Wednesday, July 15, 2009

Кабинет върху плаващи пясъци

Още по време на предизборната кампания стана кристално ясно, че Бойко Борисов не желае да се ангажира с коалиционно управление. И така логичното се случи - вчера окончателно се разбра, че следващият кабинет ще е изцяло на ГЕРБ и в него няма да има министри от Синята коалиция. Вместо това хората на Борисов предлагат обвързване на десните сили чрез меморандум за управлението.
Еднопартийният кабинет е добра новина. Хората ясно показаха кого натоварват с отговорността за следващия мандат, а техният вот може да се счита и като ясен знак срещу размиването на политическите очертания. В този смисъл от ГЕРБ правилно играха за изцяло свой кабинет и бяха обречени да победят в този мач.
В дългосрочна перспектива обаче това управление лежи върху плаващи пясъци. Защото меморандумът може да се превърне в къс хартия при първия сериозен трус. Идеологът на Синята коалиция Иван Костов бе повече от ясен: "Предложеният от ГЕРБ меморандум е труден механизъм за сътрудничество". В тази фраза вече се чете пътят за изход на сините от проблемите в бъдещото управление. В желанието си да конструират монолитен кабинет ГЕРБ им дават най-доброто оправдание за всеки следващ проблем, а то се крие в гениално простичката фраза: "Ние не сме в управлението".
Кабинетът на Борисов има всички шансове да бъде стабилен достатъчно дълго, защото в момента традиционната десница няма друг политически път освен да подкрепя правителството. Но ветровете на промяната у нас винаги духат по-силно. Въпрос на време е ръководството на Синята коалиция да започне да се чувства като американците в Ирак - приклещени в битка, която не е тяхна, загубени в пустинните бури на управлението, изправени пред партньор, за който не е ясно докога и дали изобщо би ги слушал.
Самостоятелен кабинет при липсата на пълно мнозинство ще е интересно занимание. Всеки закон и всяко решение се превръща в продукт на особено договаряне и резултат от дипломатически такт. И ако приемем, че първата година ще е нещо като меден месец на новото управление, след фаталните 365 дни най-вероятно ще започнат индивидуалните уговорки, соловите акции и разменените гневни погледи.
Според легендата символът за криза в китайските йероглифи означавал и нова възможност. Да не забравяме обаче, че вероятно и обратното също е вярно - новата възможност може да бъде разчетена и като криза. Отсега се вижда, че ще е интересно в следващите години. Дори прекалено интересно. Поправете ме, ако греша, но в някои страни "да живееш в интересни времена" не беше ли проклятие?

No comments: