Sunday, November 06, 2016

Митът за "хибридната война" в българските медии




Изказване на международната конференция "Гражданско общество, медии и власт", организирана от Руския държавен хуманитарен университет в Москва, Фонда на историческата перспектива и Международната асоциация на фондовете на мира, проведена в Москва на 2 ноември



Ако перефразираме легендарното начало на "Комунистическия манифест" днес спокойно можем да кажем - един призрак броди из българските медии, призракът на хибридната война. Тя е станала универсално обяснение на всички процеси, които се случват в България и в Европейския съюз. Хибридната война се е превърнала в извинение и оправдание за всички политически грешки и  антисоциална политика.
Нещо повече - в България цяла една група от анализатори, финансирани от чужбина, използват "хибридната война" като начин за саморазправа с политическите противници, както и с всички хора, които отказват да повярват, че такова нещо като "евроатлантически ценности" изобщо съществува.
Много пъти съм се опитвал да обобщя какво е целта на този мит. И стигнах до заключението, че фразата "хибридна война" се използва като политически коректна версия на друга фраза и тя е -  "Русия е виновна за всичко". Но понеже това е трудно, а и невъзможно за доказване, тогава идва на помощ митът за хибридната война. Това е начин Русия да бъде посочвана за виновник, дори и когато тя, Русия, не прави абсолютно нищо.
Европа пуска стотици хиляди бежанци, но това е хибридна война на Русия.
Европейският съюз подкрепя самоубийствени търговски споразумения, но това пак е хибридна война на Русия.
Терористични атаки разтърсват европейските градове, а в българските медии пак ще се намери някой анализатор, който да каже, че това е хибридна война на Русия.

Когато това твърдение се сблъска с реалността много от българите приемат с шеги и ирония такива коментари, тогава идва новия етап от конструирането на мита. Грантовите анализатори започват да твърдат, че Русия била манипулирала общественото мнение в България
Това е признание за политически крах. Понеже няма как по друг начин да признаят провала на водената политика, правителствените медии ще измислят и извънземно нашествие, само и само да скрият очевидното.
Няма хибридна война в България. Има единствено хора, които отказват да следват спуснатите отгоре клишета за въобразените заплахи. Хората в България масово не припознават Русия като враг. И фактът, че отново и отново се натяга все същата гайка, подсказва, че агентите на чуждо влияние вече се чувстват отчаяни.
Защото хибридната война, която водят срещу истината, е пълен провал.

Парадоксално е, но самият опит за налагането на тезата за хибридна война е начин за водене на хибридна война. И то срещу всички българи. Защото именно тези, които от години системно се опитват да промият мозъците на хората, сега използват геополитическото напрежение,  напълно да убият свободата на словото, да унищожат останките от демокрацията и да превърнат журналистика в подобие на западната - фабрика за промиване на мозъци, а не за качествен анализ на действителността.
Хибридната война е е като литература на абсурда. Значи от една страна Русия е бедна, оголяла, обосяла, страдаща, от друга тази демонична империя хвърля милиони за пропаганда, рекет и медии. От една страна Русия трябва да умира утре, от друга нейните батальони от тролове стресират всички неправителствени организации у нас.
Хибридната война е продукт на малоумието. Русия трябва да бъде изкарана агресор въпреки, че никой в Европа не иска да го повярва. Изобщо хибридната война се оказа прелестен начин някои хора да си оправят банковите сметки.
Проблемът далеч не е само в българските медии. Той се превръща в раков тумор на цялата западна журналистика.
Наричам "хибридната война" мит, защото за нея нито един път не са били давани доказателства. Тя прилича на митично създание, за което не е намерено нито едно научно потвърждение, но пък някои хора правят кариера с описания на срещите си с него.
Вероятно този процес нямаше да е толкова дразнещ, ако грешките на западната журналистика също се брояха в графата "хибридна война". Но когато американските медии лъжат - това се подминава с мълчание. А примерите за конкретни лъжи, особено около ситуацията в Сирия, на големи американски медии вече стават многобройни. 
Това е симптом за това, че западната журналистика съвсем не отговаря на високите морални стандарти, които твърди, че защитава. И този процес на гниене се е прехвърля и в България.
Но битката не е загубена. Днес 90 процента от българите щом чуят лоша новина за Русия се подсмихват и псуват властта и журналистите. Защото можеш да храниш дълго време един народ с политически митове, но нищо не ти гарантира, че това ще ти донесе успех.
И това е добрата новина. Хибридната война срещу здравия разум в България е на път да се провали напълно.

No comments: