Thursday, December 04, 2014

АБВ - от левия в десния крачол




Партията на име Алтернатива за българското възраждане, самообявила се за лява, което разбира се не и попречи да влезе в коалиция с всички форми на дясното пространство у нас, се забърка в една от грандиозните екзекуции на най-бедните хора. С гласовете на "алтернативистите за възраждане" парламентът вчера отмени връщането на внесения данък върху доходите на гражданите, получаващи минимална заплата. Нещо, което им беше обещано. Тоест казано на народен език - това си е кражба с по-късна дата. Става дума за 100 милиона лева. Не повече. Говорим за парламента, който развърза ръцете на кабинета за заем от 8 милиарда. На АБВ обаче също им се досвидяха тези пари. А заявките им бяха, че ще са социален коректив на управлението.

От действията им изникват няколко въпроса. Първо: какво ли разбират абевейците под възраждане? Нали това би трябвало да е тяхната свръхцел? Как ли си представят то да се случи? Като вземат парите на бедните? До тези 100 милиона ли опря българската държава? Ако възрожденците от миналото бяха като техния самообявил се парламентарен аналог, вместо да дават пари за училища, можеха да си ги запазят за тях, допринасяйки за фискалната стабилност на Османската империя.

Второ: според класиците лявата политика е основно в това да даваш глътка въздух на тези, които се справят по-трудно, да се опитваш да ги подкрепиш в мигове на нужда. Никъде не съм виждал идеята за лява политика да се върти около това да бръкнеш дълбоко в джоба на бедните. Заради това е чудно какво ли разбира АБВ под лява политика? Отговорът е очевиден - преместване от левия в десния крачол. 
Любимият трик на псевдолевицата.

No comments: