Monday, October 20, 2008

Невинноста на Волен Сидеров


Има дни, които трябва да останат в историята със своята светлина. Уви, обаче намират се и дни като вчерашния, които съвсем ясно очертават кошмарният свят, който сме изградили през последните години. Става дума за това, че съдът оправда лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и съпругата му Капка по делото за инцидента на магистрала "Тракия".
Трагичен ден, защото отдалечава някъде много напред в бъдещето надеждата, че един ден в България може да има справедливост. Признавнам си честно - вероятно съм предубеден по този случай, но по дяволите, той се разви пред очите на цялото общество. И най-неразбиращите от политика схванаха, че Волен Сидеров и жена му са принудили Павел Чернев да лъжессвидетелства, че е бил в кола в която всъщност не е бил.
Кой ли у нас не разбра, че в този случай има толкова много нередности извършени от лидера на "Атака", че ако тръгнем да ги изброяваме, вероятно целият вестник няма да ни стигне. Да не говорим, че партията на Сидеров се опита да разиграва и то твърде успешно политически спектакли като организирани митинги пред Съдебната палата.
И какъв е изводът от всичко? В България цирковете минават пред съда. Следващият път като ви извикат на съд, свикайте си митинг. Формулата е безотказна. Скачайте и крещете срещу съдиите, твърдете, че лично вътрешният министър ви е спретнал капан - и със сигурност ще бъдете оневинен.
Имаше нещо изключително поразително във финала на драмата вчера. Волен Сидеров излиза от съда, а неговите фанатизирани фенове крещяха "Победа!". Чудно ми е каква победа имаха предвид? Победа на глобалното добро? Победа над закона? Победа над здравия разум? Вероятно точно това е идеята.
В нашата страна е пълно с невинни хора. Невинноста е райска характеристика. Това е естественото божествено състояние на човека. Нашата съдебна система вероятно работи именно с такава философска задача - да произвежда невинност. И заради това нейните решения ни изглеждат неразбираеми. За какво да ги разбираме? Тя ясно ни показва, че това, което сме видели с очите си не може да е истинско. И така един лидер на парламентарна партия отново диша въздуха като невинен човек. Волен Сидеров вече е ангел със съдебно решение. Добре е да го знаете, дами и господа!

No comments: