Thursday, October 09, 2008

Как се започва гражданска война в София?

Бомбата със силен трясък избухва пред вратата на апартамент 59. Вратата цялата става на трески и трагично пада от пантите. Отрядът обаче все още не е доволен от резултата. Един от мъжете вади димка, пали я, и я мята в апартамента. Гъст черен дим изпълва стаите. Чува се, че врагът кашля и жалстиво призовава Света Богородица на помощ. Отрядът пред апартамента обаче не трепва. Калени са в такива битки. Слагат противогази и нахлуват в жилището. Врагът е в кухнята - 85 годишната баба Теменужка.
- Що не си си платила дялът от парното, ма! - нахвърля се върху нея един от отряда. - Заради теб не можем да си платим цялата сметка. Веднага вади парите!
Бабата хлипа:
- Ама трябваше да си купя лекарство за сърцето и въобще не ми останаха пари.
Тези аргументи хората от отряда са ги слушали хиляди пъти и аристократично ги пренебрегват. Тъкмо когато започват да извиват ръцете на бабата, от спалнята се появява синът й с гранатомет в ръката. Отрядът се паникьосва и запчова тактическо отстъпление. В мига в който водача излиза от кухнята, баба Теменужка вади изпод масата предварително скрит газов пистолет и стреля по отстъпващите. Сега е техен ред да кашлят, докато напускат бойното поле...

Описаното дотук може и да звучи леко налудничаво, но само след някой друг месец подобни епохални битки ще бъдат нашето ежедневие. Особено ако се приеме идеята за която се говори от известно време. Идеята блоковете да получават обща сметка за парно. Ако има нещо, което ще разпали гражданската война в София, това е точно една такава идея. Страстите в цяла България и без това бяха разпалени от един глуповат закон за етажната собственост, сега вече със сигурност ще задрънка оръжие. Но пък нека не спираме дотук с общите сметки. Българският проблем е все, че мислим на дребно. Защо точно на блок? Нека направо да е на квартал. Или пък на град.

Представям си колко ще е красиво в София, когато отрядите от "Подуене" атакуват "Младост" заради това, че там има хора, които не са си платили парното. Или пък "Люлин" да проведе тактически маневри близо до "Красна поляна", за да им напомни, че е време да почнат да си събират парите за парното.
Ех, какви красиви дни на гражданска война ни очакват! Дали ще се намери някой да ни лиши от нея?

No comments: