Monday, April 20, 2015

Житие на евроатлантическия земеделец, част II




Вече започвам да развивам някакво мистично богословие и религиозен плам, свързано с това колко често се появяват завършени идиоти на българската политическа сцена. Да, точно така. Съжалявам за грубата дума. Но това са идиоти. Тяхната бройка е константна и те, подобно на небесно проклятие, винаги намират път към властта, където почват да се държат така все едно цялата история започва от тях, все едно светът не е съществувал преди тяхната поява в изгарящата светлина на медиите. Няма начин това да не е наказание. Няма начин това да е случайност. Очевидно се опитват да ни преподадат, отново и отново, някакъв голям урок, който няма изгледи да научим.
Цялата тази религиозна мистика ви изсипах във връзка с нова декларация, която прочетох на сайта на реформаторското БЗНС. Вече се научих от време на време да го отварям с уплах в погледа и шишенце с валериан край мене. И така тези дни пак се престраших да го отворя и попаднах на нова декларация на евроатлантическите земеделци. Зачетох я с удивление.
В света на реформаторското и евроатлантическо земеделие съществува една централна фигура, нещо като метафора за рицарят от светлина, абсолютният анонимник министърът на отбраната Николай Ненчев. Ако сега излезете навън по пролетните улици и разпитате средностатистическите софиянци дали имат представа кой е Николай Ненчев те вероятно ще ви изгледат като проф. Юлиян Вучков зрител, който го псува. Преди да почнем да четем съвместно земеделският манифест на идиотите, трябва да сме наясно, че Ненчев е един от трайните анонимници на кабинета, непроявил се с нищо министър, станал известен само с някакви мелодраматични възклицания, че сме съюзник с "по-добрата част от света". И сега за същия тоя, четем: "Един мъж с политическо достойнство показва, че му пука за тази България, за армията й и честта й, но не му пука за крадливите схеми на окопалата се военна, мафиотска бюрокрация". Ехааааааа! Какво достойнство само, а каква разпалена патетика.
Нека да ви дам един пример за тази чест. Наскоро на празника на Военната академия военните три часа чакаха своя министър. Той не дойде. Не се появи изобщо. Очевидно за първи път имаме министър на отбраната, който отявлено мрази военните и ги обича единствено в представата си за това как ги дава за пушечно месо на НАТО.



Продължаваме с четенето. Пригответе се - цитатът ще бъде умишлено дълъг: "На фронта на идеологическата информационна война най-силната атака на Москва е насочена към военното министерство. В прословутите военни разходи на Русия е предвидена една специална част за информационна диверсия. В България тя концентрирано се разходва за дискредитиране на атлантическата ни обвързаност и министърът, който най-силно я защитава".
Вижте тук как лирическият герой израства до небесните висоти. Ненчев - истинската заплаха за Кремъл. Ненчев - кошмарът на Путин. Путин нито пие, нито яде, пожълтял от притеснение от небесен земеделски евроатлантически талибан, който дебне в мрака за враговете на западния свят. Какво кротко величие! Каква истинска гордост за родината! И, разбира се, каква мощна обида към останалите министри. Те са изкарани едва ли не пионерчета по евроатлантизъм в сравнение с основния герой на декларацията. Очаквам на следващото заседание на правителството яко скубане на коси по тази тема.


Още един цитат: "Днес рубладжии и продажници обстрелват военния министър, но всъщност стрелят по обществения интерес, по националната сигурност и защитават кражбите и зависимостите от руската мафия и диктатура".
Слава богу, че никой не взима БЗНС насериозно. Те, освен, че се гаврят със самата същност на земеделската идея, са партия в трайна шизофрения, но подобен текст може да предизвика дипломатически скандал със своята тийнейджърска патетика на похотливи за власт партократи.
Тези рубладжии са нещо като перманентен призрак в съзнанието на озверелия от страст земеделец, който не знае как да изрази хормоналните бури на страдащата си душа. Анонимният автор на този панегирик очевидно не е знаел как по-остро, брутално и огнено да изрази любовта си към своя патрон и началник и заради това е прекалил с прилагетелните като алкохолик с водката и мезето. Заради това посоченият текст не е точно декларация, това е някакъв политически стон, вой на съзнанието впримчено в идеята, че държавната заплатка ще му избяга и трябва да облече тази алчност в светли мотиви.


Декларацията срещу рубладжиите, Русия и вся остальная сволоч едва ли щеше да направи впечатление, ако това не беше втори текст посветен на темата. Преди месец на същия сайт пак се появи подобен текст в който Ненчев бе изографисан като св. Георги, борещ се с руската ламя. Това е лакейска патетика. Тя е смешна поради абсолютният дисонанс между реалния човек и описвания персонаж. Все едно да изографисаш лилипут като гигант. Идиот като гений. Няма как да стане. Ненчев е един политически анонимник, безгръчно създание, пригодено да оцелява в политически ветрове и бури и поради това геройската патетика, която са му изсипали отгоре прилича на грим върху участник в гей-парад.


Наличието на тази декларация в сайта на евроатлантическите земеделци издава някаква правителствена буря за която можем само да се досещаме. Предният път бяха възславили Ненчев като най-подготвен за войната с Русия (вероятно са имали предвид, че най-добре може да се хвали, че е подготвен), а сега го изкарват истински стожер на евроатлантическите ценности, титла за която много от грантовата интелигенция също биха претендирали в името на хонорара си. И човек почва да се пита - да не би пък стола на Ненчев яко да се клати. Защото очевидно напрежението между него и военните се увеличава все повече. Всякакви са минавали през този пост, но рядко сме имали друг министър, който да се дуе като пуяк, когато го снимат, но реално пет пари да не дава за истинските проблеми на армията.
Много го хвалят Ненчев като лице на евроатлантизма, но една армия съществува понякога и не само да води война с Русия или да отделя средства за натовска техника. А в тези въпроси този безумец го няма никакъв. Някой някога да е виждал и чувал смислено изявление от Ненчев? Някой някога да е виждал и чувал за негова смела проява? Лесно е да праскат декларации в твоя защита, но е трудно с действия да защитиш нелепата патетика на думите.
И май Ненчев усеща, че е пътник, а другарчетата му от Реформаторския блок, с претъпкани от власт шкембета, дори няма да направят опит да му подадат ръка докато той се дави в сътворената от него самия мътилка. Струва си да гледаме гърчовето на поредната нелепа фигура, която е повярвала в своето всемогъщество само, защото лакеите край нея са склонни да я описват с възторжени писъци. И отваряйте сайта на БЗНС - следващият път очаквам да опишат Ненчев като личен пратеник на Бога, който е дошъл тук да раздава правосъдие.
Боже, с какво заслужихме цунамито от идиоти?


No comments: