Tuesday, March 24, 2015

Защо реват банановите революционери у нас?




Новината, че БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и First Digital все фирми доскоро собственост на Цветан Василев са продадени за 1 евро предизвика нещо като колективен хленч, вой и остросюжетни писъци в либералната фейсбук-общественост. Направих си да проследя протестърско-пазарната мисъл и от стена на стена веднага разпознах генералната опорна точка - България се била превърнала в бананова република. Това беше внушението в гневните, яростни и заклеймяващи статуси, които ако бяха киселина вероятно щяха да проядат дори и стоманен бункер.
Нямам никакво намерение да се правя на специалист по невидимите връзки на бизнеса в световен мащаб или като някакъв самозван експерт да търся дългата ръка на Путин във всичко, което мърда по света. Целта на този текст не е да ви обясни механизма на сделките, а подлостта на тези, които плюят срещу тях.
Фирмите били продадени за едно евро и всички се възмущават. Ама нали това е пазарната икономика? Нали всичкото протестър беше все за пазарна икономика, капитализъм и разни други буржоазни екстри. То и по времето на Костов продадоха "Кремиковци" за 1 долар, пък тогава никой не пищеше, че това е началото на банановата революция в страната. Нали това било пазарната икономика? Едно нещо струва толкова, колкото се намери купувач да плати за него. Пито и платено. Откъде изведнъж се появи този рев и вой вместо химни във възхвала на неизтощимите енергии на пазарната икономика? Нима протестърско-печалното войнство ще настоява за държавна намеса в свещенната църква на свободния пазар? Нима са озарени от такъв болшевишки дух?



А тъжната истина е, че можем да споделим извода, че България е бананова република. Но тя не стана такава след тази продажба. Такива покупки-продажби са просто хрониките на разпада.
България стана бананова република в мига в който реши толкова мощни държавни предприятия да минат в частни ръце. Ама тогава протестърите не реваха? Тогава ръкопляскаха. И сега продължават да ръкопляскат като им говорят за приватизация. И сега продължават да слюноотделят като им говорят за концесии, либерализация и други сатанински прийоми. А, когато изпитат на гърба си прелестта на изповядваните от тях идеи - изведнъж почват да им се привиждат банани. Душевна мерзост. Икономическа подлост. Триумф на мерзостта.
Тези, които съучастваха интелектуално на погребението на България сега хълцат тревожно, защото Цветан Василев успя да ги изиграе и в 12 без 5 да им вкара гол от който ушите им почервеняха. Иво Прокопиев сигурно няма да може да яде два дни от пристъп на домашни киселини. Но така се живее в банановите републики в които са намесени умните и красивите, които все гледат портфейла им да е пълен. Насладете се на вашия прелестен рай. Защото, ако тези стратегически предприятия бяха останали държавни, днес нямаше да се сблъскваме с тези проблеми. Но дясната мисъл е като радиация. Тя разкапва и отказва да го признае. Някой някога тика ли НДСВ навремето да приватизира БТК? Кой е решил да продава "Дунарит"? Нали държавата била лош стопанин. Ами сега агентите на това икономическо статукво ще трябва да преглътнат собствената си бананова бълвоч. Те направиха банановата революция, те подпечатаха мизерното капиталистическо статукво в което съществуваме днес, а сега реват, че животът е несправедлив. Когато разпродаваха предприятията на безценица защо не ревахте? Къде бяхте, когато обезлюдяваха България в името на голяма алчност? Къде ви бяха моралистичните проклятия, когато цяла сюрия десни шамани се упражняваха във вещерство с живота на българите?
Ето заради това в България се живее задушливо. Защото производителите на дивотии отказват да си ги припознаят. Защото нещастниците, които изповядваха мрачните идеи, сега са първи като трябва да се крещи срещу тях. Ако банановата същност на България те възмущава може би вместо да хвърляш отровни плюнки е добре да поискаш основното - силна държавност, национализация, връщане на държавата в икономиката. Защото дезертирането от на държавата от тази сфера отвори пътя на офшоркаджиите, спекулантите, зализаните олигарси и цялата останала вампирска паплач, която гледа само да изсмуче ресурси, а не да създаде каквото й да е. И, когато това стана под бурните ръкопляскания на психодесните и на новоизпечените моралисти, точно тогава ни сервираха бананите. С тонове. 
Честито на печелившите!


No comments: