Thursday, July 16, 2009

Един призрак

Един призрак броди из Европа... Така започва един фундаментален политически текст. Кой да знае, че това бродене ще се превърне в красива метафора и за безвремието на българския съд. Едно дело броди из България - така пък може да бъде озаглавена сагата около пътуващия случай на братя Галеви, които междувременно успяха да станат дори централна тема на изпита за кандидат-журналисти.
Любопитните факти по този случай. Веднага след изборите делото на братя Галеви тръгна към Върховния касационен съд, за да бъде взето важното решение къде да се гледа то. Това пътуване тъне в мистерия. Близо седмица никой не знаеше къде е точно делото, кога ще пристигнат документите, изобщо падна голямо бродене из тази малка като човешка длан страна. В крайна сметка по същия мистериозен начин казусът на Галеви се озова във ВКС, но съдиите безжалостно го обрекоха на ново бродене - върнаха делото в Кюстендил. Никой не би се наел да прогнозира колко дълго то ще пътува натам. А през август съдът е във ваканция. На заслужен отдих.
Сега сравнението с бродещия призрак придобива още по-голяма сила. Което е и добра диагноза за състоянието на съда у нас.
И докато документите бродят из България, Галеви си отдъхват от съдебни казуси и проблеми. Дори може да замислят нова политическа кариера. Знае ли човек?

1 comment:

Димитър Лъжов said...

Сашо, ако трябва да преценя степента на моето собствено доверие в българското правосъдие, давам 2 по десетобалната система. То да беше само за Галеви. По кое дело съдът се показа компетентен: по делото Борилски, по делото Балтов, по делото Веска Меджидиева? Не искам да говоря за това въобще, че ще ми се скапе уикенда-)