Monday, July 13, 2009

Първата жертва на Бойко Борисов

Черен ден, уважаеми българи. Черен ден за мен и за цялата българска журналистика, която трепетно чакаше вратите на 41-ото Народно събрание да се отворят, за да може наживо да види своят нов герой Тошко Йосифов, познат още като Тошко Маниака и придобил известност като мистър Бум Мада Фака. Тази медийна утопия уви вече няма как да види бял свят (аз персонално си мечтаех за реч на Маниака, в която той в отсечен ритъм римува конституция с полюция...). Бойко Борисов посече журналистическата надежда да види този невероятен експерт, този велик гербаджия на парламентарните банки. Маниака бил разстроен от медийното внимание към него и написал писмо на Партията, че той не може да си представи, че ще пречи на бъдещото управление на ген. Бойко Борисов. Не можел да понесе това, че за него се пишело повече от скандалните назначение в последните дни. Статиите срещу него били атака срещу младежта.... И така Маниака, човека с патлака, бум мада фака, дето дебне куки в храсталака, се оттеглял от депутатското си място.


Естествено ироничната журналистическа колективна съвест веднага изпадна в предположения колко точно чембера е изял младия Тошко докато собственоръчно напише молбата си, но това са неща, които са в сферата на черния хумор и представляват нагло посегателство към неопетнения морал и великата демократичност, която лъха от партия ГЕРБ. Фактът обаче си е факт - Маниака стана първата жертва на Бойко Борисов. Вярно е новият премиер се зарече да развива перспективния си кадър в изпълнителната власт, готвел го за ДАМС, но тежкото усещане за политическа екзекуция си остана. Така е, Мада Фака, най-боли когато те посече не някой друг, а твоите собствени хора. Можем да помислим дори, че става въпрос за целенасочено отмъщение. Защото когато Мада Фака е писал своите текстове - преди 6 години, както казва самия той, като протест срещу корупцията и безхаберието на управляващите - с фразата "шибани куки" младият бунтар, бургаският Омир, персонално е обиждал именно Бойко Борисов, който бе главсек на МВР... Ама, хайде да не гледаме детайлите, че там е скрита много, прекалено много ирония.


И за да не злобея много, нека да видим и положителното. Въпреки тежкият аромат на новооткрит популизъм е добре, че Бойко Борисов има влиянието да оттегля по този начин своите депутати. Защото на хората им е писнало от несменяеми представители, които като куртизанки сменят групите си и своите политически обожатели. Но това на практика е път без изход, защото по този начин Бойко Б. няма да издържи и две години в управлението. Демокрацията изисква делегиране на права и разпределяне на доверие. Няма как всяко действие да почва и да свършва с премиера. Илюзията за незаменимост ще изиграе трагично лоша шега на Борисов. Защото той просто не е Супермен и не може да оправи всички несправедливости в света само като ги гледа лошо. "Край хората с комплекс на незаменимост обикновените хора се превръщат в заложници". Това са думи на д-р Николай Михайлов от едно интервю в "Гласове". Казал ги е за Костов. Но важат и за Борисов. Не че те ще ги чуят. Хората, които обикновено живеят с идеята за незаменимост, не чуват нищо освен собствения си глас. Което е само в тяхна вреда.

No comments: