Friday, May 27, 2016

Александър Симов: За първи път БСП е така идейно разделена, но има шанс да не се разцепи

Още акценти:

Левият курс е най-хубавото наследство, което БСП получи от Миков, и тя не трябва да се отказва от него

Част от членовете на ИБ носят тежък негативен имидж на партията независимо от това, че като хора сами по себе си не са лоши

БСП приличаше на човек, който има много гласове в главата и не знае на кой от тях да вярва

Има да се преодолява голям път между Миков и Нинова

С новоизбрания член на ИБ на БСП Александър Симов разговаря Лиляна Клисурова


- Г-н Симов, с Корнелия Нинова често имате противоположни възгледи за партията, а тя ви избра да сте член на Изпълнителното бюро. Как я спечелихте?

- Когато Нинова ме покани, й обясних, че не съм подготвен за партийна работа, не съм се занимавал с това. Тя ми каза: “Твоята задача е да ме критикуваш, да ми казваш кога според теб не съм права и да изпълваш с политически ляв дух експертните решения.” Затова не се колебах много да приема офертата и?.

- Съставът на ИБ е доста разнороден, а компанията - доста по-различна от вашите виждания. Как ще работите с тях?

- Много трудно, тъй като в ИБ има хора, с които имаме противоположни възгледи за развитието на БСП. Приемайки обаче, си казах, че в ИБ трябва да е отразено цялото богатство от гледни точки в партията. А за мен е най-важно да не пада виждането, че левият курс е единственото бъдеще на БСП. Т.е., че разговорът каква партия е БСП, не е приключил, а трябва да продължи с ясното съзнание, че ако БСП не върви в лява посока, не върви изобщо.

- Много се коментира подборът на Нинова за членове на ИБ - уж щеше да гони фараоните, пък има и местни феодали. Вашето обяснение?

- За съжаление, част от т.нар. фараони имат представителство и сега. Подозирам, че съставянето не е било лесна задача. Като лидер Корнелия има тежката отговорност да създаде нови баланси в партията. Защото конгресът показа, че БСП е разделена. Двете части имат различен възглед как да се върви напред, а има и напрежение между тях. Нинова се е опитала да пусне мостове между тях. Това няма да сработи лесно, тъй като разговорът за същността на БСП бе отлаган с години, вследствие на което са се натрупали такива противоречия, че е трудно да бъдат разрешени за няколко месеца.

- Може би се отблагодари на Гергов и други за подкрепата на конгреса?

- Вярно е, че и? дадоха рамо на конгреса, но едва ли може да се говори за отблагодаряване. Част от тези хора носят негативен имидж на БСП, въпреки че като хора не са лоши - Георги Гергов, Кирил Добрев. Не искам да се нахвърлям, влязох в екип с тях и съм готов да работя с тях. Но задачата става двойно по-тежка - чрез такива хора БСП да се опита да произведе една лява алтернатива на това управление.

- Как ще стане това?

- Първо, БСП трябва

да стане крайна

остра опозиция

на ГЕРБ, за да

покаже, че тя е

алтернативата

Второ, обявявайки курс към властта, БСП трябва ясно да каже, че тя не може да е самоцел, а трябва да бъде взета в името на идеи. И тук идва като задача БСП да не се отказва от левия курс - това е най-хубавото, което получи като наследство от Миков. То е формулирано и в конгресните документи, с които много хора от БСП се идентифицират. Ако БСП свали този разговор, няма да и е от полза.

- Има ли такива намерения?

- Чувам мнения, че разговорът дали БСП е лява автентична партия, е приключил. Нинова в речта си пред пленума обяви, че БСП е автентична социалистическа партия и стига сме говорили по тази тема. Продължавам да смятам, че има детайли, които трябва да бъдат изяснявани. Защото, ако БСП беше автентична социалистическа партия, тя нямаше да има проблем да върне доверието на онези леви избиратели, които на 2-3 поредни избора не излизат да гласуват като наказание към БСП.

- Как си обяснявате отказа на Миков да е в ИБ, постовете му във фейсбук - от позата на обиден и с доза ехидност? Говорихте ли с него?

- Видяхме се и поговорихме. Не смятам, че постовете му са с ехидност. Няма как да няма напрежение между загубил и победител. В момента има да се преодолява голям път между Миков и Нинова. А той постъпва почтено, отказвайки постове и оставяйки новият лидер да си избере екип, с който се разбира.

- На конгреса Ламбо предупреди кръговете в партията да работят заедно, но ще го чуят ли те, или е възможно да се стигне до разцепление?

- Труден въпрос. Не искам БСП да се разцепва. Не мога да кажа, че в момента БСП работи добре и единно, тъй като противоречието е очевидно. За първи път в своята история БСП е така разделена идейно и толкова отчетливо се виждат двете противопоставящи се групи. Има възможност БСП да не се разцепи и да стане отново единен субект, но този път минава единствено и само през левия курс на партията.

Обвиняват Миков, че не бил активен като опозиция, но той бе достатъчно активен като лидер, за да постави въпроса за идейните основи на БСП. Това е важно, защото, когато БСП има идейни основи, тя ще преодолее основната си грешка - да прави компромиси всеки път, когато влезе в управлението, и след това да бъде наказвана от избирателите си.

Десните грешки

на БСП стоят като

дамга върху нея

и затова трябва да стъпи на ясна идейна основа.

- Защо толкова години не можете да сложите точката и се връщате все към миналото, към предишните си управления?

- Защото БСП не бе наясно със себе си и продължава да не е. БСП приличаше на човек, който има много гласове в главата и не знае на кой да вярва. А това прави една партия неспособна да си даде точна оценка. Когато стане автентична лява партия, БСП няма да има проблем с даването на оценки или най-малкото с показването на основните грешки, които е направила.

- Говорите за левия курс, но не си представям как ще го продължите с това ръководство.

- За първи път има възможност обикновеният ляв избирател да се опита да даде своя натиск върху ръководството и да го насочи в лявата посока. Не смятам, че Нинова като лидер е някакъв аморфен десен човек, който не разбира от леви ценности. Тя може да бъде насочена, ако чуе гласа на левите избиратели. И точно заради това практиката, която започва с референдумите, не бива да спира с коалиционната политика. Време е избирателите да се почувстват важни и да говорят, да кажат на ръководството какво мислят за определени решения. Те са тези, които ще насочат ръководството наляво. Защо БСП да не направи референдум за кандидата си за президент? Или за нова програма на партията? По активностите на левите хора в социалните мрежи виждам, че те искат да бъдат чути. Ръководството трябва да отрази този глас. Големият дефект на БСП беше, че партийните организации, от една страна са, капсулирани, а от друга - мнението им е без значение за ръководството.

- Като заговорихте за коалиционната политика - най-болната тема за БСП в момента е АБВ. Първанов заяви, че след смяната на ръководството се надява на възобновяване на диалога. Каква ще е вашата позиция?

- Георги Първанов започва да ми прилича все повече на Мао Дзедун - един самозабравил се властник, който живее в собствения си свят и прави политически революции само в главата си.

БСП трябва по принцип да води разговори с левите сили. Но АБВ нямат никакво право да говорят с БСП като ментори или някакви леви праведници, които ще задават курса. Нека се явят сами на избори, за да видим колко е прословутата им електорална тежест. По-здравословно за БСП е да покажем на АБВ къде им е мястото. Те с нищо не са доказали, че са лява партия. Година и половина бяха част от най-дясното управление, а сега смятат, че са се събудили като най-големите социалисти на земята. Нека да си имаме уважението! И друго - нито Първанов, нито Калфин стават като кандидати за президент. И двамата са тежко компрометирани.

CV

 Роден е през 1977 г. в Стара Загора

 Завършил е журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет

 Журналист във в. “Дума”, работил и в други вестници

 Активен блогър, тясно свързан с лявото крило в БСП

 На 49-ия конгрес на партията бе избран в Националния съвет

 Едно от новите лица в ИБ на БСП, поканен от Корнелия Нинова и избран от пленума на второ място по гласове след Ламбо

No comments: