Monday, November 07, 2016

Бойко Борисов като наркодилър на страх




Бойко Борисов вече е наркодилър на страх.
Целият кабинет "Борисов 2" се сви до една сергия за алъш-вериш на фобии, комплекси и неясни опасности със специалитет "тюрлюгювеч от ужаси". Това е манталитетното ниво, уви.

В рамките на седем минути в нощта на изборите Борисов пет пъти повтори мантрата "БСП и ДПС". О, да, инжектирай електората с формата на твоя страх. Единственото, което не разбрах, e по какъв начин съюзът "ГЕРБ - РБ - ПФ - АБВ" е по-добър за страната?
С изцъклените кошмари на Москов?
С оредяващото теме на Ненчев?
С цинизма на Горанов?
С арогантността на Павлова?
Подобна постановка е израз на драматургично безсилие, политически маразъм в тежка форма.
ДПС е по-опасна партия от ДОСТ, така ли?
Защото, ако не ме лъже паметта ДОСТ подкрепи Цецка? Резултатите от Турция го доказват. Цецка Цачева е фаворитът на Ердоган. Бойко Борисов е фаворитът на Ердоган. Обаче, разбираш ли, БСП и ДПС са заплаха за цялата вселена.

След като страх №1 не сработи, следва ужас номер 2 - политическа криза дебне страната, ако Борисов падне от власт.
Тази политическа криза си е намерила и телевизионни проповедници - те кривят пръсти от екраните, съскат, лукавят, защото името им е Легион. Само, че каква по-голяма криза от политическото безсилие на Борисов и на нещастният му кабинет. Точно това обърна палачинката.
Стабилността у нас е стабилност на кризата, перманентно състояние на пропадане. Това, което за Борисов е стабилност е всекидневен ужас за много семейства, които се чудят как ще изкарат до края на месеца, с какви пари ще пратят децата на училище, как да си платят сметките за тока. България може да е стабилна за големите бизнесмени и едрия капитал, но е екзистенциален ужас на всекидневен срив за хората, които едвам държат главата си над водата. И въпреки това арогантността на властта е парализираща - плаши жертвите си с ужаси, стресира своите заложници с потенциални кошмари.

Когато са претъпкали съзнанията ни с този буламач, тогава се минава към набиването в гърлото и на страх под номер 3. Комунистите се завръщат! Червеният генерал ще върне България 20 години назад! Тоталитарното минало се завръща! При това за тоталитарното минало мелодраматично хълца бивша партийна секретарка. Беше умилително да се наблюдава мама Цецка как жалостиво лее сълзи за младите хора, които не помнели през какви ужаси минавала България. Веднага си пролича, че има общ команден център за дилърството на този страх, отчайващо архаичен, допотопен като динозавърска кост. Защото активистите на ГЕРБ из нета като насекоми с колективно съзнание веднага забълваха сълзливи гнусотии за миналото. Една от тях особено ме изкефи - прядядо й, дядо й, майка й и баща й със зъби и нокти се борели с комунистите и тя не вярвала, че ще дойде ден да избира между комунизъм и демокрация. Уплаших се от тъпотията на този статус. Защото, ако прадядо й се е борил с комунистите, то той със сигурност е бил от тези, които са разяли глави на комунисти и са получавали пари за това. А пък, ако майка й и баща й наистина са били в челните отряди на борбата с комунизма, то със сигурност са се борили срещу кариеристични натегачи ала Цецка Цачева.
Изваждането на този страх на сергията обаче също е катастрофална грешка. Това показва, че ГЕРБ са така ограничени във възможностите да разширят подкрепата, че залагат на примитивния антикомунизъм като начин да издерат за пореден път психодесния избирател, ошашавен, разстроен, разтърсен и заведен като овца за поредното електорално заколение.

И най-накрая се вади страх и ужас номер 4, шоковата доктрина - БСП връща олигархията, мутрите и престъпността. Представяте ли си? Управлението на олигархията плаши със самото себе си. Тези, които изтърваха държавата и тя потъна в престъпното безвремие на 90-те години, плашат с криминалната активност. Преоблечените мутри плашат със собственото си минало. Дилърите на страх наистина са като дилъри на дрога. Те се опитват да направят хората зависими от своите собствени мании, алчност, властолюбие и политическа похот към министерските кресла. Тези, които доведоха страната до вакуум, които я удавиха в безперспективността, които я задушиха до посиняване от рестрикции, замразени доходи, а след това гигантски заеми, сега се опитват да се изкарат спасители. Масовите убийци, които се правят на ангели.


И когато и този смъртоносен коктейл се провали следва окончателната опорна точка, разгулът на клишетата, удрянето на дъното - това бил геополитически сблъсък. Потният Борисов бил защитник на евроатлантизма. Цецка отбранявала европейската интеграция. Това е картина излязла като от кошмар на Гоя. Спящият разум и създаденото от този сън чудовище. И цялата платена клика от псевдоанализатори и обикновени истерици подема този лакейски вой и като послушни болонки тръгват да участват в спектакъла на блюдолизниците, в патетичния хор на ближещите ботушите на властта.
Защото реалността е съвършено различна. На тези избори стана ясно едно. Опитът вотът да бъде натикан в геополитическа плоскост, истеризацията на тема "Европа, НАТО, ЕС" всъщност избухна в лицето на тези, които се опитаха да я призоват от мрака и да я използват като тъмен дух.
Тази евроатлантическа реторика дотолкова няма нищо общо с нашия живот, че карикатурите, които се упражняваха с нея корабокрушираха смразяващо. Днес става все по-неприятно да ги наблюдаваме от екраните на телевизорите и да следим политическите им гърчове.
Отворете си произволна статия от българската секция на "Дойче веле", за да се убедите как пропагандните работници там половин година си ни хранили с автентична плява. На тези избори нямаше никакъв геополитически сблъсък, той бе измислен, за да може Реформаторския блок да скрие следите си от местопрестъплението, от това, че съучастваха на Бойко Борисов толкова много време и превиваха гръбнак като еротични компаньонки пред неговите политически стремежи.
Днес това е последният изход на Борисов да зарази обществото със собствените си страхове. Защото на него не му се пада от власт. Предният път като го свалиха той избяга да се крие в болница, а днес май направо ще трябва да бяга в чужбина. И заради това наркодилърът до последно ще се опитва да ви друса със страхове, да ви оплита в паяжина от ужас и кошмари. За да не видите, че без него всъщност ще стане по-светло, по-смислено, по-ярко и много по-ведро. 

Хипнозата на огромните и разтърсващи заглавия обаче вече не действа и заради това главата на Борисов бе поставена под гилотината. Опитите му да се прави на спокоен възприемам като последен и отчаян опит да смили съдебния състав и да отложи присъдата. Защото това е последната надежда на премиера - когато страховете не проработят да заложи на съжалението. Вижте колко е нещастен министър-председателят, разбит и разнищен от един Инициативен комитет.


Послепис:

Няма нищо общо с горната тема, но искам да припомня нещо, което не бива да бъде забравяно.
Моят любим министър Николай Ненчев, гордият перчем на кабинета, на 2 септември тази година в пристъп на непоколебим евроатлантизъм и коафьорска гордост заяви: "Подавам оставка, ако ген. Радев стане президент".
Не знам дали целият кабинет ще падне (а, дано! а, дано! - оставкаааа!), но очаквам идеологическия чистия, най-подготвения за войната с Русия първи да хвърли оставка следващата неделя. Така че - човек за едното теме, пардон, име живее, нали така?



No comments: