Thursday, July 19, 2012

Integrate Маlko Mozuk Na Prezidenta...



Президентската администрация вчера откри най-големия си проблем - прозрачността. Екипът на държавния глава изпрати прочувствено писмо до медиите с което обяви, че старанието на Росен Плевнелиев било цялата работа институцията да е прозрачна, а това очевидно носело своите негативи...
Причината за този сълзлив вопъл е повече от стресираща. Оказа се, че файлът на който е качена Стратегията за интеграцията на ромите е кръстен злобно и расистки "IntegrateMangali". Какво повече можем да кажем като присъда за една администрация, която не уважава собствените си политически продукти? Очевидно думата "мангали" ще е върховното обществено постижение на екипа на Плевнелиев и на неговото расистко чувство за хумор.
Представете си само - ако това е истинското отношение каква политика бихи водили. И е чудно защо вместо обяснение, Плевнелиев веднага не започна с уволненията, защото търпимостта към подобен род изцепки е най-сигурният начин за подхранване на всички останали изцепки в обществото.

Но голямата загадка си остава. Какво толкова е негативното на прозрачността? Това, че благодарение на нея се видя каква атмосфера цари в президентството? Обединителят на нацията няма право да държи на работа при себе си хора, които наричат циганите "мангали". Тази дума-клеймо може да бъде употребявана единствено от духовно ограничени хора, които не би трябвало да се вписват в администрацията на президент. Особено на президент, който постоянно твърди, че гледа на запад и сънува клъстери на всеки километър.
Очевидно убийствената прозрачност е като радиция. Защото на 20-ата минута файлът бе свален. Но точно тогава комедията стана пълна. Расистката грешка бе поправена с просташка грешка. Изведнъж думата фразата "IntegrateMangali" бе заменена с фразата "InjegrateRoms". Думата roms обаче просто не съществува в английския език. Гаф заменен с друг гаф. Убийствена прозрачност.
Според една легендарна история точно така навремето вестник "Народна младеж" прави гаф с името на поета Пушкин, който е циничен за разказване пред каквато й да аудитория. Но там едната грешка е умишлена. А тук грешката се дължи на това, че хората просто не стават. Те са едни лустросани юпита, които не са виждали истинския живот. Плевнелиев очевидно е заобиколен с кабинетни расисти, които не могат да поправят дори един гаф без да направят друг. А новата админстрация е на власт само от пет месеца.

Този паникьорски стил е изключително характерен за новия президент и действията му. Плевнелиев, а екипът е отражение на началника си, създава системното усещане за постоянно интелектуално усилие и празнина. Това не е обида, а просто констатация. Той дори не знае как да реагира в такава ситуация, освен с разтърсващо писмо посветено на прозрачността. Обаче това е все едно вампир да напише колко е вредна светлината за него.
Прозрачността не убива президентската администрация. Просто я показва в истинския й вид. А той почва да плаши.
IntegrateМаlkoMozukNaPrezidenta...

No comments: