Sunday, April 24, 2022

Македония – бомбата, която цъка под кабинета

 

В последните няколко седмици публичните раздори и скандали в управляващата коалиция станаха толкова големи и шумни, че се случи върховната екзотика - ГЕРБ се оплакаха, че не могат да хванат ръка в опозиционната дейност от такива безкрайни крамоли. Можем да погледнем на темата свръхсериозно и да възприемем това като симптом за наближаваща като перфектна буря политическа криза, както правят много от медиите, увлечени от идеята, че властта се търкаля по улицата и само още миг и тя пак ще отиде в ръцете на тяхното полубожество Бойко Борисов. Можем и да намерим иронична гледна точка - споровете, драмите, сблъсъците като част предпазните клапани на правителството. Не че това са умишлено поставяни бушони, но трудния механизъм за намирането на диалог по важните теми по същество играе ролята и начин за регулиране на напрежението и намирането на решение в края на краищата. Ние май позабравихме, че споровете са съществена част от демокрацията. Скандалите са неизбежни там, където има равнойстойна размяна на мнения. Имаме коалиция в която няма върховен господар, който с железен юмрук определя посоката и тъпче с кубинка всеки с различна позиция. Имаме управленско тяло в което са четири партии с много различни физиономии, електорати и смисъл. При три от тези партии в последните два парламента влязоха в остри конфронтационни сблъсъци и щеше да е едно малко чудо изведнъж всичките противоречия между тях да отпаднат. Виждам, че в социологическите проучвания цялата тази какафония минава в графата "хаос", но тъжната истина е, че управлението в момента наистина няма алтернатива. ГЕРБ станали първа политическа сила. И какво от това? Те така и не успяха да излязат от политическата самота в която пребивават гордо, тоест дори и да спечелят хипотетичните предсрочни избори, не виждам какво толкова ще се промени. Сега имаме буквално обърното изображение на ситуацията от последните няколко години, когато ГЕРБ бяха обявявени за безалтернативен управленец. В момента те консумират докрай от собствената си пропаганда. Бойко Борисов не е алтернатива. И никога повече няма да бъде. Това не е политическо разсъждение, това е очеизваден факт от околната действителност. Май само още той не го е разбрал.

Всичко това обаче не бива да пречи да анализираме най-сериозното разминаване, което забелязваме в политиката на управляващата коалиция. А именно темата "Македония". Налагането на вето към присъединяването на Северна Македония към ЕС вероятно продължава да е едно от най-одобряваните действия на българската външна политика през последните 30 години. По него има толкова широк и надпартиен консенсус, че всяка партия, която си помисли, че може да го пренебрегне, прекрачи или заобиколи, трябва да я пишем към безсмъртните полкове на световните камикадзета. И все пак още от първия ден на новото управление в обществото витае усещането, че Кирил Петков е поел ангажимент за бързото пускане на Македония в ЕС и то изцяло под американски натиск. Може би точно заради това първото му посещение беше точно в Северна Македония, но там стана ясно, че българо-македонските отношения са обраснали с твърде много проблеми и недоверие, за да могат да бъдат разрешени с пускането на самолетна линия от София до Скопие. Подозирам, че точно тогава Петков е осъзнал, че в тази тема не можеш да влезеш като на търговски преговори и постигането на съгласие ще е влудяващо дълъг процес. И въпреки това съмненията, че външнополитическа поръчка има останаха. Нещо повече - миналата седмица външната министърка Теодора Генчовска разтресе парламента като пусна бомбата, че България има две външни политики по отношение на РСМ - едната официалната, на външно министерство, а другата на премиера и неговите съветници. Това е политическа ядрена бомба. Най-малкото заради това, че ако Кирил Петков се доверява твърде много на своята съветничка Весела Чернева е обречен да попада във все по-смъртоносни води, защото тя не е известна като върховен спец, а и повечето дела с които се е заемала са се увенчавали с пищно фиаско.

От друга страна, ако изнесеното от Генчовска се потвърди, това ще означава не просто разпадане на коалицията, а нейното гръмотевично разрушение. Защото, ако Кирил Петков се опита да торпилира националния консенсус по темата, той е обречен не просто на политическо забвение, а на вечен позор. Да не говорим, че темата "РСМ" е червена линия на повечето партии в коалицията - най-малкото на БСП, които са го обявили официално, и на ИТН, които всъщност започнаха да вдигат пара по темата. Всичко това обаче пак е подробност, защото за пореден път България гледа технологията на правене на външна политика, а не нейната същност. Какво точно искаме да постигнем със Северна Македония? Това е големият въпрос, който трябва да терзае всеки министър и премиер. Както и отчитането на факта, че ако Скопие не покаже реален напредък по посочените от нас теми, вдигането на ветото ще е самоубийствено. Видя се обаче, че дори и при последното посещение на Кирил Петков в Битоля, там го очакваха протести, взели за лозунги същия този език на омразата срещу, който официална София се е възпротивила и очаква действия по неговото премахване. Заради това идеята, че на 24 май ветото може да бъде вдигнато е абсурдна. Може би премиерът осъзна това, защото веднага след атаката на Генчовска обяви, че всяко решение за Македония ще бъде взето от парламента. Всъщност това е нормалното място за такова решение и е чудно защо подобна позиция толкова много време се забави.

Всъщност темата "РСМ" е основната бомба, която може да унищожи управлението. Всички останали скандални теми - гуверньор на БНБ, оръжие за Украйна, парите за строителите на пътища са много шумни, но именно в Северна Македония са вперени погледите на българското общество. И заради това беше добре, че външната министърка и премиерът заедно отидоха в Битоля. И така отложиха жадните надежди на ГЕРБ да има предсрочни избори точно тук и сега, насред голямата геополитическа криза, която разтърсва планетата.

Факт е обаче, че няма управление, което да може да издържи в перманетна треска. А точно това представлява вълната от скандали на която виждаме. Тази криза не е привнесена само отвън, тя се дължи и на факта, че мнозинството изгуби много време преди да се захване с ключови реформи, които хората очакваха да видят от новата власт. Едва през април окончателно бяха закрити спецсъдът и спецпрокуратурата. Именно в дебатите по темата се видя, че коалицията все още има спойка и възможности за действие, защото в парламентарно отношение буквално смаза опозицията в лицето на ГЕРБ.

И това е големият парадокс. По големите теми противоречия няма. По страничните обаче се получава такова прехвърчане на искри, че на моменти ситуацията заприличва на воденето на военни действия. ИТН например в парламента толкова много се фиксириха в темата за това, че Любомир Каримански на всяка цена трябва да оглави ГЕРБ, че започнаха да обвиняват ПП в политически рекет, нарекоха БСП "болонка". Всички знаем, че Тошко Йорданов е недостижим в своето красноречие, но той не е осъзнал много важен политически факт - думите оставят следи, думите са основният инструмент на политиката и когато започнеш да ги пръскаш като пиян милионер, не е ясно кога точно ще дойде мига в който няма да успееш да направиш крачка назад. Разбрах го в мига в който мой приятел (гласоподавател на ИТН и то убеден) ми каза, че времето за шоу отдавна е свършило. Дори и той, неспирен почитател на Слави Трифонов, е осъзнал за себе си, че клоунадата е до време, но има твърде много работа за вършене. Коалицията трябва да си припомня общата си основа за действие, защото ако се взира в детайлите ще приключи твърде бързо. Разбирам онези, които искат обществено спокойствие, но истината е, че днес няма как да го има. Светът е неспокоен и гневен. България е гневна и неспокойна. Управлението е изцяло нейно отражение, но има шансът да излезе от този лабиринт. 

Просто трябва да си припомни кои са големите врагове. 

Останалото е лесно.

 

 

No comments: