Thursday, July 05, 2012

Защо народът харесва Жоро Милионера?



Георги Енев, наричан романтично от Фейсбук (а значи и от целия народ) Жоро Милионера сам се предаде в полицията вчера. Енев сътвори нещо като собствена версия на филма "Бандата на Оушън". Докато той и още двама охранители превозват огромната сума пари от 1,5 милиона лева в инкасо-автомобил, главният герой на историята праща колегите си да пият кафе и да му купят закуска, а после изфирясва с кинтите и се превърна във виртуална легенда. Медиите веднага почнаха да му дъвчат подметките и да изпадат в догадки за неговото поведение. Предположиха, че е потънал в дългове и това е била постъпката на отчаян берсерк, който не е виждал друг начин да се справи със собствената си дългова криза. После казаха, че всъщност го влечал луксозния живот и заради това е щипнал мангизите. Пускаха снимките му от Фейсбук като доказателство, че го влекат плажовете, заведенията и разни други екстри. А най-противното на куките със сигурност е било това, че почти не са намери човек, който да заклейми това социално поведение, този холивудски екшън, разигран пред очите на обществото.



Енев се превърна в култова фигура поне на две нива. Първо: направи полицията смешна, а в България, особено по времето на Цветан Цветанов и на песента "Нашата полиция ни пази", да направиш ченгетата за смях е особено извисена културна и политическа задача. Отдавна е ясен една нова българска шизофрения - народът не мрази полицаите взети поотделно, но, когато стане дума за МВР пролетариатът се гневи като буря в пролетен ден. Очевидно колективният българин е в състояние да разбере и почувства индивидуалната кука, но като цяло така презира полицейщината, че това вещае мрачни времена за МВР, независимо какво им вещае поръчковата социология.
И на второ място - това са пари на някаква банка, а в България рано или късно ще се оформи толкова яростна вълна срещу ежедневния терор на банките, че това вероятно ще принуждава от време на време банкерите да взимат хапчета, за да си подобряват разстроеното от този факт храносмилане.
И понеже политическите елити са функция на банковите лобита (да, дори и у нас е така), народът се кефи яко на всяко действие, което показва на банките, че са уязвими. И това ще става все по-ясно изразено. Не съм видял банка да проявява съчувствие. Значи трябва да е ясно, че и те не могат да разчитат на такова.



Така Енев стана кратка виртуална легенда. Човекът, който тръгна да преследва своето щастие, но избра незаконен начин за него.
Защо не го намразиха хората?
Ами, защото в България вече всеки знае, че индивидуалният просперитет е почти невъзможен, ако не си гъст с властта. Ако се казваш Цеко Минев - цялата страна е твоя. Депутати ще се строшат капачките на колената да ти пишат закони. Премиерът лично ще превива гръб пред тебе и ще иска да се снима в задушевни сесии. Кабинетът ще си изпотроши пръстите, за да намери начин да ти подари цялата Витоша и да ти даде възможност да станеш абсолютен монополист в зимните развлечения на хората.
Ако се казваш Георги Енев обаче можеш най-много да бъдеш охранител за някакви смешни пари. 1,5 милиона лева е непостижима сума за човек, който не е в позиция да си раздава бонуси или всекидневно да хвали величествените усили на премиера. Ако името ти е Георги Енев ти си човек с абсолютно запушен хоризонт, защото чичо ти не е олигарх, бащата ти не е основател на на някоя организация на ГЕРБ-предприемачи, ти си обречен винаги да гледаш просперитета на избраните и масовата мизерия на всички останали.
С други думи България не е държава за георгиеневци.


И, когато някой Георги Енев реши да разчупи този мрак, пък бил и той обикновен егоист и крадец, пък бил той и обикновен маргинал, заслепен от блясък, пари и всичко останало, хората започват да се вълнуват в негова полза.
Можем да заклеймим постъпката на този млад човек. Но покажете ми един позитивен пример! Покажете поне един човек в България забогатял от полета на мисълта си, а не от откраднатите от хората пари, имоти и ресурси.


Цеко Минев ли е моделът за почтенност?
Цветелина Бориславова ли е иконата на българския бизнес?
Валентин Захариев ли е чистото лице на предприемачите?
На Георги Гергов ли трябва да палим свещи?
Красимир Гергов ли е идеалният богаш?
Архонтът Петър Манджуков ли е непорочен?
Кой???


В България днес единственият начин за просперитет е тотална кражба. Понякога подпечатана като висша загриженост за природата, подземните богатства и какво ли още не? На фонът на изброените по-горе имена Георги Енев е направо модел за почтеност. А като гледаме какви ги върш кабинетът всеки ден и колко лъжи е в състояние да изговори за час, Енев още повече започва да блести почти като невинно ангелче.
Сега обаче този господин за един ден ще го отнесе жестоко. Върху него ще се стовари цялата строгост на правосъдието. В България легално право да крадат имат само определени хора. Всички останали трябва да бъдат зрители и нямат право на част от плячката.
Заради това хората масово симпатизираха на Енев. Той беше повторение на Арсен Люпен в съвсем неромантичния 21 век. Човекът, който се опита да получи своето късче от парите.
И не успя. Предаде се.
Ама това е още една причина всички да го харесват.


No comments: