Tuesday, April 21, 2015

Социологически нули в кабинета на Борисов




Обявеното преди няколко дни проучване на "Алфа Рисърч" за политическите нагласи в страната и за популярността на управляващите фигури, предизвика много различни анализи, оспорвания и мнения. Истината обаче е, че основната новина от това проучване остана скрита, вероятно, защото беше пред очите на всички, но никой не пожела да я забележи.
Обърнете внимание на рейтингите на министрите и открийте очевидната липса в тях. В повечето агенции бяха обърнали внимание на отличниците и на най-големите лузъри в правителството на Борисов, но двама от основните министри просто отсъстваха. Нямаше нито ред за външния министър Даниел Митов, нито за министъра на отбраната Николай Ненчев. Човек дори и да не иска може да заподозре някаква конспирация - защо ли две фигури около, които толкова се шуми са се стопили в социологическия безпорядък. Истината за техните рейтинги може да се види едва, когато човек си направи труда да издири цялото проучване и да прегледа таблиците. И така - Митов се радва на 3,2 процента одобрение, а Ненчев е още по-микроскопичен - 1,8. Само за сравнение - дори министърът на спорта Красен Кралев има по-голямо одобрение от тия двамата, дори взети заедно.

Подобни данни са симптом за огромен политически проблем в кабинета. Тези, които трябва да са мотори на политиката практически не съществуват в очите на обществото. Това сигурно нямаше да е толкова важно, ако Митов и Ненчев не заемаха толкова важни постове и на практика не се опитваха да определят стратегическите приоритети на външната политика и на отбраната на страната. И Митов, и Ненчев са нещо като евроатлантическите ястреби на правителството. Хора, които смятат, че скърцането със зъби на Русия е връх в дипломатическата игра. Тези двамата са основните проводници на идеята за чужда военна техника на наша територия, за стратегически център на НАТО, те са в основата на изключителното влошаване на нашите отношения с Руската федерация. Не смятате ли, че ако българите подкрепяха тази философия - рейтингът на Митов/Ненчев щеше да гони космически висоти? Не смятате ли, че те щяха да плуват в огромен океан от народна любов. А какво става всъщност - БЗНС-то на Ненчев през ден пуска декларации, че техния лидер е злобно оплют от рубладжиите, а Митов тъне в своето натовско самовъзхищение и се надява, че безгръбначието му може да мине за някаква нова форма на достойнство.

Не минава. Данните на социологията го показват. Да си социологическа нула в един кабинет, който и без това се състои предимно и само от нули, значи наистина трябва много да си се постарал.


No comments: