Monday, July 09, 2012

Легенда за андрогина Премиер



(урок по история от 3112 година)



Полският философ Лешек Колаковски е невероятна свежарка. Независимо, че е класически либерал по убеждения, има религиозна насоченост, мрази Маркс (което не пречи да е написал два прелестни тома за неговата философия, които въпреки критиката в тях са доста обективни), той има невероятен стил и е страхотен за четене. В сборника „Политиката и дявола”, издаден у нас през далечната 1994 година и с който успях да се сдобия още като студент за някакви смешни пари, понеже в България качествените текстове винаги залежават и се налага цените им да бъдат намалени, той има едно невероятно есе, наречено „Легенда за императора Кенеди. Нова антропологическа дискусия”. В него Колаковски си прави невероятна гавра с всички философски школи и го е написал с неизчерпаемо чувство за хумор. Сюжетът е следния – в много далечното бъдеще група учени се събират на симпозиум, за да обсъдят какво е било това „президент Кенеди”. Сетих се за този развълнуван текст, когато се сблъсках с идеята на Образователното министерство да осъвремени учебниците по история и да вкара в тях свършеното от кабинета на Бойко Борисов. Веднага се зачудих как ли един ден в далечното бъдеще учените ще обсъждат дейността точно на това правителство и на неговия началник.
И така реших да експериментирам и да улесня представителите на бъдещето в тяхната трудна задача. Текстът по-долу е изцяло повлиян от стилистиката, сюрреалистичния хумор и черната ирония на Колаковски. Което доказва само едно – човек трябва да пази качествените книги близо до себе си. Просто никога не се знае кога точно ще ти потрябват.
И то като оръжие.




През 2012 година правителството на Бойко Борисов празнувало три години от своята власт...
В това изречение има поне две неясни неща. Учените от Факултета по темпорална магия и вампиризъм дълго спореха по темата какво може да е година. Наясно сме, че през 2130 година премиерът Бойко Борисов (името му е било или така или Генералът, но никой не може да каже със сигурност) излиза за кратко от стазисен сън, за да обяви, че прави радикална реформа на календара, чийто дефекти той е наследил от Тройната коалиция (Проф. Божидар Димитров – прапрапрапрапрапраправнук смята, че Тройната коалиция е било древно чудовище от друго измерение, което е идвало от Сарай (старобалканската дума за ад), но е било разгромено на нещо наречено избори, дума, която се премахва от езика след като св. Искра Фидосова вкарва за гласуване нова версия на Библията в парламента). Тогава единица мярка за време става времето, което е необходимо на депутат от ГЕРБ да обяви, че някой друг е виновен за проблемите.
На днешните учени не е ясно и какво точно е правителство. Учените от Института за окултна геополитика смятат, че това е било просто друго тяло на Премиера, което той е използвал, когато се е чувствал самотен. Фактът, че Премиера е можел да си сменя телата очевидно не смущавал населението тогава, което е наричано с неясната дума „общество”.
Археолози от Университета за неокласическа чалга наскоро откриха древен текст, който с мъка разгадаха и чиито първи думи са: „Обществото получава ерекция, когато плюе някой известен”. След продължила близо две години културологична дискусия учените се обединиха около мнението, че обществото е било същество, което постоянно е имало ерекция и поради тази причина Премиера често се е явявал по телевизиите, защото е вярвал, че това е единственият начин да се опази от сексуално похищение. Поради тази причина някои учени и до днес вярват, че Премиерът може да е бил и жена, защото иначе не е ясно дали обществото изобщо би получило ерекция в противен случай. Казусът обаче не изяснен.

Днес има и проблем с разбирането на матримоналния статус на Премиера.
В един от древните текстове учените от Факултета по Порнографски умения разчетоха фразата: „Стоя сам като куче в Бояна”. Това накара мнозина от тях да си скъсат дипломите, защото от изявлението става ясно, че Премиера е владеел биологичната трансформация, знание, което е било загубено през вековете. Другото изречение: „Цецо също е красив”, някои школи тълкуват именно като потвърждение на женската природа на Премиера и на това, че той е бил в състояние да ухажва и членове от правителството, тоест членове на самия себе си след като Правителството е просто друго тяло на Премиера.
Според друга теория Премиера е бил андрогин и си е бил самодостатъчен и вероятно продуктът от негова самодостатъчна сексуална дейност се е наричал „магистрали”, защото в запазените древни текстове той говори единствено и само за тях. От думите на Премиера можем да направим и още един извод – очевидно Магистралите не са растели бързо, защото въпреки постоянните приказки за тяхното обгрижване, те съвсем не са напредвали скоростно, което говори за вроден генетичен ефект на тези същества, причинен вероятно от обърканата хормонална природа на Премиера.

Някои учени пък твърдят, че цялата теория дотук е объркана. Според една от разчетените фрази върху която все още се спори, Премиера е казал, че „българите са като кучета”. Специалистите са съвсем объркани от думата „българи” и смятат, че това била особена порода животни, които очевидно са приличали на кучета и които са изчезнали поради неизяснени причини. Представители на консервативната школа на еротичните мислители смятат, че е възможно Премиера да се е превръщал в куче, за да може да бъде съвсем близо до своите поданици и следователно думата „държава” да означава просто зоопарк, нещо, което се потвърждава от факта, че се пази стар видеозапис на Премиера, който казва, че кучетата трябва да бъдат нахранени с пържолки...
Каквато и да е историческата истина е ясно, че през 2012 година кабинетът на Премиера е чествал 3 години от своето управление. Според неофройдистите „управление” е подвеждаща дума, защото всъщност ставало дума за древна насилствена сексуална техника от забранената „Кама сутра”.
Част от учените са убедени, че ако днес успеем да събудим Премиера от своя стазисен сън в който той поляга, за да се самоубеди, че победи вечността, той ще успее да ни обясни загадките на историята. 
Проблемът обаче е, че нито един учен не би се престрашил на това, защото никой не е сигурен, че Премиера пак няма да се превърне в Правителство и да тръгне да го преследва, за да прави магистралки с него...

No comments: