Monday, December 22, 2014

Професионалните патриоти




Професионалният патриотизъм е едно от най-абсурдните и подли неща във вселената. Защото да превърнеш едно светло чувство в професия e голяма политическа гавра. Точно това се получава с патриотизма с марка "НФСБ" на българска почва. Човек дори може да заподозре, че съществуването на тази партия е някаква конспирация срещу създаването на национална идея.
 Хората на Валери Симеонов са страшно гласовити, когато трябва да продават патриотарска лексика и въздухарски идеи, но обикновено отсъстват очевадно от истинските големи теми.  Точно такъв е случаят с прословутата програма за национално възраждане, изработването на която било платено от Симеонов. Вътре се възкресяват ексцентрични идеи като въвеждането на ергенски данък, създаването на гвардейска част, където да служат всички мъже и жени, някаква абсолютна алабалистика от пожелателно мислене за която отсега е ясно, че няма как да мине. Но точно това е перверзията на професионалния патриотизъм. Той е театрален, патетичен и абсолютно безсмислен. Прилича по-скоро на спектакъл и на димна завеса.

Когато хората на Симеонов крещяха срещу проекта Бургас-Александруполис, този проект се измести в Турция. Когато НФСБ твърдеше, че "Южен поток" е зло, този проект пак отиде в Турция. Не е ли нормално, че сърцето на един патриот поне би се разтупкало неодобрително, че със собствените си действия той подсилва една съседна държава. Всеки зрител на СКАТ сигурно до втръсване се е нагледал на предавания, в които се говори за плана "Баязид" 2, за турцизацията на страната, за заплахата, която ни дебне от Анкара. Очевидно самите професионални патриоти не вярват в това, защото, ако вярваха, нямаше ли да се тревожат от нарастващото значение и влияние на Турция на Балканския полуостров, а и в Европа? Нормално ли е да си патриот, който обслужва интересите на чужда държава, особено на такава която твърди, че не приема? Това е част от пейзажа на българските абсурди, от поредния спектакъл, който се опитват да ни поднесат като нещо нормално.

Съвсем очевидно е, че НФСБ все повече лъсва като политическо инженерство, като хомонкулус, създаден в лабораторни условия, за да бъде удобен на всяка антинародна власт. И добре, че го има. Поне можем да видим как професионалните патриоти кешират пред очите на всички. А през това време ще ви дрънкат за ергенски данък до втръсване...


No comments: