Friday, November 18, 2016

Гротескни схеми




Всички български политически схеми рано или късно свършват като апотеоз на гротеската. Така и българските конспирации обикновено миришат на лук и вкиснало и резултатът от тях е политическа катастрофа.
Ето тези дни се разбра защо Росен Плевнелиев се държи така нелогично. Нека да припомним - в четвъртък президентът започна консултации по съставяне на правителство, но изненадващо не даде мандат на Бойко Борисов, а декларира, че още ще проучва пейзажа. Веднага се появиха някакви коментира за тих бунт на държавния глава срещу доскорошния властник. Но носенето на розови очила в български условия винаги крие драматичен риск.

Причината за поведението се разкри само 24 часа по-късно. Из медиите като радиация плъзна информацията, че текат засилени консултации и задкулисни преговори третият мандат да бъде връчен на Патриотичния фронт и те да реализират управление с него. Това не е абсурдна идея. Напук на бойковите халюцинации - управляващото мнозинство в този парламент изобщо не е разпаднато. То си стои там, просто Борисов не търпи да се говори за власт, когато той няма да участва в нея. Това мнозинство алчно иска нов шанс за реванш, пък дори и той да бъде осъществен чрез такава грандиозна схема.
Всъщност дори и патриотите да успеят да заформят някакво правителство, това ще е удължаване на агонията на един парламент, но статуквото отчаяно се нуждае от известна почивка, след нокаутът, който получи на президентските избори.

Не е много ясно дали тази схема ще успее да се осъществи докрай, защото отдалече се вижда, че Борисов е в разрушително настроение и си представя пълната катастрофа като единствената възможност да се върне на власт. Тези маневри обаче наистина просто отлагат политическата екзекуция. 
Вотът показа, че в България днес има един настръхнал и гневен народ, който иска да види радикална промяна, а не гримиране на обичайните гадости и маневри.


No comments: