Sunday, May 08, 2016

Белегът от протестърските копита




Георги Кирков, наричан още Майстора, преди повече от сто години е дал брилянтна и разтърсваща характеристика на един тип български политик, който съществува и до днес, макар и вече с различно име и евроатлантическо оперение. Старият социалист направо е пуснал моторната резачка и казва: "Дето стъпи либерал, или трева не никне, или остава само белег от копито. Едничкото, което ме примирява с тия опустошители, това е техният завиден апетит. Господи, с каква вътрешна радостна тревога се вслушвам аз в тяхното благозвучно мляскане, когато нарязали бюджета на България на тънки филии ги изпращат в безкрайните предели на стомаха си". Човек трудно може да остане безразличен пред този юмрук в челюстите, който съвсем не е загубил актуалност. Днес тази порода също се опитва да "либералства", макар и по-различен начин, но нейният апетит и алчност си остава непроменен. Майстора всъщност е гневен заради разпада на политически стойности. Самоназоваваш се с някакво величаво име, а след това се държиш като обичайна хищна българска буболечка, която е гръмогласна, но няма идеи, истерясва, защото не знае какво да прави и единственият й инстинкт е този, който я кара да увеличава банковата си сметка.

Иронично е, но точно тези дни в "Дойче веле" някакъв пропаганден работник от българската секция, точно в стила на нацистката пропаганда, обяви, че не разбирал антилибералното говорене, защото то му дъхтяло на хибриден и сатанински путинизъм. Това е новият политически универсален сапун на политически лилипути - когато се появи ситуация в която трябва да се признават грешки, те веднага вадят картата с Чудовището от Кремъл и смятат, че това е отговор на всички въпроси. И, разбира се, дълбоко се лъжат. Но същият този пропагандист на заплата към чуждо правителство обяви, че нито една война не била започната от либерали. Тоест - обичайте либералите, защото те не воюват. Това щеше да е прекрасна поезия, ако беше истина, разбира се. Защото уви, историята показва точно обратното. Либералите воюват най-перверзно, защото са обезкостили езика. Те не казват окупация, а просто операция "Шок и ужас". Те не казват, че нахлуват в чужда страна с фалшив повод, а твърдят, че "мироналагат". Либералите водят най-гнусните войни, защото постоянно лъжат, че са миролюбиви. И заради това смятам, че думите на Георги Кирков важат и за съвременните "либерали", за тези, които обичат да се бият по гърдите, че са съвест и морал на нацията, че са умните и красивите, които се борят за правила, че са ходещото сърце на една държава, което знае да прави пърформанси дори и насън. Докато ви опияняват с красиви видения като Сънчо, те правят точно обратното на всичко, което говорят. И, за да не бъдем голословни ще разкажем една история с много контрасти, за да се види, че Майстора е имал очи за бъдещето, защото е предсказал шайката от лицемери и истерици, които окупират медиите с всяка нова проява на тяхната протестна абстиненция и които са на път да изпълнят поставената им поръчка - да унищожат протеста като смислена форма на бунт срещу властта.

Миналата седмица "Протестна мрежа", която се плацикаше в блатото на забравата, реши да обяви протест срещу промените в Изборния кодекс. Разбира се, протестът им закъсня тревожно, защото властта се усети, че си поставя мина в боксерките и премиера свика специална среща на управляващите партии, за да редактират скандалните текстове. Тоест в мига в който умните и красивите бяха излезли на улицата, от техните викове имаше нулева полза. Но въпреки това те решиха да продължат с пърформанса, въпреки, че пред парламента имаше само около 150 души, които вече се знаят по име, защото нито един от тях няма нормална работа. Всички живеят на грантове и заради това не се занимават с нищо друго, освен да твърдят, че техните фобии трябва да получат държавнически статут. Именно, защото беше безсмислен митингът се разпадна като грим на застаряваща манекенка и само след около половин час пред Народното събрание имаше не повече от 25 души. И точно тук няколко камери запечатаха няколко знаменити сцени, които вероятно щяха да накарат Фелини да стене от възторг заради буйната им карнавалност.
На видеото се вижда група от от 20 агресивни екземпляра, които приличат на хора с остра необходимост да си допият, за да се спасят от махмурлука. Тези същите почват да викат "БКП", когато виждат как левият депутат Георги Божинов излиза от парламента все едно той е в основата на проблемите срещу, които са се събрали да протестират. Божинов отива да им зададе въпрос, да поговори с тях, но групичката истерясва по начин по който го правят пациентите в Карлуково по пълнолуние. След това депутатът си тръгва. Едва, когато се отдалечава част от групата начело с очевидно некъпания Манол Глишев решават да се правят на американски морски пехотинци и да преследват комунистическия терорист, но от безопасно разстояние с люти псувни. Вижда се как брадясалите като членове на "Ислямска държава" умни и красиви се опитват да замерват с яйца колата на депутата, но пиянските тремори на ръцете им не успяват достатъчно ефективно да намерят мишената.
След това умните и красиви екземпляри решиха, че трябва да изкарат агресията си върху полицията. Толкова псувни човек не може да чуе дори и когато ЦСКА играе с "Левски".  На видеото се вижда как съвестта на  нацията и авторите на сълзливи есета псуват, грачат, плюят и удрят. Най-накрая единият от тях удари полицай и бе задържан, а 24 часа по-късно пуснат. След като го пуснаха се оказа, че протестърският свят е миниатюрен, защото ударилият полицай се оказа баща на онази прословута малолетна девойка, която по време на протестите бе снимана как реве и държи ръцете на един полицай. "Протестърството вече е семейна професия", простена иронично някой във фейсбук и с оглед на фактите трябва да признаем, че това е вярно. След това влюбените медии се опитаха да героизират постъпката на един хулиган без обаче да попитат част от важните въпроси -  дали в САЩ щяха да търпят една група от 20 малоумника да скача на полицаи и да търпи удари? Това е демоничната страна на България - тези, които най-много твърдят, че България трябва да е правова държава и в нея да има правила се държат като политически бай Ганювци в мига в който си спрат хапчетата, защото знаят, че ще им се размине, че медиите ще ги обожават поръчково и че малоумието ще бъде тиражирано като модел за социална гордост. Оказа се, че съвестта на нацията, борците за правила имат правото да хващат полицаи за реверите и с тежък пиянски дъх да им крещят в лицата, че трябва да си намерят друга работа. Което, пак да отбележим, е особено иронично, защото повечето от протестърите са хора, които не са работили и един ден в живота си.

Точно в деня след този триумф на либералната мисъл обаче историята стана още по-иронична. Тогава парламентът гласува и избра членовете от собствената си квота в СЕМ. И по предложение на БДЦ в регулатора влезе Розита Михайлова - Еленова. Кратка проверка обаче показа, че тази дама е дама е сестра на видния протестър Теодор Михайлов, член на Протестна мрежа, основен писач на тъпотии в стила на умните и красивите. Какво излиза - пращаме едните баламурници да си късат гласните струни пред парламента, а междувременно най-кресливите протестъри уреждат цялата рода с държавна заплата. Да напомняме ли, че пост получиха Виктор Стоянов като шеф на филхармонията, още поне трима-четирима, които станаха съветници по министерствата, Христо Иванов коленичи пред Борисов и прие да стане правосъден министър. И не се заблуждавайте от опозиционната му патетика сега - още в началото беше ясно, че през ГЕРБ няма да мине съдебна реформа. Дори бащата на манекенката с голата гръд, която възбуждаше политически протестите бе уреден на държавна служба. Так, че случаят с Розита Михайлова е просто поредното потвърждение, че всеки протестър е готов да продаде идеалите си в името на държавния пост. Иначе до утре можем да си говорим какъв боклук е Бареков, какви мизерници са тия от ГЕРБ, ама като трябва да ни избират роднините, тогава мълчим като член на ДСБ, когато влезе във властта. И само да вметна - наясно съм, че братът не може да отговаря за сестрата. Което не попречи на ПМ да искат Ирина Бокова да отговаря за баща си. Тоест те подлежат на екзекуцията на собствените си шумно прокламирани стандарти. Но не успяха да скочат според тях. Защото не видяхме протестърска декларация за това как проруският олигарх Ковачки е намърдал свое протеже в СЕМ. Вместо нея - потискащо мълчание.

И сега пак да се върнем към Майстора. Той не напразно е описал завидния апетит на тогавашните български либерали. Техните днешни продължения също могат да се похвалят с добра работа на стомашните си сокове. Безмерна жажда за внимание, патологична страст към държавните служби, неспирен ламтеж за постове и еротичен трепет за обилно медийно отразяване - това са техните истински характеристики и автентичен образ. Тук пак говорим за вечното лицемерие, което е най-големият български демон. Лицемерието да се правиш на фанатичен борец за справедливост докато всъщност възприемаш това единствено като начин да си качиш акциите на борсата и да се продадеш скъпо. Заради това България не отлепя 26 години от дъното. Защото тези, които си мислят, че я водят напред всъщност я давят дълбоко в блатото. И е тъжно това, че никой от "Дойче веле" няма да го признае. 
Колко по-хубаво е да е виновен Путин. 

No comments: