Monday, November 21, 2016

Политическата криза в главата на премиера




Време беше някой да констатира очевидното. И да го каже максимално ясно. Ролята се падна на ген. Румен Радев, който отсече, че политическа криза в България няма. Кризата съществува единствено в главата на Бойко Борисов, който се опитва да я материализира навън. Всички медийни гърчове на управляващата партия и политически пози са част от спектакъл, който иска да ни внуши, че без ГЕРБ България ще се срине. Но нали знаете как е, човек, който вярва, че халюцинациите му са истински всъщност не е кандидат за власт, а кандидат за психиатрично лечение.
Именно в такива мигове е необходим глас на здравия разум, който да разсее мъглата от спекулации, едри заглавия и бомбастични интриги. България не се намира пред национална катастрофа заради това, че Бойко Борисов повече няма да е премиер. Ние сме свидетели на съвсем нормален политически процес в който издънките и гафовете на основната партия в управлението я докараха дотам, че да падне от власт. Народът гласува протестно и показа, че не иска да търпи повече от същото.
Има една стара мъдрост, че истинският политик си личи не по това как влиза, а как излиза от политиката. Това е изпит на който Бойко Борисов се проваля. Той е първият български премиер по време на мрачния преход, който за малко щеше да саботира собствения си бюджет в желанието си да предизвика малко хаос. Начинът по който си тръгва премиера съвсем не е знак за смелост, а намирисва на страх. По същия начин престъпниците се изнасят от местопрестъплението, когато чуят полицейските сирени в далечината.
Всъщност това е обичаен стил на този премиер. Предният път, когато стана напечено в размирната зима на 2013 година, Борисов избяга в болница с диагноза "високо кръвно". Сега бягството е не по-малко унизително и май министър-председателят е настроен реваншистки. Все пак той успешно се превърна в единствения нашенски премиер, който два пъти е бил свалян от власт. За такова нещо и в "Гинес" вписват, ей. Създаването на кризисна ситуация обаче е политическа мерзост, защото това е последното нещо от което страната се нуждае.
този път обаче България има късмет. Антагонистът на Бойко Борисов се казва ген. Радев. Новоизбраният президент с думи прости и съвсем разбираемо обяви, че страната съвсем не се намира в заплетен конституционен лабиринт от който няма никакво измъкване. А дори напротив - има съвсем лесен изход, който при това ще се съобрази с гласът на хората. Та, Радев информира, че когато се стигне до въпроса за предсрочните избори, той ще се събере всички партии, за да види какъв мажоритарен елемент може да бъде предложен на вота.
Всъщност май наистина липсата на здрав разум е основният проблем на България. Изборната система трябва да е продукт на политически консенсус, а не на импровизации, които не отчитат реалностите. А импровизатори - бол. ГЕРБ побързаха да вкарат свой законопроект за мажоритарните избори, омбудсманът също. Само, че за честността на изборите е важна не бързината, а съгласието. А то трудно ще бъде осигурено от днес за утре. 
Наистина е необходима дискусия, колкото и досадно да звучи това на зажаднелите за политически адреналин.
От политически адреналин се докарахме до постоянното усещане за световъртеж. 
Може би е време за малко кротване, а?

No comments: