Wednesday, July 11, 2012

Словоблудството на един финансист



Политическите бедствия са по-страшни от природните. Ураганите отминават, градовете изникват отново. Дъждовете спират и хората се връщат към нормалния си живот. Дори след древния метеорит, който е помел динозаврите като Цеко Минев половината Витоша, планетата все пак оцелява.
Политическите бедствия, особено, когато са въплатени във фигурата на финансов министър със странна интонация и безкрайно щение да прави палави фотосесии, носят след себе си повече разрушителна сила от ядрен взрив над Хирошима. Защото, когато един финансов министър като Симеон Дянков започне да дава акъл по всеки въпрос във вселената, това е явен знак, че новото политическо бедствие наближава. 

Само в рамките на вчерашния ден вицепремиерът успя да се изкаже по следните теми: 1) Заплатата на докторите. 2) Отварянето на резиденция "Кричим". 3) Цифровизацията. 4) Ексцентричните идеи на здравната министърка. 5) Дългът на страната. 6.) За това как си щамповал образът на премиера Бойко Борисов върху чаршафите в спалнята. (Добре де, номер 6 е измислица, но всичко останало са автентични размишления).
Далеч сме от идеята да поставим под съмнение енциклопедичната душевност на вицепремиера, но това словоблудство издава неразбиране на идеята за това да си финансист. Откакто е в България, вече три години, Симеон Дянков не е казал нито една истина. Неговата политика е политика на лъжата, на безкрайното дърдорене с неясни термини и приказки, за да прикрие икономическата бездна в която пропада България. Но логореята не може да замаскира бедността, енциклопедичността просто не може да напълни хладилниците на хората. Очевидно говоренето на Дянков е като брояча на бомбите - към края цифрите се сменят с все по-ужасяваща бързина.

Нито един финансов министър не може да си позволи такъв езиков тероризъм, защото това подрива идеята за държава, това унищожава смисъл от публичното говорене, това отвращава трайно хората, защото ясно им доказва, че управленците не спират да лъжат нито за миг.
Ако Дянков обаче е чак толкова разговорлив. Ако наистина иска да коментира вселената, то тогава нека вместо да се впуска в спомени за резиденция "Кричим" или да точи сатъра за лекарите, да отговори на няколко важни въпроса, които от месеци се въртят в общественото пространство:
1. Плащал ли е здравни осигуровки за себе си и своето семейство откакто е в България?
2. На какво основание живее в Бояна и ползва персонала там. Дори и причината да е това, че премиерът се нуждае от човек в 2 часа през нощта с когото да поцъкат белот, нека да го каже. Да го чуем.
3. Колко точно е трагично финансовото състояние на България след като Дянков постоянно се заканва, че ще реже пари за нещо. Да не би парите-кеш да са дефицит? Защо се е стигнало дотам? Нали мащабният икономически учен щеше да прави магия?
4. Един философски въпрос. Нали България 9 пъти излезе от кризата? Защо още никой не го е забелязал.
Ето защо политическите бедствия са вредни. Те никога не отговарят на истинските въпроси. 
И постоянно лъжат.
Заради това светлината в края на тунела винаги се оказват фаровете на връхлитащ в тъмното влак. 


No comments: