Friday, July 06, 2012

Ех, тази мафия!



В края на 80-те години на миналия век в България преводоха книгата на двама френски журналисти Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили "Синдикатът на престъпниците" - история на възникването на американската мафия и натрупването на нейните огромни финансови ресурси. Отвъд пикантността на биографиите на мафиоти като Лъки Лучано и Майер Лански обаче веднага се вижда един простичък факт - мафията не е в състояние да функционира без помощ от държавната власт. Въпреки, че се стреми да изгради свои паралелни структури, нейното икономическо оцеляване се дължи изцяло на държавата и на пукнатините в нея.

Заради това беше изключително странен внезапния гняв на премиера Бойко Борисов към медиите. С прокурорски гняв и ярост той изсъска преди два дни, че журналистите са мафиоти. Премиерът причисли репортерите към някаква черна "Коза ностра", защото част от тях си позволявали да критикуват МВР. Премиерът се ожали, че той правил всичко възможно за просперитета на държавата, но журналистическата камора не можела да оцени това. По подобен начин младежите на Орлов мост бяха обявени за организирана престъпност...  
След като уточнихме, че мафията не може да съществува без държава, значи трябва да допълним, че ако има журналистическа мафия на недоволните критикари, тя със сигурност съществува заради постоянните изцепки на властта. Ако един ден Цветан Цветанов се научи да говори на български език, критиките към МВР могат и да понамалеят, защото журналистите поне ще проумяват какво по дяволите им говори министърът.
Второ, тази мафия, която притеснява сънищата на премиера в покоя на Бояна, едва ли е чак толкова силна като се вземе предвид, че масово големите медии избутаха назад фундаменталната новина, че Конституционния съд за пореден пък доказа как кабинета гази законите като Цецка Цачева парламентарния правилник. В друга държава този шамар щеше да е основната новина, а тук тази "черна мафия" почти не се спря върху нея. Но очевидно Борисов развива характер на галеник на медиите и това се превръща в история за любов, изневери и скандали.
Но пък каква божествена санкция за святост бе дадена на МВР. Властта подпечата небесния статут на тази институция и сега, ако говориш срещу министерството все едно богохулстваш и служиш на мафията. И, ако МВР е безгрешно в очите на премиера, то очевидно цялото общество се е мафиотозирало докрай, защото дори кратко пътуване в автобус ще убеди случайния пътник в цялата злост срещу полицията, която обществото е събрало и, която не може да намери отдушник. Ама така са те мафиотите - злобари, които смущават съня на министър-председателя.

Очевидно "титаничните" усилия на Борисов да оправя държавата не срещат никакво одобрение. Вчера стана ясно, че 18 хиляди души са емигрирали от България за първите пет месеца на 2012 година. Терминал 2 е бил за предпочитане пред всекидневното конско, че не си на висотата на властта и нейните усилия.
Ех, тази мафия.
Даже не ще да се помъчи малко и да оцени безсънието на премиера и светостта на МВР.

No comments: