Wednesday, October 15, 2008

Завръщането на Карл Маркс


Ние хората имаме твърде сгрешена представа за най-древната професия. Съвсем не е тази, която си мислите. Най-древната професия е професията на пророците. Тях ги има от зората на цивилизацията и повечето се оказаха пълни мошеници и лъжци. Защото повечето пророци в историята никога не са слушали друго освен подвеждащите гласове в главите си, а знайно е, че изтощителните разходки в пустините, неизменно водят след себе си като ефект, това, че бог ти се привижда зад всеки ъгъл и ти говори с думи, които дори не разбираш.
Но има и други хора, няма да ги наречем пророци, а учени, които векове по-рано успяват да разберат какво ще се случи след години. Такъв учен се оказа роденият в германският град Трир философ Карл Маркс. От деня на неговата смърт, а и от по-рано срещу неговата памет тече безмилостна битка. Книгите изписани, за да ни докажат, че Маркс е сатаната, наредени една до друга сигурно ще покрият всички граници на България. В последните 20 години пък атаката срещу Маркс стигна своят трагичен апогей - всички се взираха единствено в личния му живот (сякаш някога Маркс е имал претенциите да е ангел), а никой не се съсредоточи да прочете това, което е написал.
Ето ти обаче поврат. Трябваше един трилион долара по икономическо-мистичен начин да се стопят за два дни на борсите, за да се случи чудото. И най-големите фенове на либералния капитализъм обърнаха поглед към книгите на Маркс и видяха с изумление, че той е описал точно този див вихър, който ни сполетя през последните няколко седмици. Излезе и друга статистика. В Германия продажбите на "Капиталът" рязко скочиха. По света ситуацията е същата. Немският министър на финансите Пеер Щайнбрюк трагично призна, че всъщност Маркс е бил прав - капитализмът ще се самоунищожи заради своята ненаситност.
Историята работи в полза на Маркс. Чудото на свръхлибералния пазар не проработи. Докато това, което философът от Трир е написал вече звучи като написано от съвременник на бъдещето. В такива мигове можем само да мълчим пред паметта на тези, които знаеха много преди нас, че ни оставят един несправедлив, угнетяващ и пълен с неравенства свят и искаха да ни кажат, че трябва да го променим.
Тези хора знаеха, че зареденият с несправедливост свят е като димяща бомба, която рано или късно ще избухне трагично насред тъмните галактики в разширяващата се вселена.
Ние като хора можем да виждаме надалече, защото наистина стоим върху раменете на гиганти като Маркс. Кръстете Ню Йорската фондова борса на името на Маркс. Кръстете всяка борса по света на негово име. Той наистина е разбирал природата на капитализма. Днес вече трябва да чуем предупреждението му.


No comments: