Thursday, April 23, 2015

"Протестна мрежа" - двойникът на Вежди Рашидов




В България човекът със здрав разум няма избор между реални алтернативи. Човек все трябва да избира между пълен ужас или абсолютна потрес. Между простотията и истеричния нарцисизъм. Между идиотската арогантност или снобската арогантност. Това е България - една самозатворена реалност на безкрайните пошли сериали.
Точно това представлява за здравия разум наблюдаването на пяната, която отделя политическият Франкенщайн "Протестна мрежа" срещу Вежди Рашидов. Оставяме настрани, че е леко абсурдно. Рашидов никога нямаше пак да бъде министър на културата, ако не беше "Протестна мрежа". Те бяха авангарда, който върна Бойко Борисов на власт. Върнаха го в премиерското кресло на вълната на техните крясъци и самозабравени нарцистични екзалтации. Върнаха го с лъжата, че никога няма да го върнат. Върху техните черепи и лъжи се изгради четворната коалиция, която лесно става петорна. И това е абсолютен факт. Казвам го, защото днес няма да го срещнете в статусите на "Протестна мрежа". 
Когато тръгват да плюят Вежди те трябва да почват с изреченията: "Каем се. Каем се и проливаме горчиви сълзи заради това, че върнахме ГЕРБ на власт. Простете ни, българи, ние ви изглъгахме в лицето. Простете ни!".
Сега чета някакви иветдобромировски простотии и поредната доза асенгеновщини. Как ги бил ядосал Вежди, разбираш ли. Какъв простак бил министъра на културата. Те, разбирай "Протестна мрежа" били ужасени, изумени, потресени, драматично разтърсени, емоционално изнасилени, психически обременени, хормонално прецакани от поведението на Рашидов. Загубили ума и дума от простотия! Направо зъбите им опадали от този нагъл простак, който се гаврел с изкуството, творците и "Мона Лиза". Какви политически чистофайници се извъдиха, а? Говорим за хората, които върнаха Борисов на власт да припомним. Рашидовците и сие вървят с Борисов. Нима не го знаеха? О, те прекрасно го знаеха, но нали трябваше да уредят реформаторите с власт, нали трябваше раданкъневчетата да впият алчни зъби в министерствата, изобщо не им пукаше за промяната, морала и Рашидов. За тях беше важно да обсебят постовете, да се настанят като паразити в държавните кресла, а след това пак да продължат да се правят на опозиция.

Не ме разбирайте погрешно. Не защитавам Рашидов. Нямам никакви причини да го правя. Рашидов е просто един простак. Тъп, неприятен, неграмотен, арогантен, но простак без реална власт и вероятно заради това е толкова удобен срещу него да протестира "Протестна мрежа". Така винаги можеш да демонстрираш реална принципност и да се правиш на някаква световна съвест. А подобно нещо е поза, просто едно нарцистично уригване, спазъм на дебелото протестърско черво, което осъзнава, че е напълно дискредитирано. Защото "Протестна мрежа" останаха пет души на кръст, някаква реформаторска мутация на градските сноби, които този път бяха сгащени на местопрестъплението. Те върнаха ГЕРБ на власт и сега пак ще се опитват да се правят на интересни, ще се стараят да пърформанясват, само и само някой да им повярва, че са носител на промяна.

С всичко това искам да кажа, че "Протестна мрежа" е интелектуален двойник на Вежди Рашидов. Той е натурален в своята герберащина, те са абсолютно гримирани в своето нелепо реформаторство. Един от съветниците на Бойко Борисов Тома Биков наскоро бе обявил, че "Протестна мрежа" можела да стане левицата на България. Ето това се нарича истинска подмяна. Тия са левица колкото попфолка е музика. "Протестна мрежа" е попфолка на политиката, някакъв шантав опит на застаряващи бардами да се правят на принципни девици с неопорочен морал.
Но историята се повтаря като фарс. Патетичното #ДАНСwithme се трансформира във вицовото #Пейwithme. Алчността на протестърите, които са в нещо като абстиненция ги накара да приватизират протеста срещу простащината на Вежди Рашидов. Този протест пак можеше да бъде граждански, наистина протест на недоволните от това корумпирано, алчно и нагло управление. Но не. "Протестна мрежа" трябваше да си припише заслугите. Тя настояваше да обере лаврите. Позьорите искаха пак да влязат в медиите. Писна им да стоят далече от сутрешните блокове. Сладострастна лига изби по устата им от идеята, че журналистките пак ще ги питат разни неща. И заради това вече съм убеден, че те пет пари не дават за Вежди. Все пак те го докараха на власт. Тяхната цел е да се шуми, да ги възхвалят, да се пише за тях. "Протестна мрежа" все повече се превръща в инструмент за отказване на хората от протестите, защото какво да правиш на един протест с тези, които не са спирали да лъжат от една година насам. Озверелите грантаджии отчаяно искат да приватизират гражданското начало, да го свият и сведат до нивото на собствените си портфейли, но очевидно този номер все повече не им се получава. Разглеждах страницата на събитието "#Пейwithme" - много от хората бяха възмутени от алчните ръце на приватизаторите на недоволство.

И нека сега да обобщим картината. Едната простащина на властта се сблъсква с простащината на тези, които също са във властта, но лъжат, че не са там. Няма избор - Вежди или Протестна мрежа. Това е избор на два мрака, на две простотии, на два тъпи опита за подмяна. Вежди и Протестна мрежа са като еднояйчни близнаци. Едни и същи са. Неразличими като клонинги на една и съща мизерия и духовен мрак. 
Защото както винаги инструментариума за отклоняване на вниманието бе включен успешно. Протестърите за пореден път свършиха мръсната работа на властта. И заради това ще повикат малко, ще повикат, а после ще седнат пак да усвояват грантове, че трябва да се ходи на море това лято, нали?
И питам ви - защо нито един от ПМ поне веднъж не призова за протест срещу истинското чудовище на кабинета - Петър Менгеле (Москов). Антисоциолен до безумие, евгеник по призвание, Москов е на път да убие всички бедни в тази държава. Но за ПМ това не е проблем. 
Ало, протестърчета, така не се става левица, да знаете...:)

No comments: