Wednesday, April 01, 2015

Б.Б - майката-кърмилница на отечеството




"Понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал некой". С този халюцигенен полет на мисълта се отличи тези дни Бойко Борисов. Стилът е типичен. Хвърляме димката за премиера с цици, за да не може някой да се усети, че всъщност на Борисов му е необходимо време, за да каже какви точно са били неговите отношения с Цветан Василев. Едно не може да се отрече на настоящия министър-председател - той е пиротехник от класа, а българските медии с първичните си усещания веднага се ловят на фойерверка и след това могат да гарантират, че няма да се заровят дълбоко в очебийните му лъжи.
И понеже никой друг не го направи, този тежък кръст се падна на нас. Ние трябва да преродим блатото на премиерското съзнание и изявления, за да видим какво се крие под тоновете словесност, които Борисов изсипа за КТБ и Цветан Василев.

Нека първо да въведем малко в темата, че някой може да е бил на Марс и да не е разбрал за интервюто на бившия шеф на КТБ пред Явор Дачков. В него Василев съобщава, че е имал среща с Бойко Борисов, която е била осъществена по много "криминален начин". Банкерът твърди, че търсил среща, за да предупреди Борисов, че нещата в България могат да станат катастрофални.
Потенциалната кърмилница на кабинета отговори на това със залп от поток на съзнанието: "Няма да ми повярвате, но аз се заклевам, Цветан Василев дойде да ми се извини за това, което са ми причинили той, Бареков, ТВ 7 и цялата тази пасмина, която ме беше оградила".
Ох, пак ще трябва да връщаме контекст. Срещата между Василев и Борисов се провежда на 6 юни. Две седмици по-късно КТБ бе поставена под специален надзор от страна на БНБ и почна цялата политическа дандания. Тоест на 6 юни Василев вече много добре е знаел, че срещу него има организирана атака, но видите ли той решава, че точно сега му е времето да намине край Бойко Борисов, да пият по кафе и да му се извини заради театралните протестни сценки на Бареков. Ако някой вярва на тази пасторална картина, то той със сигурност вярва, че еднорози пасат тревичка по пълнолуние по поляните на Витоша.
Борисов, който е пълен с подробности за житието-битието си за това кога, къде, пред коя телевизия е бил причакван от протестиращи, много интересно не споделя никакви подробности от разговора си с Цветан Василев. Ама никакви. Банкерът бил дошъл да се извини. И толкова. Поне да ни беше казал какви думи е използвал банкера. Защото ние познаваме нарцистичната същност на настоящия премиер. Нали си пре представяте как, ако срещата им беше за извинение, сутрешните блокове на телевизиите и обожаващите властта журналистки щяха да пишат дълги анализи на тема - даже мустакатия банкер са извини на небесния представител на ГЕРБ.
Тоест няма как мистериозната среща да е била за извинение. Каквото й да говори премиера. А в случая той просто ръси опашати лъжи. И нито един журналист, обърнете внимание, нито един не се опита да го апострофира или поне да му обърне внимание върху това, че звучи като клоун в буфонада. Това прекрасно отразява състоянието на медиите в епохата на ГЕРБ. Леден мраз и пълно царство на лъжите.

А зад опашатата лъжа прозира ролята на Борисов в атаката срещу КТБ. Не съм финансов специалист и не мога да кажа дали КТБ е управлявана добре или не. Но съюзът Пеевски - Борисов е повече от очевиден. "Не Делян Пеевски, а Пламен Орешарски и Чобанов са виновни за КТБ", обяви Борисов малко по-късно след лъжите си в интервю за ТВ+.
Тоест едва ли е имало шанс Цветан Василев да срещне разбиране за тревогите си. А не бих се учудил, ако той е отишъл при Борисов като някакъв опит да спре навдигащата се война или поне да види на място какво иска врагът. Врагът обаче се оказа огромно чудовище, което искаше всичко. Не напразно тези, които най-много се тюхкат днес за КТБ са и тези, които са настоавяли за митичната "банкова ваканция" при президента.
Няма да се опитвам да давам индулгенция на Василев. Всички са наясно с неговите вини за ситуацията в България днес. Но днес Василев е лесната жертва, далечния демон - много е лесно той да бъде изкарван виновник за всичко. И Борисов това прави - замъглява ситуацията, върти суче и пак стига до Василев. Призова го даже да се върне в България. Щял да му осигури охрана. Хахаха, вероятно точно на петата минута у нас Цветан Василев я ще получи инфаркт, я инсулт, а бъбречна криза, я ще задави с кафе или в краен случай - ще го обявят за отвлечен от извънземни.
Когато стане дума за КТБ обаче изведнъж Бойко Борисов се явява целият облечен в бяло и това прави ситуацията особено перверзна. Умните и красивите и тях ги няма. Няма кой да се възмути от това, че Делян Пеевски продължава да депутатства, да пише закони, че Пеевски е обявяван за полезен и то от властта дошла на крилата на уличните летни протести. Нима това не е върховна подмяна на всичко в което човек може някога да е вярвал?
Вече съм наясно, че няма да научим истината за КТБ днес. Ще трябва да минат години преди да почнем да осъзнаваме истинският мащаб на драмата и най-малкото истинските виновници за проблема. Но е факт друго. Днес имаме поредното управление на лъжата. И ако приемем Василев за чудовище, то чудовището, което надви е с пъти по-страшно и коварно. Но за това никой не говори.

И на човек в тази библейска обстановка не му остава друго освен да чака.  Сега чакам с интерес следващо интервю на Цветан Василев, защото очевидно той е единствения, който знае къде да натисне Б.Б, за да го накара да признава и да говори. Василев държи много тайни към виновното минало и е добре да не ги пази единствено и само за себе си.
И в края може да се върнем по хулигански начин към началото. Там в мига на голямата лъжа, започнала с идеята, че Бойко Борисов има големи гърди, но никой не го пита за кърменето в мола. Вероятно никой не го пита, защото повечето хора са наясно, че точно тази кърмачка може да пуска единствено и само отровно мляко. Такава кърмилница не може да спаси от глад България, а единствено и само да я отрови. Майката-кърмилница на отечеството всъщност е една Борджия. 
Но, разбира се, винаги някой друг е виновен. 

No comments: