Thursday, May 19, 2016

Защо Протестна мрежа действа като телефонен измамник?






В началото си помислих, че новината е фейк. Просто не можех да повярвам. Разтърках си очите невярващо, но романтичната реалност не се промени. На страницата на Протестна мрежа във фейсбук като гноен зъб сред тоновете глупости се бе появило следното съобщение: "Призоваваме българите в чужбина да ни пратят дарения за закупуване на домати, яйца и кисело мляко, с които да изразим мнението си за приетите отново промени в Изборния кодекс, ограничаващи правата им. Планираме да открием пункт за раздаване на протестни продоволствия в градинката зад служебния вход на Парламента. Ето линк към пейпал сметката ни...".

Нима грантовете вече не стигат, че се налага да одрусват българите в чужбина? Убеден съм, че това се е попитал всеки човек със здрав разум докато е четял този налудничав призив. Но в горната новина има много по-голям проблем от чисто моралното възмущение.
 Само допреди два месеца Протестна мрежа нямаха никаква регистрация като правен субект и на практика съществуваха в безвъздушното пространство. Вие може да сте си мислели, че толкова шумно и медийно обгрижвано формирование няма начин да няма регистрация, но винаги дайте шанс на българската реалност да опровергае очакванията ви. Домейнът на на организацията (http://www.protestnamreja.bg/) е регистриран на името на Георги Илиев, протестърът прочул се с това, че черпеше с кафе сутрешните протести пред парламента като опит да увеличи поне малко численността на буржоазията, която бе намерила сили да стане рано.
Този проблем поражда един много конкретен въпрос. На чие име е регистрирана ПейПал сметката от която събират пари от дарения? Отговорът при всички положения е тревожен.
Ако сметката е на физическо лице - защо НАП не провери как така едно физическо лице събира пари от името на юридическа организация, която я няма в правния мир. Това е схемата на типична пирамида в балкански стил.
Ако пък сметката е регистрирана на несъществуващата юридически организация "Протестна мрежа", значи имаме повод да се съмняваме в мошеническа схема и дейност. Казано по по-разбираем това е все едно телефонен измамник да се обади на случайна бабичка от името на МВР и да я врънка да му даде подкуп.

След като написах своите подозрения за измамна схема във Фейсбук представителите на Протестна мрежа се развилняха като шизофреници по пълнолуние и започнаха да крякат в мнения пълни с удивителни, че комунистите са червени боклуци. И всички неизменно ме питаха - къде отидоха парите от касата на "Позитано". Знаете ли как аз тълкувам този отговор - щом са изчезнали пари от "Позитано" това е върховно нарушение, мегаскандал, моралистичен писък, но щом Протестна мрежа се държи като телефонен измамник и събира пари по незаконен начин, това е напълно в реда на нещата.
Междудругото - всеки път, когато някой постави въпроса за парите на подобен тип паразитни организации настава такъв шум все едно човек присъства на протестен митинг на вбесени дюнерджии.
Според българското законодателство да събираш пари от името на несъществуваща организация е съществено нарушение. Но Протестна мрежа е над тези неща. Те просто са убедени, че ако някой почне проверка срещу тях Американското посолство пак ще излезе с разтревожена декларация да бди над любимите си грантови рожби и да им милва перчемчетата загрижено.

Всичко изброено обаче не е отговор на въпроса. Къде отидоха парите от дарения? Кой, кой, кой, кой ще даде отчет как са били изхарчени средствата на българите от чужбина, които са били така неразумни да дарят нещо на организация, която е известна с това, че вдига много протестен шум, но при първа възможност става донор на кадри за кабинет на Бойко Борисов.
Ясно ми е, че живеем в една морално разградена държава, където най-големите кресльовци за морал всъщност са идеологическа фабрика за лицемерие, но има някакви граници, които не бива да се преминават. Като тази да разглеждаш феновете си като чувалче с пари за изтупване.
Заради това, ако НАП и прокуратурата не се самосезират да проверят къде са отишли тези пари, призовавам дарилите българи да искат пълен отчет за дарените средства. Все пак говорим за организация, която има член, който в периода на трайна своя безработица се сдоби с апартамент в центъра на София и за други, които като ги питаш какво работят изпадат в бяс като ислямист пред свинска пържола.
Не е нормално, морално, нито достопочтено една обществена организация да се държи като телефонен измамник. И се надявам на такива схеми да бъде сложен край. Чакам мнението и на гражданското общество. Защото, нали се сещата, в мига в който телефонните измамници узурпират напълно гражданското начало, то тогава ще излезе, че целият преход ни е бил свит като портфейл от джебчия.

No comments: