Monday, July 06, 2009

И Цецо също е красив...



Снимкa Благовеста Цветкова

"Цецо, ама наистина си красив..."

Нервни социолози, тичащи фотографи, бляскащи светкавици, репортери, сновящи по етажите, много охрана и малко политици. Такава бе картината около зала 3 на НДК малко след 20 часа в изборната нощ. Резултатите, макар и не окончателни, вече категорично бяха преобърнали настроенията както в предизборните щабове, така и у всевъзможните политически анализатори, шамани, наблюдатели и обикновени критици.
На голям екран пред залата за пресконференция се излъчваше първото интервю на бъдещия премиер Бойко Борисов за БТВ. Николай Бареков му бе отишъл на крака в Банкя с голям букет гербери, за да му честити победата. Зрителите на шоуто цъкаха с език и коментираха повече поведението на интервюиращия, отколкото на интервюирания.
Представителите на ГЕРБ в Националния дворец на културата не демонстрираха свръхемоции, личеше си, че и те не са очаквали толкова категоричен резултат. За сметка на това край щаба им небрежно се разхождаха отдавна познати десни социолози и се опитваха да вземат завоя от Костов към Борисов. Дори "синият шаман" Евгени Дайнов правеше неистови усилия да симпатизира на бъдещия премиер, а по-късно на пресконференцията на ГЕРБ бе заел място, добре видимо от подиума на победителите. Явно добре ориентиран в новата ситуация вдясно той даде и няколко интервюта във възхвала на спечелилите.
Доста енергично и нервно по етажите и терасите на НДК сновеше Любен Дилов-син. Спираше тук-там, за да размени по няколко думи с репортери или неуспели кандидат-депутати. Личеше си, че не е много словоохотлив, а още по-малко доволен от факта, че ГЕРБ идват на власт.
Малко преди 21 часа от щаба на сините излязоха един след друг коалиционните лидери Иван Костов и Мартин Димитров. Настроението им бе вяло, нищо общо с широките им усмивки след евроизборите. Агитка фоторепортери се втурнаха към тях, но охраната на десницата грубо ги отблъсна. Последва и гневна реакция от самия Костов, който почти наруга фотограф, напомняйки му, че светкавиците вредят на очите му. Настроението на Костов прогресивно се влошаваше, докато процентът на Синята коалиция падаше и падаше, за да се закотви на малко над 6 на сто.
Правеше впечатление пълното отсъствие на царските хора. Единствен Владимир Каролев, но в ролята си на репортер, следеше всяка от пресконференциите. И дори зададе щекотливи въпроси от името на Нова тв към Борисов и Станишев.
През тези години на съвместна работа с господин Борисов до 2001 се обръщах към него с "господин главен секретар", до днес - с "господин кмете", надявам се от утре с "господин премиер". С тези думи Цветан Цветанов откри пресконференцията на ГЕРБ и даде думата на Бойко Борисов. Вождът на герберите не даде категоричен отговор на въпроса той ли ще оглави новия кабинет, но пък добре разигра театрален сюжет заедно с Цветанов, подарявайки му часовника си публично. Обяснението бе, че Борисов загубил бас, защото не вярвал, че победата им ще е толкова категорична. Сценката бе посрещната със смях от повечето присъстващи в зала 3 и с бурни овации от предните редици от столове, изпълнени с ентусиазирани младежи от кметската партия.
Искам да уверя и тези, които не са гласували за нас, че ние ще се стараем да водим такава политика, която да е за всеки български гражданин, бяха първите думи на Борисов. Още в началото на изказването си той се обърна специално към българските мюсюлмани. Ще обвиня лично всеки, който повдигне въпроса за етническата карта, че работи за нея, каза той, като подчерта, че не желае повече този въпрос да бъде повдиган. Към БСП Борисов се обърна с думите - "една година да помълчат, докато им оправим бакиите". Бъдещият премиер не пропусна да се оплаче, че Тройната коалиция му е оставила тежко наследство и че ще му е много трудно да управлява след БСП и ДПС. Ние тръгваме на сляпо, коментира още лидерът на ГЕРБ. По думите му не се знае с колко е ощетена държавата, не се знае какво е състоянието на бюджета. По-късно Сергей Станишев задочно отговори на тези обвинения, като ги нарече "безотговорни и неотговарящи на истината".
Бойко Борисов емоционално припомни, че дядо му е бил "убит като куче" през 1944 г. Днес, когато ги детронирам, го посвещавам на него, заяви лидерът на ГЕРБ. После разкритикува и анализите, че победата на партията му се дължи единствено на личната му харизма. "Бил много хубав, бил много харизматичен. И да съм бил, 10 години съм омръзнал. Няма логика ГЕРБ да вдига на всеки един избор все повече и повече години наред. Ами аз нося пасивите и като главен секретар, и като кмет, както всички други управляващи и въпреки всичко вдигаме резултати. Ето, колко пъти подред в София бием. Дайте да гледаме фактите и резултатите, стига ги омаловажава. А и Цецо е красив..."
След края на пресконференцията на ГЕРБ Борисов и хората му вкупом си тръгнаха от НДК, без да изчакат изказванията на останалите партии. "Защо ми е да слушам Доган", отговори Борисов на журналистически въпрос защо не остане.
Тягостна атмосфера цареше в щаба на социалистите почти през цялата нощ. Набиваше се на очи отсъствието на знакови лица от Изпълнителното бюро, дори Сергей Станишев пристигна последен от партийните лидери в НДК, малко преди началото на пресконференциите.
В същото време около ДПС, както винаги, настроението бе приповдигнато. Ахмед Доган, отново енигматичен и крайно любезен с медиите, позираше и отговаряше на въпроси без капка излишна емоция. Пред микрофоните лидерът на партията отново похвали своите хора и заяви, че ДПС е единствената партия, която е постигнала ръст на доверие след 8 г. на власт. Доган обаче не демонстрира оптимизъм към бъдещото правителство. Ще ми бъде интересно да видя Бойко премиер, да управлява успешно, да има антикризисна програма, коментира Ахмед Доган и предупреди, че това не става с "команден принцип". Той добави, че не е сигурен, че новият кабинет ще бъде устойчив във времето. И добави: едно мнозинство още не е гаранция, че ще има ефективно управление. Едно е да искаш, друго е да го направиш, трето да ти го признаят, а съвсем друго да си доволен от направеното, добави още Доган.
След светската и политическа суматоха към 3 часа през нощта НДК се поопразни и така новоизлюпеният парламентарен лидер Яне Янев даде пресконференцията си пред едва 40 души, дремещи в залата. В четири сутринта София се подготвяше за новия ден. На ул. "Позитано" почти не минаваха коли. Ранен куриер бе доставил вестниците пред входа на червената централа. Заглавието на най-горния от тях беше "Бойко Борисов ще е новият премиер". Още никой не ги беше прибрал.



(репортажът е писан съвместно с моята колежка Ралица Табакова)

No comments: