Sunday, April 17, 2022

Мракобесите от жълтите павета

 

Войната в Украйна за пореден път оголи като скалпел един отвратителен и гноен процес в нашето общество. Тези, които медиите ни представят като „цветът на нацията“, като „интелектуалните съвести на страната“ всъщност се оказват една банда от комплексари, политически джуджета, които в мига в който се усетят безсилни веднага искат не просто да отрекат, а да забранят всяка различна гледна точка от своята.

Поредното доказателство за това стана откритото писмо с което оперната певица Александрина Пендачанска напусна обществения съвет на БНР. В него т.нар. „прима“ посочва като свой основен мотив за това „проруската пропаганда“, която водил Петър Волгин. Според нея той злоупотребявал с ефира на радиото от години и се превръщал в канал за „пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда“. И вярна на своята жълтопаветна каста певицата, за която не знаем от кога разбира от журналистика, иска известният водещ да бъде свален от ефир.

Вероятно Петър Волгин трябва да черпи Пендачанска. Защото за пореден път някое нищожество от залязваща величина се опитва да блесне интелектуално използвайки него като мишена за своя моралистичен бяс. Това доказва единствено, че той се е превърнал в незаобиколим политически авторитет, който дразни интелектуалните хермафродити със своя блясък и влияние. Но истината е, че Волгин в нито един момент не е бил канал за каквато й да е пропаганда. Той просто е изразител на различно мнение за процесите в света и е представител на нещо, което офисния планктон не може да си представи – критичното мислене.

Хора като Пендачанска искат буквално да взривят журналистиката и да я унищожат напълно. Представете си само какви „анализи“ щяхме да имаме, ако нямаше другата гледна точка. Тогава по студията вероятно спорът щеше да бъде единствено по това дали Западът трябва да удари Русия с атомна или водородна бомба.

Винаги съм се удивлявал на цензорските страсти на такива умни и красиви като Пендачанска. И само забележете – тя не иска да спори с Волгин, тя не се опитва да го опровергае – тя иска да го забрани, да го унищожи, да го занули. Тя иска в нейния дребен, еснафски, буржоазен свят да няма нищо, което да й нарушава спокойствието. Ето така се ражда диктатурата. Ето това е истинският ботуш на цензурата, който за съжаление Петър Волгин редовно изпитва на гърба си. Защото нали си спомняте, че той вече беше свалян от ефир. Пак с подобни нелепи, тъжни и абсурдни мотиви.

Защото градското дясно комсомолство се оказа една банда от геополитически доносници, които слухтят в мрака като хора, мъчени от киселини и постоянно заливат институциите със сигнали срещу него. Май фактът, че някой пише срещу Волгин трябва да го сложим като един от признаците, че епохата отново полудява.

Ето тази кафкианска трансформация е най-плашещото нещо, което виждаме в България днес. Носителите на демокрацията се оказаха обикновени ченгета. Съвестите на нацията – доносници. Умните и красивите – просто политически хлебарки. И те искат да превърнат държавата в свой образ и подобие. Искат България и БНР да приличат на техните интелектуални затворнически килии, храмове на подлостта и лицемерието. Не трябва да оставяме нашата родина да се превръща в държава на мълчанието, каквато искат да я видят столичните мракобеси и кандидати за цензори. Тоест трябва да пазим Петър Волгин като национално богатство.

 

 

 

No comments: