Thursday, April 09, 2015

Полустрастната евродепутатка




В страстната седмица евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова блесна с богословско откровение от което сигурно в рая всички ангели са си запушили ушите: "Аз съм си страстна европейка - така се определям. Аз си обичам Европа".

Няма нищо лошо в това един човек да е влюбен, но нека да видим как точно Паунова изразява своята любов и най-важното дали е искрена в тази политическа страст, оповестена с фалцетен тон. Манекенката, попаднала по силата на черната ирония на съдбата в парламента, решава да пробва своите сили в геополитическият анализ и веднага хваща бика за рогата. Започва да коментира поведението на Гърция и споделя: "Това че г-н Ципрас отива сега при г-н Путин не трябва да е голямо притеснение, защото, според мен, е малко като малкият пудел се опитва да уплаши лъва Германия".

Колко е хубаво да видиш наживо страстта на лакея запенен от любов към господаря. В очите на евродепутатката е цял лъв, мощен, потен, силен, а Гърция толкова нелепо да иска да отстоява национални интереси, право на самостоятелна политика и други толкова незначителни неща! Но нима Гърция не е част от Европа, защо към нея госпожа Паунова се нахвърля с толкова слугинско презрение? Май ще се окаже, че тя изначално не е страстна европейка, а страстна германка, защото с такава страст дори и германец не би защитавал политиката на своята държава. Ето как се оказва, че България е пратила в ЕП не свой представител, а представител на Германия.

При такова ниво на осмисляне на света обаче как очаквате България да има добра външна политика. Патетиката на разярения лакей, който страда, че обиждат по-силните от него, е безумна и заради това вероятно нашата страна се е превърнала в черната дупка на Европа. Ципрас може да е всякакъв в очите на гербаджийката, но доказа, че е политик от световна класа, управленец, който накара целият свят да го слуша и за пореден път показа, че една страна е силна не с територия или армия, а с идеи, с размах, с държавници.
Нивото на България обаче не е Ципрас, а Ева Паунова, страстната европейка, българката с германска психика, красивото лице на нищоправенето на тази власт. Свеждането на европейската политика до кръчмарско ниво вероятно може да минава за голям стил в кабинета на Цветан Цветанов, но навсякъде другаде тя е доказателство, че България трайно е затворена в лошата реалност на своите политически страсти.  Ева Паунова е просто проповедник на този хаос. 

No comments: