Monday, July 09, 2012

Кратки мигове от новия Фейсбук-ред



След като прочетох последните си статуси събрани накуп, направо застинах от ужас. Фейсбук е най-мощната фабрика за политическа реалност, която е известна на човечеството. Ако някой някога се е самоизолирал от света, много трудно ще хване някоя от циничните ми шеги или всички други форми на пародия, които се изкушавам да използвам, докато полицията на кармата не гледа наоколо. И, ако един ден историците съдят за нас по тези кратки виртуални мигове, то със сигурност ще си кажат, че в началото на 21 век са живели хора тотално зарязали перспективата за небесен живот и хедонистично отдали се на бой, шеги и политика в една реалност, разтопена от жега, глобализация и назряваща революция. Изобщо животът съществува, за да бъде изкоментиран. Вселената е изпипана с подробности, за да не разваля прозата за себе си. Един ден може да се окаже, че светът е просто арт-инсталация, а това е мисъл, която идеално се вписва в новия Фейсбук-ред, изискващ от пролетариата остра мисъл, наблюдение на световните процеси и енергия да се саморазправи с всеки недорасъл спамър.
И, ако някога дойдат извънземните и решат да колонизират Земята, ще направят голяма грешка, ако не колонизират първо социалните мрежи. Защото увлечени в политически спорове и големи идеи, социалните мрежи може изобщо да не забележат, че извънземните са дошли тъдява....







Само кратък преглед на агенциите днес ме убеди, че имаме национална медийна звезда, която се родее с премиера по изяви - Черната Златка. Агенциите се надпреварват да пишат за последните събития около нея - една твърди, че Черната Златка била засечена само по интимна прическа в някакъв сайт, друга, че тази култова фигура можела да бъде видяна само по коте в нета. Не съм наясно тази дама зоологическа градина ли си отглежда, че котето й да е толкова важно, но премиерът Бойко Борисов си има конкуренция. Да ви кажа още отсега изпитвам опасения да не би утре да видя заглавия: "Премиерът само по пате в Министерския съвет" :)))))


-------------------------------------------------------



Офф, днес успях да се замеся и в снимането на клип, който да пропагандира идеята за референдум по земите български. Разбира се, реалността много бързо посече арт-виденията ми. Имах развихрена фантазия на кадри на голи девойки, които се оплакват социално: "Ето докъде ни докара Бойко Борисов". После обаче стигнах до извода, че тази само ще му правим реклама на този гад. Заради това заложихме на класическия подход - кратки и ясни фрази, които се родеят почти с псувните по своята експресивна сила. Мама му стара, визията е голямо нещо. Докато снимахме хората ни гледаха с почит и уважение. От всички изкуства май за нас наистина най-важно ще се окаже киното...:)))))


-------------------------------------------------------------------


Особености на новата медийна епоха. Ако си певец от който се лее нещо като реката Нил или журналистка, която никой не може да си спомни какво е написала или направила, очевидно всички ще са задължени да гледат в реално време сагата по развода ти, който се точи като латиносериал. Последният път на терор спрях да следя филма малко след като чух как Цветанка казва, че Веселин Маринов я напуснал с писмо. Сагата Тадаръкови е още в началото, мъжът й вече се оплака, че тя му изневерявала с двама мъже, но вече съм изтощен. Кога стана задължително разводите да се превръщат в смъртоносно тв-риалити?


------------------------------------------------------------------


"Обществото получава ерекция, когато плюят известните". Министърът на културата Вежди Рашидов прибягва до еротични сравнения, за да защити идеята си, че в нормална държава щели да издигнат паметник на премиера. Какво ли иска да каже министърът? Че, когато хората плюят премиера след това бързат да се приберат, за да увеличат раждаемостта ли? :))))))


-------------------------------------------------------------


Фолклорът се оказа бездънна яма на безценно знание. Покрай митарствата из пернишкия край старият репортер налетя на велика песен (типично граовска, протяжна и настръхваща) в която обаче се разказва за един юнак, който си легнал между две моми...А Божидар Димитров ми се занимава с вампири! Вместо да обърне внимание на факта, че българската тройка очевидно съществува далеч преди шведската! Двете моми в леглото очевидно отдавна тормозят въображението на литературните души по нашия край. А какво да кажем за песента: "С кол е баба врата запиняла" - шокираща песен за домашно насилие, в която старицата блокира вратата, за да не пусне старецът да изтича до кръчмата с руйно вино. Но старецът (горд българин) прави нещо насилствено с бабата, защото в следващия куплет вече е в кръчмата, а бабата горко го проклина...:)))


--------------------------------------------------------------


"Извънземните съществуват, но приличат на медузи, които са с размерите на футболно игрище", твърди водещ британски учен. Оххх, какво да ви кажа. Уфологията е в рязък застой, откакто извънземните слязоха на земята и си направиха кабинет в България. Трябва да си много оригинален, за да измислиш нещо по-космическо от Симеон Дянков...:))) Но, ако извънземните наистина са колкото футболни игрища, колко ли са големи топките им. Футболните им топки :)))


-------------------------------------------------------------------


Пътуването в адската жега в София е особена форма на екшън. Днес дори и калената в политически интриги и страсти душа на стария репортер не издържа и преждевременно слязох на "Плиска", за да се спася. Според мен поне половината София не е научила, че баня не е нещо, което се случва единствено на другите...:))))


----------------------------------------------------------------


Пичът, който гепи 1,5 милиона лева от инкасо автомобил се предал на полицията! Защо? Защо? Защо? Братле, нямаш право да лишаваш цяла една нация от мечти някой ден да направи абсолютно същото и да си бие шута към лазурните брегове. Като гледам какво върши всеки ден кабинета, това, което е направил крадеца ми се вижда направо почтено :))))


--------------------------------------------------------------------


Очевидно не успявам да заразя световната литература с творческата си идея лириката да черпи с пълни шепи от необятното море на геопилитическите събития. Но така сме ние скромните гении, изпреварили сме времето, стоим във Фейсбук-мрака, не шумим много и ден след ден осъществяваме културната си мисия - да пратим поезията мощно сред политическия народ. И така тези дни стария репортер отново реши да вплете политика и лирика в едно. Ето какво се получи:


Любовта е като Фидосова в закусвалня,
нахлува и гепи всеки бонбон,
но, любима, ти си студена и брутална
като пореден лобистки закон.


Скочи цената на проклетата бира,
пролетариатът плувва във пот,
но се надявам аз да триумфирам
като социалист във френски вот.


Ако си много зла и проклета,
и забиваш ножа си до кост,
ще свикам 200 хиляди протеста
и ще блокирам целия "Орлов мост".


И така предупредих те навреме,
като ООН Башар Асад.
Обади се бе, че иначе Кунева ще ме вземе,
и ще си загина млад...:)))))))


--------------------------------------


Само едно не успях да разбера - какъв е смисълът да търсиш божествената частица, ако нямаш инструменти с които да я приклещиш хигс-бозона натясно и да го попиташ - какъв бог е тоя, който ни праща Веселин Маринов...:))))))))))))


---------------------------------------------


Европа каза "нееее" на АCTA! Това нали означава, че сега вече мога да ступам Блатечки, ако го хвана да се навърта край хладилника ми? :)))))


----------------------------------------------------


Сигурно нищо не разбирам, но, честно казано, в момента изобщо не ми пука кой е виновен за увеличението на тока с 13 на сто. Това е все едно двама лекари да се карат на операционната маса кой първи е срязал пациента...Важното е, че пациента стои, кърви, стене, а никой нищо не прави. След като вече е ясно, че и ГЕРБ и БСП са недоволни от скока на цените на тока, чудно защо никой нищо не прави, за да премахне това увеличение? Нали по дефиниция би трябвало да мислят за хората? Ако се върна към метафората си обаче - караницата на лекарите по никакъв начин няма да излекува пациента. Дори ще му влоши състоянието, защото ще е принуден да умре сред лекарско крякане...:)))) Май същото ще е с България. Ще ходим бедни и праснати от токов удар. Докато някои се карат кой го е причинил...


--------------------------------------------------------


Чета най-порочното заглавие в българската журналистика: "Доган разтривал клитора на девствена туркиня, за да разбере дали ще бяга в Турция" и си викам, че, ако навремето са рекламирали ДС с подобни похвати, сега досиетата щяха да бъдат четири пъти повече :))))) Така де - кой да ти каже, че агентура върви с екстри :))) Дори се учудвам, че България след промените остана без стабилен порнобизнес - че то с тази основа можехме да задминем с една обиколка Лари Флинт :))))))))


------------------------------------------------------------


Днес за няколко мига се чувствах господар на света. Сутринта при серия от екстремни обстоятелства и, за да си подсигуря светлина вкъщи успях за първи път през живота си да сменя бушон, при това от старите. Разглобих го, сложих му жичка, поставих го обратно и светлината се върна. Сега разбрах защо виртуалната икономика съсипа света - човек трябва да може веднага да види продукта на своя труд и да му се порадва като малко дете. Ебаси, изчитането на "Вълшебната планина" от томас Ман (едномесечен труд с кратки паузи за заспивания) не ми донесе такова удовлетворение. И много моля, няма да търпя подигравки с моя битов труд. За мен като стар мързеливец и интелектуалец на свободна практика, трудът по сменянето на бушон е сравним с идеята да вдигна във въздуха Световния търговски център - трябваше да си осигуря душевна логистика ("Сашо, ако сега не го направиш, няма кога"), увереност ("Дори и да ме удари тока, така или иначе - поживях си") и пролетарска радост ("Време ти е и ти да свършиш нещо полезно на този свят!). Хахахаах :))))


--------------------------------------------------------------


На света няма по-мощен редакционен успокоител от гигантските количества шоколад. Пратиха ни два кашона руски бонбони в редакцията и изведнъж настана мир, тишина и спокойствие. Един жокер - мир, тишина и спокойствие в една редакция се постигат по-трудно от това да установиш траен мир в Близкия Изток или да успееш да убиеш Бин Ладен...Да живее шоколада! Ако руснаците бяха превземали Европа с него, сега президентът на ЕК щеше всяка сутрин да закусва борш :)))


---------------------------------------------------------


Никога няма да разбера защо вестниците пишат заглавия в множествено число като "24 часа": "Пазим рекордни 33,4 млрд. на депозит в банките, не харчим и не влагаме в бизнес". Значи Ние пазим толкова много пари? Е, аз очевидно съм от някои други Ние, понеже ние като се видим с някой лев не само не припарваме до банките, а веднага ги влагаме в бизнес - развиваме ресторантьорската промишленост и подпомагаме културата като пеем на висок глас песните :)))) И честно - не знам откъде Те имат толкова много пари в банките. Ние в настоящия момент ще се зарадваме и на 0,001 процент от тези кинти :)))))


--------------------------------------------------------


Като стар репортер с безпогрешен инстинкт за аванта, след цяла серия от приключения и медиен рекет, успях да се сдобия с величествен и безплатен билет за фестивала "Sofia rocks". Първо - фестивалът така или иначе се провежда на 15 метра от вкъщи, защото Подуене освен столица на ракията, очевидно е и столица на рока. И второ - подло ме бяха уведомили, че основна група на концерта ще са къртачите на зъби Годсмак, а когато Годсмак свирят, дори адът замръзва, защото дяволите се унасят от музиката и нямат време да подгряват котлите...После разбрах, че Годсмак няма да идват и прокълнах целия промоутърски капитализъм, егати шибаните ментарджии. После чух известни възмущения от страна на обидената общественост, защото не искали да им връщат парите. И в знак на солидарност с вселената - натоварих един приятел с отговорността да ходи на София рокс. Аз бойкотирам лъжливите копелета. И възнамерявам да ходя из Пернишко в събота. Там хората никога не лъжат. И черпят...:))))))


--------------------------------------------------------------


Около драмата с цената на тока не мога да разбера само едно нещо. Приемам, че сатанинската тройна коалиция, ояла се от рушвети, баклава и царски десерти е приела най-лобисткия закон през 2007 година. Приемам, че министрите на тройната коалиция с блеснали от алчност очи са шибнали клаузите за зелена енергия и са построили по още една вила в Кан. Не схващам обаче как справедливото и чисто сърце на премиера е търпяло 3 години толкова изявен лобистки закон без да го отмени? Нима ГЕРБ са спали през това време? Че нали се самонатовариха с мисията да бъдат отмъстителна ръка на народа, аджеба защо 3 години гледаха този закон безпомощно? Толкова ли не можаха да пресекат злобните планове на тройната коалиция за тока? Заради това ви казвам - ГЕРБ нямат нито една характеристика на политическа партия. Те приличат на случайна секта, която не може да живее без образа на главен сатана. :))))) Обаче забелязах и друго - този път не видях човек, който да плюе миналите за цената на тока. Но пък какви неща чух за Борисов...


--------------------------------------------------------------


Вежди Рашидов: "Докато не бъде проучен и последният слой, това правителство няма да зарови археологията". Хахахах, знаех си, че този кабинет не води борба с кой да е - цялата археология е на прицел :))))


-----------------------------------------------------------


Мисля, че хората щяха да приемат по-лесно смъртта, ако получат уверения, че и в задгробния живот ще разполагат с достъп до Фейсбук :)))) Замислих се как ли би звучал статус там: "Приятен ден от вечността. Бог не се мярка тъдява, защото е зает да налива акъл на грешниците. Оплаках се на св. Петър, че кръчмите от ада цяла вечер вдигаха шум. Не съм подозирал, че и в Рая песните на Ивана ще ме преследват като ангелче грешница, която не носи дрехи" :))))))


--------------------------------------------------------


Геополитическата ми схема за футболна подкрепа блокира. Испания - икономически лузър и Италия - икономически лузър. В Испания управлява десницата, а пък в Италия направо управляват банките. Очевидно дотук съм с политиката. А след като политиката свърши, се намесват чувствата, а като е за чувства - Форцааа, Италия!!!!!!! :)))))

No comments: