Monday, November 07, 2016

Унижението на фактуристите




Ако един ден се въведе мерна единица за политическа истерия, тя трябва да бъде кръстена на Реформаторския блок или поне на неговия електорат. Само няколко дни преди изборите разходка из мнения на психодясното бяха откровена заплаха към мозъчните клетки. Сектата се самонадъхваше ударно. Повечето от тях пишеха за Трайчо Трайков с такъв апломб, че чаках в следващия миг да видя свидетелски показания, че е ходил по водата и е нахранил цял град с три хляба. Биенето на евроатлантическия тъпан също приличаше на варварски ритуал. Само Трайчо бил европеец, само Трайчо отбранявал страната от Русия, само той бил проевропеецът. Тази стратегия се оказа мътно блато и гаден капан. Защото резултатите за кандидат номер 7 могат да бъдат окачествени като пълен провал. Трайчо Трайков най-вероятно няма да успее да събере проценти дори и толкова, колкото е номерът му в бюлетината.
Трайчо, който по време на кампанията се сдоби с лъчезарния прякор Фактурата, май не само ще се издъни, ами ще промени изцяло обществения имидж на реформаторите. Май вече ще трябва да ги наричаме фактуристи. Колкото и да се опитваха да се самохипнотизират, оказа се, че реалността винаги е по-силна от халюцинациите. Избирателите в крайна сметка помнят и наказват. Те посякоха мощната шизофрения на една коалиция, която върна Бойко Борисов на власт, влезе в кабинета му, превиваше гръбнак пред неговите политически щения, а най-накрая реши да се прави на опозиционна сила.
Историята обаче се повтаря като черен виц. Трайчо и сие загубиха и личната си битка с Орешарски, който ги поведе на вота, пък бил и той с подкрепата на ДПС. Което показва само едно - "умните и красивите" са в обществена изолация, защото дори и по-толерантните избиратели не могат да търпят тяхната снобария, елитаризъм и глупости, с които се опитват да си се самовъзхищават. Как да не окачествиш като провал едно представяне, което е толкова тъжно и смешно, че дори аптекарски бос от Варна взе повече гласове от почитателите на Фактурата. Историята забавя своите екзекуции, но пък дори и отложени, те винаги са зрелищни. Което не означава, че психодясното ще се излекува, но пък те са толкова пренебрежимо малко, че кой ли ще дава пет пари за тях.


No comments: