Saturday, May 07, 2016

Александър Симов: Без ляв завой БСП ще влезе в сериала "Живите мъртви"



Милионери да правят лява политика е все едно фолкпевици да дебютират на оперна сцена


Александър Симов е журналист от вестник "ДУМА". Свободен блогър, уличен проповедник и интелектуален екстремист. Интересува се от политика, блондинки и други магически явления. В деня на 49 конгрес на партията, разговаряме с него за очакванията и реалностите в БСП.



- Ако трябва да определиш най-важния проблем в БСП днес, кой е той?

- Има поне два проблема, които са ужасно големи. Да започнем с политическия - твърде много време БСП предпочиташе да не говори за своите вътрешни проблеми и резултатът днес е като гнойна екзема - БСП не знае каква партия е и на кого е партия. Това не е въпрос само на дефиниция, защото е много лесно мъдро да кажеш - БСП е партията на трудещите се, дребния и среден бизнес, например, но големият въпрос е дали посочените те припознават като изразител на своите интереси. Ако не искат да чуят за теб значи имаш голям проблем. В крайна сметка заради това свое безвъздушно състояние БСП се срина имиджово. Донякъде това е разбираемо.
Трудно да е видиш Георги Гергов да говори от името на БСП например и след това да повярваш, че левицата ще се бори за социална справедливост.
Именно този контраст на образите - лява програма по документи и десни милионери в ръководството превръщаше до този момент много от посланията на БСП в прах по вятъра.
БСП има и тежък организационен проблем. Структурите на партията са капсулирани и апаратизирани до лудост.
Много от тях отдавна не могат да произвеждат политика, а съществуват единствено като бюро по труда за местния лидер и някой от обкръжението му. Много хора си въобразиха, че социалистическата идея е просто бизнес, нещо, което използваш, за да станеш 12 мандата подред общински съветник, без да ти пука, че партията ти бележи все по-ниски и ниски резултати. Това феодализиране изсмуква бавно жизнената сила на БСП, защото то прогони много способни кадри, които видяха, че партийните паразити никога няма да им дадат път на развитие.

- Спяща опозиция ли е в момента БСП?

- Не смятам, че е спяща. БСП имаше добри опозиционни прояви в този парламент. Мен ме дразни това, че БСП не е шумна опозиция. БСП така и не се научи да бъде антисистемна в здравословните дози, да се раздава докрай в битките, защото хората днес вече вярват само на тях.
Когато групата ти е от 38 депутати мантрата "конструктивна опозиция" трябва да бъде изхвърлена в Перловската река.
Това управление е маниакален коктейл от психодесни, далавераджии, полупатриоти и левеещи абевейски калинки. Те трябва да бъдат ритани постоянно. БСП няма депутати с които може политически да преобърне този парламент, но поне можеше да се възползва от ситуацията да бъде радикална опозиция, опозиция като постоянен зъбобол за управлението.

- Какво не успя да направи сегашното ръководство?

- Честно ли? Ами сегашното ръководство пое правилен политически курс, но уви не успя да се освободи докрай от грешните хора. В парламентарната група на БСП и до сега има някои депутати, които могат да обединят хората, но в смисъл, че да ги накарат да забравят различията и да започнат да правят списъци кой да е първият, който да ги бие. И това съвсем не е малък пропуск. Лявата политика идва с леви хора. Милионери да правят лява политика е все едно фолкпевици да дебютират на оперна сцена.

- Защо сегашното ръководство заговори за „ляв завой“, това означава ли, че до сега БСП е вървяла надясно?

- Аз под ляв завой разбирам връщането на партията към нейните изконни принципи и ценности. И, да, отдалечаването от тях е път надясно. Лява партия пък с дясна политика - това е все едно да видиш травестит на крайпътен тротоар. Всъщност формулирането на левия курс е най-смисленото нещо в лидерството на Михаил Миков, защото той усети, че ако няма такова базово завръщане към ценностите на следващите избори дори кварталните луди няма да гласуват за БСП. И, разбира се, десните сили в БСП моментално завиха като върколаци от холивудски второстепенен филм.
Защото, когато БСП намери сили да се върне в лоното на лявата политика всички бизнес-социалисти ще трябва да си търсят друга партия.
С тази травестистка политика (лява партия, десни решения) БСП през годините успя да прогони много избиратели, които очакваха от нея социална справедливост, битка с олигархията, монополите и банкокрацията. Заради това левият завой е последната надежда за лечение. Ако не го направи докрай БСП ще се присъедини към призраците на всички десни партии, които скитат в астрала на политическото бунище.

- Съществува ли дупка между членовете и ръководителите на партията?

- Ако не съществуваше на последните избори 500 хиляди души нямаше да изберат да си останат вкъщи, а щяха да отидат да гласуват за БСП. Социологическите проучвания това показват - тези хора целенасочено не са отишли да гласуват, защото са бесни на водената политика. Не може да сложиш Вигенин в листите и да чакат левите хора, които с тревога виждат неонацизма в Украйна да го подкрепят с ентусиазъм.
Изобщо, ако БСП ще се променя трябва да се раздели с идеята, че има някакви хора, които са толкова ценни, ама така ценни, направо безценни, че винаги трябва да бъдат избирани в парламента.
Тук въпросът не опира до това кой колко мандата има в парламента, а кой носи доверие и кой отблъсква хората. Докато БСП издига хора за които не искаш да гласуваш дори със запушен нос, дотогава левите избиратели, които са морално чисти и много честни хора, ще наказват по най-тежкия начин.

- Единият от кандидатите за лидер Корнелия Нинова заяви тази седмица, че би управлявала с ГЕРБ, ако ги бие на изборите, как би се възприела подобна хипотеза от редовите членове?

- Писна ми от това упражнение на тема "коалиция с ГЕРБ". Да, в политиката трябва да има прагматизъм, но хайде да го кажем честно - защо й е на БСП да управлява с ГЕРБ дори и да ги победи на изборите? Какво ще им даваме морална индулгенция за провалените управления ли? ГЕРБ не са партия на идеите, а котило от кариеристи. Те сигурно биха се вписали във всяко управление и заради това трябва да се бяга възможно най-далече от тях.
Хора, които управляват като паразити нямат място в коалиция с БСП.
И не, хората няма да приемат такава коалиция. ГЕРБ са партия-вампир. Който се хване с тях заприличва на Реформаторския блок. Мерси!

-  Възможно ли е обединение в ляво?

- Хипотетично е възможно. На хартия звучи добре. Но в реалността такова обединение ще мирише. Все още е на етапа в което ще излъчва тежка воня. Защото партии като АБВ трябва да минат през своята моралня преизподня, трябва да бъдат бавно препечени на кладата на тяхното лицемерие и тогава вече да мислим за обединение с тях. Сегашното АБВ клекна на Борисов. Татяна Дончева отиде да се целува с него. Георги Кадиев пък подложи динена кора на БСП в решителен момент от която се възползва най-вече Борисов, тоест - защо ни е да се обединяваме с бойкоборисовчета?

- Въпроса за лидера, е на дневен ред, кой според теб е с най-големи шансове?

- Няма да се ангажирам с прогноза. Не съм врачка. Имам своите симпатии и точно заради това ми е трудно да съм обективен. Който и да стане лидер обаче, ако не продължи левия завой ще вкара БСП в сериала "Живите мъртви". Заради това поне едно е ясно - пътят на ляво е неизбежен, защото е пътят на живота.

 

No comments: