Monday, December 01, 2014

Интелектуалците - лакеи




Дали си спомняте този култов откъс от прессъобщение на Министерството на културата за среща на Вежди Рашидов и Бойко Борисов с Робърт де Ниро и Джон Траволта: "Разговорите започнаха не по темата кино, защото Робърт де Ниро и Траволта вече много добре знаеха, че Вежди Рашидов е известен скулптор. Тъй като и родителите на Робърт де Ниро са художници, големият холивудски актьор показа на министър Вежди Рашидов снимки на скулптури на баща си...".
Годината е 2012. Тепърва предстои кабинетът на Борисов да бъде изгонен с камъни, но Вежди се раздаваше в сферата на културата като модернист с чук в ръката в музей на класическото изкуство. Умилителният очерк за срещата се родее с някои от образците на тоталитарната журналистика, което още тогава се превърна в култов текст за четене.

Сега вече е 2014 година. И пресцентърът на МК пуска всеки ден информации за писмата, които новият стар министър Рашидов получава в своя подкрепа. Съюзът на читалищните дейци, Съюзът на артистите - всички те пускат на министъра едни толкова сълзливи и патетични писма, че човек неволно гледа календара, за да се увери в година. Читалщните дейци например изразяват розовата си надежда, че винаги ще срещат подкрепа за своите високи цели от страна на министъра и превиват гръбнак пред него в още няколко напудрени фрази.
Човек има чувството, че става неволен свидетел на ритуал от романа "Кръстника" - всички бързат да целунат ръката на новите донове, защото от тях зависи живота им, тоест финансирането. Проблемът е, че това трябва да са духовните водачи на хората. Те не трябва да се безобразни лакеи на властта, а да бъдат в най-добрия случай неин морален коректив. 

Но нищо такова не се забелязва на герберските хоризонти - пишат се подмазвачески писма на министъра, интелектуалци му се слагат като вакханки и все едно най-мрачните времена са се завърнали. Пред тази безпаметна и цинична любов обикновеният човек може само да мълчи. Но пак от нея ще разберете и друго. Тази власт пак няма да види кога паветата хвъркват. 
Твърде ще е заета да чете подмазвазваческите си писма.


No comments: