Tuesday, April 07, 2015

Лявата тъга на десните шамани




Новото поколение десни шамани представлява ярък случай на еволюционен срив. Дори и като изпълнители на политически поръчки не ги бива много, защото така претупват работата, че разкриват опита за някакво обществено инженерство.
Един от новоназначените гурута на Реформаторския блок Даниел Смилов вчера например обяви помпозно: "Радикално лява политика би отчуждила голям брой избиратели от БСП". Това наистина само десничар може да го измисли и то такъв десничар, който е прекарал в кома последните 15 години. Типично проявление на опита за политическо инженерство - БСП да бъде държана в скучните, сухи и убийствени рамки на политиката на статуквото, която превърна българският преход в скотобойна, вместо в някъв оазис.

Точно обратното е. Липсата на радикализъм в БСП системно разочароваше хора от нейната политика, защото БСП направи най-голямата грешка - вписа се в статуквото. А това е самоубийствено за една лява формация, която си е поставила за цел радикална трансформация на обществото и яростна борба с бедността.
Радикалната лява политика не е поход към изолацията, а единственият спасителен изход, единственият начин за придобиването на нова легитимност и автентичност. Защото на 25-ата година от безумието българското общество е дозряло за радикални промени и е време на да види реформи в своя полза, а не в полза на тлъстите портфейли на една олигархична клика.

И като гледам как градусът на дясното шаманство е вдигнат до горно "до", как знайни и незнайни журналисти почнаха да се упражняват на тема БСП и как тя е ударила дъното, почвам да си мисля, че левицата все пак е напипала някакъв верен тон в своите послания към обществото. Защото левият радикализъм е единственият начин за съпротива срещу дясната икономическа лудост. Единствено с радикални послания и политика България може да стане отново социална държава, където няма излишни хора и където ще има подслон дори и за десните шамани, които халюцинират на едро. Социалист от радикално лява политика не се плаши. Виж, нейното отсъствие е повод за тъга и отчуждаване.

No comments: