Thursday, October 16, 2008

Родината на врачките

Отдавна изоставих в миналото си мисълта, че всичко по този свят може да бъде обяснено. Може би пък точно в това се крие прелестта на съществуването - отговорите не идват наготово, а пък и когато дойдат понякога те объркват повече.
Вън от тези философски размисли обаче една нещо в криминалния пейзаж на България не ми дава покой от няколко часа насам. И това са пророческите способности на бившият шеф на ГДБОП, понастоящем общински съветник в Русе, Ваньо Танов. От два дни България с интерес наблюдава сюжета около изчезналите брятя по оръжие Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви. В един момент вчера сутринта Танов заяви, че до края на деня, двамата дупнишки барона ще се появят на бял свят. Така и стана. По някое време медиите обявиха, че братя Галеви отидоха в Националната следствена служба, за да видели за какво ги търсят.
От цялата криминална драма около тях, най-интересна ми е внезапната проява на такива пророчески способности у Танов, които той за годините си в ГДБОП така и не демонстрира. Чисто по човешки се чудя, откъде наследникът на баба Ванга успя така точно да предвиди поведението на тези две дупнишки звезди.
Естествено има и рационално обяснение. Да кажем например, че Ваньо Танов е гениално ченге, което само с кратък преглед на новините може да анализира подбробно ситуацията в България. Хипотезата обаче издиша по много причини. Ако беше такъв хинпотичен анализатор, Танов като директор на ГДБОП отдавна щеше да е разказал играта на престъпността у нас.
След като отхвърлихме рационалното, остава да се доверим на идеята, че видения от космоса са осенили настоящия общински съветник и той заради това е успял така успешно да анализира техните ходове. Разбира се, има и друго рационално обяснение, което обаче няма да споделяме с широката публика, за да не навлизаме в теориите за обвързаности, конспирации и други. Вярно е, че България по една време беше известна като родината на врачките. Само, че онези старите врачки бяха едни злобни старици с хищни погледи, но поне не се занимаваха с големи престъпления. В идеята за полицаи-врачки има нещо притеснително. Особено врачки по този очарователен медиен начин, демонстриран от Танов.

No comments: