истинското ниво - елементарно политическо черно тото. Политик на схемите, далаверката и грандиозните обири. Съучастник на ГЕРБ. Те са съучастник на ГЕРБ. Те предадоха всички смислени идеали на лявото и заради това съдбата им ще бъде трагична. 
Дори и черното им тото няма да ги спаси. 

No comments: