Thursday, July 23, 2009

Кресло за Човека

"Ето човекът", беше извикал навремето Пилат Понтийски пред увенчания с трънен венец Христос. През годините тази фраза е получавала най-различни тълкувания, от нея са тръгвали религиозни направления, а философи дълго не са заспивали, за да уловят влудяващия й смисъл.
"Ето човекът", викна обаче у нас Генералът и с пръст посочи Божидар Димитров. Не му се видя достатъчно и даде гаранции за него, въпреки премятането от БСП и заклейменото минало на агент на ДС. После го приготви да оглави парламентарна комисия, но пак ДС го провали. Тогава новата власт намери на Човека пост. В България библейските сюжети винаги стигат до политическа пародия. Историкът вместо с трънен венец бе увенчан с удобното и тежко кресло на министър без портфейл. Какъв Христос, какви пет лева.
Кариерата и неудържимият възход на Божидар Димитров могат да са пример за политическа гъвкавост, обилно съчетана с краен популизъм, отсъствие на принципи и страст за сътворяване на исторически митове. Нека да припомним - политическият преход на Димитров от БСП в ГЕРБ трая точно един ден, изписвайки причудливи фигури с гръбнак пред Бойко Борисов. Цената на този бърз преход сега се вижда ясно. Димитров още като свой човек в президентските сараи лелееше мечта да е "нещо повече от директор на НИМ", сега му я осъществиха най-брутално.
Но по-страшното е, че ГЕРБ по познат начин и съвсем безскрупулно превръща двойните стандарти в модел на поведение. За малко да повярваме, че иде нов стил на управление, който бе обещан на хората. Къде са обаче новото поведение и новият морал? Пак намираме постче за Човека. И пак гледаме стария филм, в който политиката става слугиня на лични интереси. Не се е поучил Б.Б. от грешките на тези, които загубиха изборите. Поне от царя трябваше да прихване нещо, понеже с него е бил по-дълго - не обещавай това, което не можеш да изпълниш. Как говориш за морал там, където никога не го е имало?
Божидар Димитров е мъничък апотеоз на безпринципността. Един от първите, сътворен от ГЕРБ пред очите на цял народ. Промяната пак се отлага. Вчера Синята коалиция обяви, че ще иска поименно гласуване на министрите, за да не подкрепи Божидар Димитров. Господа седесари, в политиката няма такова деление. Подкрепяте Борисов, значи подкрепяте и Димитров. Когато човек се жени, не може да се ожени единствено за гърдите на бъдещата си булка. Така че, честито! Новият министър да почерпи.

No comments: