Friday, March 13, 2015

Новата луда любов към Русия на властта




"България чака руски гости и продължава да работи за улесняване на визовия режим". Това обяви в Москва тези дни министърката на туризма Николина Ангелкова. Вероятно някакви остатъци от здрав разум в тази власт все пак са останали, защото след тревожните новини за драматичен спад на заявките за Черноморието от страна на руските туристи, май в министерството са си дали сметка, че целият сезон е изправен пред фиаско. Ето в такива случаи се вижда как една държава може да се държи самоубийствено и да подкрепя политики, които я унищожават. България се заигра да бъде ястреб в ЕС и не нададе нито дума срещу политиката на санкциите срещу Русия, а днес вече се чуди как да спасява положението. Това обаче няма да стане с мелодрамитични интервюта или сълзливи уверения. Защото Москва не вярва на сълзи...

Малко е късно след всичко изговорено, след всичко направено изведнъж да чакаме наплив от руски туристи. На какво трябва да се наслаждават те? На натовските танкове? Или на изящните речи на президента, пълни с евроатлантически проклятия? И като казахме президента, нека да припомним, че само преди няколко дни той обяви, че не иска руски инвестиции у нас. Изстреля го като куршум в собственото си слепоочие. Но пък поне окончателно свали маската си и разкри точно кой е. И кой управлява в България.
Тогава какви туристи, какви улеснения, какви визи, за какво изобщо говори Ангелкова? "Важното е, независимо от ситуацията в други области, да поддържаме дружбата и то особено в сферата на туризма", каза тя пред руските журналисти. Насладете се на тази огромна любов. Значи в другите сфери ние ще изкарваме Русия източник на световното зло и глобалната хибридна война, ама настояваме и искаме руснаците да си харчат парите у нас. Това вече е абсолютна шизофрения. Вярно е, че любовта е болест, но никъде не е казано, че тя е лудост. 
И руснаците едва ли могат да бъдат наречени луди, че да вярват на шизофренията на българската власт.


No comments: