Monday, March 23, 2015

Елитите на ЕС в своя късен брежневизъм и българските им епигони




Настоящата психология на елитите в Европейския съюз удивително напомня деменционното състояние на Политбюро на КПСС в края на брежневската епоха. Политическият маразъм вече е очевиден. Възраждат се дори и схемите от времето на Студената война, но с обратен знак. Сега целият ЕС е заплашен от някаква мистична московска пропаганда, която е така всепроникваща, плашеща и кошмарна, че в много статии от западни политолози тя прилича на чудовището от "Пришълеца" - от устата му капе киселина, а самото то е неуловимо и страшно. В името на тази неидентифицирана пропагандна заплаха от Москва, и в името на нейното митологично възпиране европейските данъкоплатци ще плащат за създаването на нови канали, които да се борят с призраците и да воювят с коварните путинисти и путинофилските тролове.

А сами знаете, когато в Брюксел ръми, грантовата интелигенция у нас съска и проклетисва и ни описва торнадо. Заради това е много интересно как грантаджиите се отнасят към темата с митичната московска заплаха. От сайта на "Дойче веле"например научаваме, че тези дни в Берлин се е провел форум за гражданското общество и немски журналист е разговарял с евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев и с настоящата представителка на НПО-секторка, но бивш герберски кадър и говорител на Външно Весела Чернева. Кратка харектеристика на двамата, за да знаете с какво си имаме работа. 
Ковачев е обсебен антикомунист, истерик на свободна практика, политически маниак с опит от 2 мандат в ЕП, прочут с това, че заведе стария фашага Дянко Марков на конференция в ЕП. Той е един правоверен конформист, който никога, ама никога не би си позволил да изрази собствено мнение.
При Чернева говорим за един средностатистически пропагандист, който е толкова немощен като анализатор, че понякога прилича на герой от анимационен филм. Заради това е интересно да чуете какво тези двамата са говорили за руската заплаха и пропаганда у нас.
Чернева например произвежда изречение, което е брилянтно отражение на вътрешния свят на платените с чужди пари: "Българите истински харесват Русия, руския народ, руската култура, но не харесват руската политика. Това допитване показва известно раздвоение у българите, защото за пръв път им се налага да избират между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга. Гражданското общество реагира все още колебливо, защото много хора не могат да идентифицират истинския противник. Те обаче разбират, че мнението в Европа за действията на Русия е негативно, много негативно...".

Вече и най-надъханите истерици разбраха, че битката за промиване на мозъци, която тече от 25 години насам се провали, защото дори и най-нагласените проучвания показват, че българите масово харесват Русия. И заради това сега пред очите ни се ражда новата опорна точка: "българите харесват Русия, но не одобряват нейната политика". Това е ментален капан, защото такова няма проучване в което да е формулиран въпрос - "одобрявате ли политиката на Русия". Да не говорим за друго, че най-важният въпрос не е евентуалното одобрение на руската политика, а на българската, а там числата са катастрофални - над 60 на сто от хората у нас не искат да има санкции срещу Русия. Ето очевиден пример за това как елитът може да води антинародна политика, несъобразена с общественото мнение. И вместо да се пени за Русия Чернева да обясни - кой диктува политиката на правителството, защото социологията ясно показва, че тя не се диктува от суверена. Неодобрението за санкциите срещу Русия показва, че българите едва ли така масово отхвърлят нейната политика, както се опитва да го представи грантаджийката, но какво да се прави - в света на победилите евроатлантически ценности ще трябва да напредваме стъпка по стъпка в гората от лъжи.
На мен обаче друго ми прави впечатление - фразата "те обаче разбират, че мнението в Европа за действията на Русия е негативно, много негативно". Кои са те? Българите? На мен лично не ми е правило впечатление негативното впечатление в Европа да е изненадало някой. Тук по-скоро ни се предлага някакъв опит за оправдание за тъпата позиция на самата Чернева, която подсказва, че в анализа си е водена не от българските настроения, а от европейските такива. Може ли да е автентично едно обяснение обаче, ако то търси друг източник за обяснение, а не самият български народ? Отговорът е повече от ясен.

Интересно е обаче как става така, че от темата за Русия изведнъж се скача на темата за антиамериканизма. Тук вече Чернева се раздава. За нея антиамериканизма бил резултат от "конспиративна пропаганда". Нека да обясня. Значи - САЩ са една миролюбива, нежна, хуманна и справедлива държава, а гадните путинистки тролове със своята зловеща пропаганда промиват мозъците на българите и изведнъж те престават да вярват на САЩ. Това е сатаната Путин - той директно променя обществени мнения, без да се съобразява с политическа коректност.
След това четем продължение на мнението: "С този антиамериканизъм много трудно може да се спори, защото той не се базира на някаква конкретна причина. Ето, в Германия, например, скандалите с подслушванията доведоха до нарастване на антиамериканизма. В България обаче е трудно да се каже коя е онази "истинска история", предизвикваща антиамериканизъм".

И понеже такива като Чернева няма да ви го кажат, нека да го кажа аз. Управляващите в САЩ са много тъпи копелета. Едва ли някога е имало по проамериканска държава от България през 1989 година, а и преди това. Комунистите превеждаха най-качественото от тяхната литература и пускаха едни от най-добрите им филми. Резултатът: българите живееха наистина с усещането, че раят е зад Атлантическия океан. После обаче дойде демокрацията и тогава се видя, че външната политика на САЩ е маниакална, цени парите повече от всичко друго и никога не се колебае да бомбардира дори с лъжлив предтекст, ако това е полезно за геостратическите им интереси. Тоест българите не се нуждаят от "голяма история", за да не одобряват САЩ. Достатъчно е да видят как се държат американските креатури у нас, за да могат да си направят сметката и да установят в какви лъжи са вярвали дълго време.
Идеята, че у нас няма "голяма история" за антиамериканизъм е част от пиар-опита да се обяви, че той е инспириран отвън. Защото последното проучване показва нещо, което разбива на пух и прах повечето пропагандни тези на грантонвите интелектуалци - когато съберем различните оттенъци на положително отношение и ги сравним с различните оттенъци на отрицателното, се получава рейтинг. При САЩ този рейтинг е положително число - плюс 3. Същевременно обаче рейтингът на Русия в същото изследване е плюс 41.
И какво да се прави в такава ситуация. Отговорът го дава Андрей Ковачев: "Има идеи за такова противопоставяне. Колеги-евродепутати мислят, например, за създаването на една силна европейска телевизия, спонсорирана от европейския бюджет, която да бъде обективна, да отразява онова, което наистина се случва, и да опровергава пропагандните тези на Москва."

Схващате ли какво мислят за вас вашите евродепутати. Че вие сте овце, които не могат да си направят ясно геополитическата сметка и вярват само на пропагандата. И заради това те ще намерят пари, за да правят контрапромиване на мозъци. Това е един спарен и изветрял свят на статукво, което все повече прилича на деменция. Тези са агенти на деменцията, на късния европейски брежневизъм, който пречи на ЕС да се промени истински и да намери наистина мястото си в този свят. Тук Русия няма нищо общо. Това са все вътрешните демони на Европа, които сега се добили все по-озадачаващ и изперкал вид.

No comments: