Sunday, July 12, 2009

Управленски спецефекти

Седмица след драматичните избори на 5 юли градусът на политическото напрежение не стихва в страната. И как да затихне - на политическата сцена дебютираха толкова много нови лица, че в първия миг количественото натрупване стресира. Видяхме Маниака, който римува бум мада фака с патлака, видяхме кандидати за министри, които дават мнение по всяка тема от обществения живот, а преди два дни чухме дори, че бъдещият вътрешен министър Цветан Цветанов бил получил заплаха за живота си. Тайнствена дама подала сигнал, че той ще бъде взривен и съответно сега Цветанов и Борисов били със засилена охрана.
Холивудският привкус на информацията не бива да ни заблуждава. Заплахата е била истинска, макар че медиите бързо разкриха, че идва от психически нестабилна жена, която поред е алармирала за покушения повечето първи мъже в държавата. Най-сериозно обаче думите й бяха възприети от Цветанов и Борисов. Защо ли? Нека да не подозираме нищо мрачно и неприятно в тяхното минало, но не отива на бъдещите лидери на държавата да се държат по този начин. Да превръщат в политически театър пристъпите на една луда женица.
Може да се ръзсъждава много по въпроса - защо, откакто съществува ГЕРБ, в тяхната стилистика трайно е навлязла дразнещата медийна привичка от време на време да опищяват света, че срещу тях има заплахи. Рекордьор в това отношение е Бойко Борисов, който последователно подозираше, че БСП и ДПС искат да отнемат живота му, после пък ги заподозря, че правят всичко по силите си да дадат на Сретен Йосич възможност да го очисти. В едно от своите драматични изпълнения бъдещият премиер дори се видя възнесен на небесата, откъдето с мъдрост и радост щял да гледа как Цветан Цветанов и Волен Сидеров управляват България. Но това беше през далечната 2007-а. Тогава от "Атака" му бяха приятели...
Ако се върнем в 2009 г. обаче, трябва да констатираме, че медийните похвати на герберската машина не са се променили. Сега идват заплахите, утре ще видим изявление, че никаква бомба няма да спре Борисов да направи кабинет, който да спаси България. Смело можем да прогнозираме, че ни чака управление, което ще е пълно точно с такива димки, които министрите и техният шеф ще разпръскват с пълни шепи. Ако се придържаме към холивудския маниер, ще трябва да наречем управлението управление със спецефекти. Като в екшъните. Взривовете, стрелбата и виковете почти не ти дават възможност да видиш, че сюжет няма. Е, добре дошли в киносвета на ГЕРБ! Вземете си пуканки и чакайте следващата престрелка. Тя няма да закъснее.

No comments: