Thursday, October 23, 2008

Сънят на разума

Сънят на разума ражда чудовища. Художникът Франциско Гоя е знаел как да озаглавява своите произведения. На едноименната графика виждаме потресаващ сюжет - един човек спи, а над главата му се заформя черен облак от всякакви странни създания. Наблюдението е стряскащо и малко смящава - когато разумът си отиде, ние оставаме пленници на мрака, който добива всякакви форми. Може би това е просвещенско разбиране за живота. Разбирането, че разумът е онази невидима стена на светлината, която ни пази от пропадането в бездната на ужаса.
Когато разумът заспи непробудно, чудовищата винаги оживяват. И не искат да си тръгват. Нека това да не звучи като философска констатация. За съжаление трагичното предчувствие на Гоя се материализира в словата на един политически лидер. "При едно евентуално управление на ГЕРБ, ДПС може да прибегне до терористични действия, за да го компрометира и да предизвика етнически сблъсък". Тези думи се родиха от спящият разум на Бойко Борисов. Нямам талант на художник, иначе бих го нарисувал. Бойко Борисов спи непробудно, а над главата му изригват бомби.
В политиката е необходим малко здравословен фатализъм. И никога не бива да призоваве демоните на насилието, дори и фразите да звучат ефектно и електоратът да се стресира. В социологията е известен термина "самосбъдващо се пророчество". Държиш ли се така, че терористи има, то терористите рано или късно ще се появят. Не знам коя страна на собствения си мрак обитава Бойко Борисов, но разумът му е спял докато е произнасял тази фраза.
Не знам какви са фантазиите на столичния кмет, но посоката им започва да плаши. Българската политика деградира страшно бързо и днес вече имаме двама политици, чийто разум е заспал непробудно, а в мракът им плуват единствено странни чудовища. Единият през ден го атакуват някакви сиви вълци (от това би излязъл чудесен сюжет за роман на ужасите), а другият започна да си халюцинира за терористи.
Може би е време техният разум да бъде събуден. Най-малкото, за да престанат да заразяват нашето общество с черните си пророчества. В противен случай, рано или късно, всички ще се отзовем сред мрака, където това, което Гоя е знаел прекрасно ще се сбъдне - ще има само чудовища и почти никакъв разум, който да успее да ги прогони.

No comments: